Revanșă pentru Djokovic, care câștigă Mastersul de la Paris în fața lui Medvedev

Treizecizero | 7 noiembrie 2021

Este al 37-lea titlu de Masters al carierei pentru Djokovic, lider la acest capitol.

Novak Djokovic a avut un an glorios, dar încă nu câștigase un titlu de Masters. A rezolvat și această problemă la chiar ultima oportunitate pe care a avut-o, reușind să câștige titlul la Paris, într-o finală cu rivalul său principal din acest sezon, Daniil Medvedev.

Este al 37-lea titlu de Masters al carierei pentru Djokovic, lider la acest capitol, cu unul mai mult decât Rafael Nadal. Șase din cele 37 au venit la Paris. De asemenea, este al 5-lea titlu al anului pentru Novak, și primul de la Wimbledon încoace pentru campionul sârb.

Djokovic a reușit să revină după pierderea primului set și l-a întors pe campionul US Open, 4-6, 6-3, 6-3, luându-și astfel o revanșă pentru înfrângerea suferită în finala de la New York, unde Medvedev l-a împiedicat să completeze Grand Slam-ul, câștigarea tuturor celor 4 turnee de Slam într-un singur an competițional.

Sârbul își asigurase ieri locul 1 la final de an indiferent de restul rezultatelor din acest an, după calificarea în finală. Cu obiectivul îndeplinit, liderul mondial a făcut și pasul final, într-o finală de foarte bună calitate.

Medvedev a dovedit încă o dată că este cel mai puternic obstacol și cel mai bun antidot pe care-l poate propune turul la tenisul lui Djokovic. Dar rusul n-a mai găsit până la capăt soluțiile pentru a-l învinge pe Novak, care a răspuns cu poate cele mai bune două seturi ale lui de la Wimbledon încoace. Djokovic a folosit cu succes un element pe care în alte ocazii l-am văzut doar în situații în care nu mai avea nimic de pierdut, serviciul-vole. Sârbul a venit de 33 de ori la fileu și a câștigat 25 dintre acele puncte, rănindu-l în repetate rânduri pe Medvedev cu un serviciu în exterior care i-a câștigat timpul necesar pentru a urca la fileu cu succes. Ulterior, el a admis că a studiat finala de la USO ca să găsească soluții pentru provocarea pe care o presupune Medvedev, ajungând la o soluție tactică (serviciul în exterior, urmat de veniri în față) folosită cu succes contra rusului și de Nadal, în finala USO19.

S-a simțit că Novak este eliberat de orice presiune și că a jucat relaxat, după ce și-a îndeplinit obiectivul pentru care a venit la Paris și după ce, conform declarațiilor sale, s-a împăcat cu consecințele emoționale ale eșecului de la New York. „Am închis capitolul acela. Am simțit o presiune uriașă, o experiență fără precedent în viața mea, pe parcursul turneelor de Slam. Am trecut mai departe. Am reușit lucrul pentru care am venit aici, la Paris, să mă asigur de locul 1 și să câștig trofeul”.

Medvedev pierduse o singură dată în 20 de meciuri indoor de la Paris 2020 încoace. „Nu poți să treci de el oricum, trebuie să găsești o agresivitate controlată. Nu poți să fii prea agresiv, pentru că o să pierzi meciul cu erorile neforțate, trebuie să găsești loviturile potrivite la momentul potrivit. E o varietate de lovituri ce-ți câștigă un meci cu el”, a spus Djokovic. „Simplu de zis, mai greu de făcut pe teren. Amândoi am suferit în acele raliuri epuizante, dar despre asta-i tenisul: numărul 1 vs numărul 2 în lume, jucând finalele unora dintre cele mai mari turnee din lume, în fața unor stadioane pline în niște orașe care cunosc tenisul. A fost grozav. O atmosferă extraordinară”, a completat Djokovic.

Într-adevăr, a fost a treia finală importantă dintre Medvedev și Djokovic în 2021, după cele de la Melbourne și New York. E o rivalitate de acum consacrată (6-4 Novak în h2h), în care e evident că jocul lui Medvedev a ajuns la un nivel la care rezultatul nu mai e sigur înaintea unui meci cu Djokovic. Ba chiar au fost destui specialiști care au spus – înainte de meci sau după primul set – că tenisul lui Daniil deja este o versiune îmbunătățită a celui jucat de Novak. Dar Djokovic a arătat din nou că are acel factor x care-l diferențiază de oponenții săi în cele mai multe din aceste meciuri mari.

Cei doi se anunță principalii favoriți și la ATP Finals, competiția de final de an, care se mută de anul acesta la Torino, în Italia, după mai bine de un deceniu la Londra.

https://twitter.com/atptour/status/1457379048733036544?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1457378720704983043?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1457364342505185284?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1457368448070086660?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi