“Just relax, man! Lovește cu încredere și vezi ce se întâmplă.” Asta și-a spus Roger în setul decisiv cu Wawrinka. Cu gândul ăsta va ataca finala de duminică

Treizecizero | 26 ianuarie 2017

În ultima vreme, parcă nu-i nevoie să-l vezi pe Federer lovind ca să-ți dai seama că omul ăsta e într-un loc bun. E de-ajuns să-i vezi declarațiile ca să înțelegi că cele șase luni de pauză nu i-au vindecat doar genunchiul, dar l-au și “rezolvat”

Federer s-a întors pe teren cu aerul omului împăcat și cu el, și cu ale lui: dacă iese, cu atât mai bine!

Or, din punctul lui de vedere, cele mai multe deja i-au ieșit. E într-o nouă finală de Slam – a 28-a din carieră și a șasea la Australian Open -, iar acum îl pândește un meci care reușește să agite lumea tenisului chiar înainte să fie confirmat. Despre asta a vorbit Federer și la conferința de presă de după lupta cu prietenul Stan.

“Azi e simplu de văzut că pauza mea a fost o idee bună”, a spus Roger. “Mi-am dat seama recent că dacă nu te simți bine, dacă ai prea multe probleme în același timp, nu ai cum să-i bați pe băieții din top 10. Ajungi la un fel de prag peste care nu poți trece. S-ar putea să joci bine cu ei, poate chiar câștigi un meci. Dar nu-i vei bate câteva jocuri la rând. Pur și simplu nu te simți de-ajuns de liber, de proaspăt. Nici mental, nici fizic.”

Federer crede că asta au simțit el și Rafa când și-au spus “okay, până aici! Hai să ne revenim la 100%, hai să ne bucurăm iar de tenis, de antrenamente. Să ieșim din ciclul antrenament, tratament, antrenament, joc, tratament.”

Au ieșit, s-au pus în ordine cum au știut mai bine, și acum Federer a bătut deja trei jucători de top 10, rezistând la încă un meci de cinci seturi în semifinala cu Wawrinka. Iar asta chiar l-a luat prin surprindere. “Pentru că mi-am dat seama, pe la jumătatea setului patru, că dispar ușor din joc.” Spune că a tot simțit treaba asta în ultimii ani și nu știe să o descrie prea bine: “lucrurile pur și simplu o iau la vale și tu nu știi de ce.”

De data asta, însă, Roger a oprit inerția negativă și, chiar dacă a câștigat pe muchie (ușor norocos că a făcut break la momentul potrivit, cum spune chiar el), e mulțumit de revenirea din decisiv. “Știu bine că Stan e un client dificil în setul cinci. […] Așa că sunt bucuros că am reușit să câștig încă un five-setter într-un Slam. Nici nu știu de câte ori am reușit să câștig în carieră două meciuri de cinci seturi în același turneu de Grand Slam. Poate că niciodată. Deci e cu atât mai important acum.”

Cât de mult l-a ajutat pauza medicală dinaintea decisivului? Nu știe, dar pune întreruperea aceasta într-un context mai larg: e singurul prilej dintr-un meci când poți vorbi cu cineva, chiar dacă e vorba de fizioterapeutul turneului. “Noi îl cunoaștem bine, poate că discuția cu cineva cunoscut ne poate relaxa. Poate l-a relaxat pe Stan, înainte de setul trei, poate că m-a relaxat și pe mine. Începi să vorbești despre problema ta, despre ce te supără, unde, cât de tare de doare și cum speri ca tratamentul să te ajute. Chestia asta poate avea un efect bun asupra ta când te întorci pe teren.”

Totuși, Roger nu crede că pauza a avut mare importanță, mai ales că Stan a continuat să domine și începutul de set cinci. Iar tratamentul, din câte se pare, n-a avut vreun efect terapeutic miraculos, așa cum glumise la interviul de pe teren. Piciorul nu s-a comportat nici mai bine, nici mai rău decât în seturile precedente. “Oricum, nu e ceva serios, care să mă îngrijoreze pentru finală”, a mai spus Federer.

Iar despre marea finală? Unul dintre colegii ziariști a deschis subiectul spunându-i lui Roger că dacă ar fi în locul lui, el ar prefera să joace cu Dimitrov. Distrat, Federer a răspuns că “mda, ai crede că am o șansă puțin mai bună cu Grigor decât cu Rafa. Dar cui îi mai pasă? Sunt în finală, deci am șansa să câștig duminică. Mă aflu într-o poziție bună, nu? Oricum ar fi, va fi interesant: Grigor ar juca pentru primul lui Slam, iar cu Rafa ar fi bătălia epică pe care o așteaptă lumea. Înțeleg magnitudinea unui meci contra lui Rafa”, a recunoscut elvețianul.

Și e ușor de intuit că de aici încolo întrebările au alunecat mai multe spre “finala epică”. Va intra Federer mai relaxat tocmai pentru că au trecut ani buni de când l-a întâlnit pe Rafa într-o finală de Slam? “Ce să zic, probabil că e mai bine decât a fost acum câțiva ani (2008 n.red.), când Rafa m-a zdrobit în finala French Open și apoi l-am întâlnit imediat în finala de la Wimbledon. Dacă privești lucrurile așa, atunci e mai bine că n-am jucat de ceva vreme”, a glumit finalistul. “Ultima dată când am jucat, am câștigat eu, la Basel. Dar toate astea contează mai puțin acum”, înainte ca Rafa și Grigor să lovească prima minge.

Așa că Federer a preferat să repete ce spusese și pe teren, imediat după meciul cu Stan: va da totul, va lăsa toată energia în Australia, chiar dacă nu se va putea mișca cinci zile după finală. “O să mă odihnesc după. Deja am ajuns mai departe decât mi-am imaginat. Și tocmai asta îmi spuneam în setul decisiv cu Stan: ‘Just relax, man. The comeback is so great already. Let it fly off your racquet and just see what happens.’ Cred că așa trebuie să intru și în finală, cu o mentalitate de tipul nimic de pierdut. Mi-a fost foarte bine în ultimele șase luni cu abordarea asta. A funcționat perfect și în Australia, așa că n-am de gând să schimb ceva.”

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi