Reeditarea finalei de la Australian Open, pentru titlul Indian Wells. Iar sezonul devine tot mai interesant

Radu Marina | 18 martie 2023

Pe de o parte, o jucătoare care are 17-1 în 2023. Pe de alta, o jucătoare care a învins-o de două ori la rând (și clar) pe Iga Swiatek. Aryna Sabalenka și Elena Rybakina sunt iar față în față într-o finală importantă.

Două mari turnee în acest sezon, și aceeași finală. Pentru a doua oară în 2023, Elena Rybakina și Aryna Sabalenka își vor disputa un titlu important. La Australian Open, Sabalenka a câștigat primul Grand Slam după o victorie dramatică în fața Elenei Rybakina, într-un meci de excelentă calitate. Cele două vor lupta acum pentru trofeul de la Indian Wells. Ar fi primul titlu WTA 1000 pentru Rybakina și al 5-lea pentru Sabalenka.

Aryna Sabalenka a ajuns în cea de-a treia ei finală a sezonului, după o victorie scurtă și clară cu Maria Sakkari: 6-2, 6-3. Aryna va încerca duminică să câștige deja al treilea titlu din 2023, după Adelaide și Australian Open. În finalele WTA 1000, Sabalenka e neînvinsă, iar cu succesul în fața grecoaicei ajunge la 17 victorii în acest sezon și o singură înfrângere.

A fost și o revanșă în fața Mariei Sakkari, finalista de anul trecut de la Indian Wells, cea care o învinsese în ultimele lor două întâlniri. Cu aceeași agresivitate sporită, sufocantă și curată, Sabalenka nu a oferit nimic gratuit și nu lăsat nicio portiță deschisă, într-un meci pe care l-a controlat cap-coadă. În partea cealaltă, Sakkari își continuă bilanțul negativ în semifinalele WTA, unul care arată complet disproporționat. În total, Sakkari a jucat 25 de semifinale WTA și a câștigat doar 7 dintre ele.

Elena Rybakina a fost cea care a reușit cel mai interesant rezultat al turneului: prima ei finală WTA 1000 vine după o evoluție absolut remarcabilă – probabil cel mai bun meci făcut de ea în 2023 – în fața Igăi Swiatek, numărul 1 mondial.

A fost 6-2, 6-2 pentru Rybakina, care o învinge a doua oară consecutiv pe Swiatek după meciul din optimi de la Australian Open și, cel mai important, în aceeași manieră: scurt, hotărât, fără oscilații și emoții. Rybakina a câștigat acest meci cu Swiatek făcând exact ceea ce face poloneza de un an încoace adversarelor sale: fără să îi dea șanse adversarei, fără să o lase să respire și dominând-o cu o ușurință remarcabilă.

În 2023, Swiatek nu a jucat niciun meci de trei seturi; victoriile au fost clare și fără pic de emoții, iar înfrângerile dure și rapide. În toate înfrângerile, adversarele (Pegula la United Cup, Rybakina la Australian Open, Krejcikova la Dubai și acum, din nou Rybakina la Indian Wells) s-au ridicat la înălțimea momentului, a oponentei și au livrat un tenis atât echilibrat și bun încât Swiatek nu a avut niciun fel de reacție.

Pentru a două oara la rând într-un meci cu Swiatek, Rybakina a venit sa joace și a făcut-o atât de bine încât și ea a părut surprinsă la finalul meciului. Totul i-a mers, de la serviciu, forehand și până la retur, și a făcut-o pe poloneză să pară cu adevărat vulnerabilă – un lucru extrem de rar întâmplat în ultimii doi ani.

Tenisul Elena Rybakina a fost atât de compact și agresiv (dar o agresivitate bine gândită și controlată) încât Swiatek nu a putut apuca meciul de niciunde: a fost alergata din colț în colț, nu a fost lăsată să se așeze corect la lovituri și fiecare încercare de a prelua controlul într-un punct era oprită de câte un forehand zdrobitor în lung de linie sau cross al Elenei, care o readucea în poziții defensive pe poloneză.

Iga, care era campioana en-titre, e eliminată, așadar în semifinale și deși admite că încă are multe lucruri de învățat. Spre exemplu, faptul că încă nu există un plan B cu adevărat valid în jocul ei (cu Rybakina a încercat să aplice același tenis agresiv și intens, deși a simțit că nu e eficient și nu o ajută asta) poate deveni problematic. De asemenea, faptul că dă mici semne de slăbiciune și pierde clar pentru al doilea turneu la rând, nu face decât să transmită și adversarelor că se poate, că poate fi învinsă.

E important și că Rybakina își construiește deja un soi de ascendent asupra lui Swiatek. Pentru toate discuțiile despre cât de clară e dominația Igăi în WTA acum, e important faptul că există o jucătoare, la rându-i campioană en-titre de Slam, aflată într-o ascensiune importantă, care o învinge clar de două ori la rând în turnee importante.

Rybakina și Sabalenka se vor întâlni, așadar, pentru un nou titlu mare, după Australian Open 2023. Va fi a 5-a lor întâlnire, ultimele patru fiind câștigate de Sabalenka. Acest titlu ar putea fi primul de categorie WTA 1000 pentru Rybakina și al 5-lea pentru Sabalenka, care are, până acum, un sezon grozav.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi