Rechinul care l-a mușcat pe Rafa

Adrian Țoca | 24 iunie 2013

Steve Darcis e un belgian ghinionist de 29 de ani, căruia îi plac rechinii și care crede cu tărie că ghinionul se nivelează cu norocul de-a lungul carierei. De luni, el va fi cunoscut drept primul jucător care l-a bătut într-un tur 1 de Slam pe Rafael Nadal.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Wimbledon a început furibund, ca și cum am fi uitat cu toții că se joacă Slamul cel mai dinamic, cel mai expus surprizelor, cel mai spectaculos și cel mai iubit. La un an distanță de eliminarea șocantă cu Lukas Rosol, Rafael Nadal a părăsit din nou prematur turneul pe care l-a câștigat în două rânduri. De data asta și mai devreme, în chiar turul 1.

E lesne de înțeles de ce lumea sportului este realmente bulversată de acest rezultat. În primul rând, Nadal nu mai pierduse niciodată în turul inaugural al unui Slam, oricare ar fi fost acesta, câștigând precedentele 34 de apariții. În al doilea rând, Darcis nu câștigase decât un singur meci la Wimbledon, și aceea în 2009, în fața și mai modestului Frank Dancevic. Iar la precedenta lor întâlnire, Darcis nu câștigase decât un game înainte de a se retrage la scorul de 1-6, 0-2, în sferturile de la Doha 2010.

Dar nimic din toate acestea n-a contat. Darcis a jucat genul de tenis mai potrivit suprafeței, foarte agresiv și orientat spre lovituri direct câștigătoare, în vreme ce Nadal a suferit mult la mișcare, în ce privește agresivitatea, pe rever și, surprinzător când vine vorba de el, la determinare. Motive pentru belgian să vorbească, imediat după meci, că l-a simțit pe Nadal că nu e în apele lui încă din primele momente ale meciului. Darcis a fost pe cale să facă break în majoritatea serviciilor lui Rafa din primul set, însă spaniolul s-a redresat de fiecare dată, salvând o salbă de mingi de break. N-a mai putut face asta și la 5-5, când și-a pierdut, în cele din urmă serviciul, numai pentru a și-l recupera imediat, în fața unui Darcis crispat pentru moment. Belgianul și-a regăsit însă repede cadența în tiebreak, și primele semne de întrebare începeau să apară.

Un set cu Nadal e un lucru, dar să iei două e altă discuție. Darcis a continuat însă la același nivel, crescând însă în siguranță odată cu trecerea timpului. S-a repetat până la urmă scenariul din setul inaugural, doar că în sens invers: a fost Nadal cel care a făcut break la 5-5, numai ca să și-l piardă imediat. Tiebreak-ul setului secund a avut un aer decisiv pentru restul meciului. Darcis a ratat trei mingi de set la 6-3 și o a patra la 7-6. Nadal a avut și el setul în mână la 8-7, șansă ratată cu un rever în fileu. Finalmente, Darcis a închis setul la a cincea oportunitate, distanțându-se la 2-0 la seturi.

Improbabila surpriză a căpătat contur în startul setului trei, când Darcis a făcut break, avantaj de care a ținut cu dinții până la final. Pentru al doilea an la rând, Rafa a părăsit Wimbledonul prematur, eliminat de un jucător din afara elitei mondiale. Dacă Rosol (apropo, eliminat și el în turul 1 anul acesta) a avut nevoie anul trecut de un set cinci executat în condiții de transă totală, în schimb Darcis și-a construit victoria fără să lase loc unei eventuale reveniri a lui Rafa, motiv pentru care drama de anul trecut a lipsit în acest meci, tocmai pentru că belgianul a oprit-o din fașă. Pentru asta, Steve a atacat, a venit la fileu, s-a aruncat pe iarbă de câte ori a avut nevoie, încheind meciul cu 53 de lovituri direct câștigătoare. Pe ultima, la fel ca Rosol anul trecut, Darcis a transformat-o în as la minge de meci: numărul 135 mondial tocmai ce-l scosese din turneu din turul 1 pe câștigătorul a 12 turnee de Slam. Adică mai mult decât avea Darcis meciuri câștigate pe iarbă înaintea acestui meci.

O surpriză de proporții, care o eclipsează, pentru mulți, pe cea de anul trecut, și care are o mulțime de aspecte ce merită analizate separat. Ea are și darul de a schimba complet la față restul turneului, aruncând la coș, după numai câteva ore de turneu, avancronicile făcute de aproape toți jurnaliștii de tenis din lume. Ultradiscutata situație a capilor de serie, cea care îi trimisese pe Nadal, Federer și Murray în aceeași jumătate de tablou, și-a găsit o rezolvare neobișnuită. Federer și Murray rămân acum principalii favoriți la semifinale, cu Tsonga potențial adversar pentru Murray, în vreme ce o sumedenie de jucători au acum dreptul să spere că vor ajunge în sfertul cu Federer. 

Rezumatul meciului

Cifre

– Ultimul campion al Roland Garros eliminat în turul 1 al Wimbledon: Gustavo Kuerten, 1997

– Clasat pe 135, Darcis este jucătorul cu cel mai mic ranking la care Nadal a pierdut din 2006 încoace, când a fost învins de Joachim Johansson, aflat atunci, în urma unei accidentări, pe locul 690.

– Nadal avea o serie de 22 de victorii consecutive înaintea acestei înfrângeri.

– Darcis nu câștigase decât un meci la Wimbledon anterior meciului cu Nadal. E, de asemenea, abia a doua lui victorie la un jucător de top 10

Cele mai interesante declarații după meci

– Steve Darcis: „Obiectivul meu a fost să încep bine meciul, pentru că altfel n-ai nicio șansă cu Rafa. Am simțit de la început că sunt în meci. Sigur că el n-a jucat cel mai bun tenis al lui, dar trebuie să fiu mândru de mine, am făcut un meci mare. Genul acesta de meciuri le aștepți toată viața, contra marilor jucători pe marile terenuri”.

– Darcis, despre ce a zis când a văzut că a picat cu Nadal: „Shit!”

– Rafa Nadal: „Azi nu e ziua să vorbesc despre genunchi. Sunt încrezător că mă voi recupera după azi și că voi fi gata pentru turneele viitoare. Am jucat mai mult decât mi-aș fi închipuit după accidentare. Asta e ceva fantastic pentru mine. Știu că iarba e o suprafață dificilă pentru mine și că aveam nevoie să joc foarte bine aici. N-a fost posibil anul acesta”.

– Întrebat din nou despre condiția fizică: „Cred că tu glumești (către ziarist). Am răspuns deja de trei-patru ori la această întrebare. Nu o să vorbesc despre genunchi azi. Tot ce pot să spun e că îl felicit pe Darcis, a jucat un meci fantastic. Tot ce aș putea spune despre genunchi azi ar fi o scuză, și nu-mi place să găsesc scuze după un meci precum cel de azi. El nu merită asta”.

– Boris Becker: „E un mare, mare șoc. Nadal a revenit puternic după accidentare, dar a jucat mai mult pe zgură. Iarba e foarte diferită. Mișcarea e diferită și trebuie să ai picioare sănătoase pentru că atunci când schimbi direcția, aluneci. Deși el a câștigat toate acele turnee pe zgură, Nadal a părut să sufere cu genunchii, așa că întotdeauna mi-am zis că îi va fi greu anul acesta la Wimbledon. Aproape că m-am gândit că el ar trebui să ia în calcul să nu participe. Nadal n-a fost sigur în mișcarea sa pe teren, iar asta e calitatea lui principală în mod normal. N-a fost încrezător, a făcut multe UE. Am observat că jocul de picioare n-a fost așa cum e de obicei, mai ales în mișcare. Când s-a putut așeza la minge, totul a fost ok, dar din mișcare, el n-a fost la fel de solid precum e pe zgură.”

– Mark Petchey: „E cu siguranță o surpriză, dar care arată că iarba e o suprafață unică și pentru care ai nevoie de timp să te adaptezi. Poate că el n-a avut suficient timp pentru asta, sau nu s-a putut recupera suficient. Mingea nu sare în prima săptămână la Wimbledon precum în a doua, așa că mereu e o șansă ca jucătorii clasați mai jos să impresioneze. Oricât de bun e Rafa pe iarbă, tot aș zice că e suprafața lui cea mai slabă. O să fie mai ușor pentru el din 2015, când va fi o săptămână în plus între RG și Wimbledon”.

Pe Twitter

 

  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi