Recap ziua a 6-a: Viitorul sună foarte bine în WTA. În ATP, nu atât de mult

Camelia Butuligă | 18 ianuarie 2014

O privire pe optimile de finală pe cele două tablouri ne spune multe despre tendințele din cele două circuite. La fete, noua generație e gata să preia ștafeta. În schimb, în ATP tot veteranii fac legea.

Temperaturile au scăzut drastic în Melbourne, făcând vremea numai bună pentru tenis, iar favoritele care au deschis sesiunea de zi au pornit ca din puşcă. După ce au jucat meciuri epuizante pe căldură, Sharapova, Cibulkova şi Halep nu erau dispuse să consume mai multă energie decât era strict necesar. Alize Cornet a fost complet depăşită de jocul în forţă al Sharapovei în primul set, iar Carla Suarez Navarro, altfel o jucătoare solidă, dar cam obosită azi, nici n-a avut timp să se dezmeticească în faţa agresiunii Cibulkovei, care a jucat ca-n transă tot meciul şi nu i-a lăsat decât un game. Partea bună pentru noi? Sharapova şi Cibulkova se întâlnesc în tura următoare. Cibulkova face al doilea meci consecutiv în care nu lasă decât un game adversarei, să sperăm că-şi va aduce acest joc în meciul următor. În ciuda startului exploziv cu Cornet, Sharapova a fost totuşi împinsă până în tie break în setul doi şi este departe de a arăta invincibilă la acest AO. Serviciul rămâne în continuare călcâiul lui Ahile pentru ea: de două ori a servit Maria pentru meci şi de două ori şi-a pierdut serviciul. Aşa de supărată a fost Masha pentru felul în care a jucat, că după meci s-a dus direct la antrenament, chestie foarte rară în cazul ei. Contra Cibulkovei, scorul întâlnirilor directe este 3-2 pentru Sharapova, dar n-au mai jucat din 2011 şi, ce-i mai interesant, n-au jucat niciodată pe hard… Sperăm să fie un meci distractiv şi luuuuung. 😉

După ce a scos a treia japoneză consecutivă din turneu, Jelena Jankovic, adeversara din runda următoare pentru Simona, a glumit: „Pentru mine este mai degrabă Openul japonez, nu australian. Probabil că n-o să mai primesc viză când voi vrea să merg în Japonia”. Cu toate că adversara a avut un serviciu inexistent, scorul a fost destul de strâns (6-4, 7-5), ceea ce ne dă speranţă că forma lui JJ nu este chiar aşa strălucită la ora asta. Simona va înfrunta o jucătoare cu stil asemănător (deplasare bună, construcție bună a punctului, serviciu abordabil) dar cu mai multă experienţă. Unde cred că Simona are un ascendent asupra lui Jankovic este la capacitatea de a închide punctul mai repede. Loviturile Simonei sunt mai periculoase din spate şi returul poate fi folosit şi el ca armă pentru a face break-uri.

Pentru Sloane Stephens, trendul a fost pe dos: a început încet, Elina Svitolina servind pentru set la 5-3, dar a revenit şi a luat setul unu cu 7-5. Sloane îşi consolidează statutul de jucătoare care funcţionează în explozii bruşte. Dacă e să compari tenisul cu atletismul, zicea cineva, Sloane ar fi de neînvins la 100 sau 200 de metri plat. Dar tenisul nu-i un singur sprint, ci mai degrabă un maraton alcătuit din sprinturi. Sloane a câştigat în două seturi strânse (7-5 6-4), dar în meciul următor o aşteaptă Vika Azarenka, care nu va fi deloc miloasă cu eventualele scăderi de concentrare ale americancei. Vika a expediat-o azi pe Meusberger cu 6-0, 6-1.

Şi Federer a început mai nesigur: a trebuit să salveze două mingi de break în chiar primul game. Fază simpatică: la începutul partidei Gabashvili i-a întrebat pe arbitru şi pe Roger dacă s-a dat bine cu loţiune de soare. După ce Roger a confirmat părinteşte că „arăţi ok acum” şi s-a asigurat că adversarul nu-i va fi ars de soare, a purces să-l ardă el la tenis: 6-2, 6-2, 6-3. Fed şi-a scos la înaintare iar nou regăsitul nivel de bază. N-a rupt gura târgului, dar a jucat tenis de procentaj, alergându-l pe adversar şi absorbind tot ce-a aruncat acesta în el.

La fel ca Sloane, şi Aga Radwanska a început prost meciul, pierzând primul set la o Pavlyuchenkova în mare formă. Da, da, ştiu, e ciudat. Pavs, în mare formă? N-a ţinut prea mult minunea. După ce-a condus cu break în setul doi, Pavs a pierdut 6 game-uri la rând şi apoi a chemat trainerul, care i-a luat tensiunea. Oricare o fi fost problema, rusoaica nu şi-a mai revenit, pierzând ultimele două seturi la 2. Aga va juca împotriva unei jucătoare din noul val, posesoare a unui joc în forţă: Garbine Muguruza. Garbine a trecut de Caroline Wozniacki. Deşi a pierdut primul set şi Caroline a fost solidă, Garbine a rezistat eroic şi a întors meciul când i-a făcut break lui Caro la 5-5, cu două schimburi de 24 şi 23 de lovituri fiecare. A bătut-o, cu alte cuvinte, pe Caro la jocul ei preferat: „Cine dă mai multe mingi înapoi”. Cu mingea de break atârnându-i deasupra capului, Wozniacki a făcut o dublă, Garbine a servit pentru set la 6-5 şi… l-a luat. Setul trei a început cu trei breakuri consecutive, căci Garbine se prinsese cum s-o bată pe Caro: tot ce trebuia să facă era să-i dea mingi pe dreapta, deoarece Caro părea că uitase cu desăvârşire cum se loveşte un forehand. 6-3 în decisiv după ce Muguruza face break la zero. Wozniacki n-a mai ajuns într-un sfert de Slam de când şi-a pierdut poziţia de nr 1, are doar o optime de finală în ultimele opt Slamuri.

Am zis de acum doi ani când am văzut-o la BCR Ladies că Muguruza are joc foarte bun pentru hard, spre deosebire de celelalte spaniole. Lovituri puternice, fizic solid, se mişcă bine şi nu are slăbiciuni evidente în joc. Garbine se alătură Simonei, lui Sloane şi lui Eugenie Bouchard, toate next generation players şi toate în optimi. Viitorul sună bine în WTA.

În duelul viitorului ATP, Milos Raonic a pierdut la Grigor Dimitrov, 6-3, 3-6, 6-4, 7-6(10). Primul set s-a dus pe un game în care Raonic a servit oribil (!), Grigor fiind foarte precis: 11 winners şi doar 3 neforţate. În setul doi, Milos a făcut break pentru 3-1 şi ăla a fost setul. Trebuie să recunosc, rivalitatea asta a viitorului mă încântă foarte tare pentru cât de expeditivă este. Primele două seturi au avut jumătate de oră fiecare, 80% din puncte au avut cel mult 4 mingi. Ce-mi mai place este faptul că Dimitrov a reuşit să facă break-uri lui Raonic (două la ZERO): semne bune returul are. Nu la fel de bune semne dă jocul de fileu al lui Milos: azi a insistat să urce la fileu, cu rezultate dezamăgitoare (18 din 43!). Dimitrov a fost solid pe serviciu, a ucis tot (49 winners!!) şi n-a greşit mai deloc (13 neforţate). Tie-breakul a fost cireaşa de pe tort. Următorul adversar, Bautista Agut. Câştigabil, dacă pe Grig nu-l apucă tracul. E primul lui tur 4 la un Slam.

Pentru că Bautista Agut e pe bune. Chestia cu Delpo n-a fost doar o întâmplare, azi l-a scos şi pe Paire în trei seturi clare. Bine, Paire a avut noroc că l-au apucat crampele pe Kyrgios, altfel l-ar fi scos adolescentul australian de 18 ani. Totuşi, credit acestui Bautista Agut, care n-are nici măcar poză pe site-ul oficial al AO!

Veteranul francez Stephane Robert a câştigat contra slovacului Klizan: 6-0, 7-6 (2), 6-4, devenind astfel primul lucky loser care ajunge în turul 4 la AO. A fost primul dată după 40 de ani când doi lucky losers se întâlnesc în runda a treia a unui Slam. Ce înseamnă un pic de noroc. Dar cred că aici se opreşte norocul francezului. Va juca cu Andy Murray, care şi-a consolidat recordul perfect pe care-l are contra lui Feliciano Lopez (8-0), trecând în trei seturi 7-6(2), 6-4, 6-2. Muzz a vrut să atenteze la capul lui Feliciano cu un serviciu care i-a smuls zâmbete ibericului (video, mai jos). Murray are un record impecabil când vine vorba de stângaci. Mai jos, un infografic foarte interesant pe această temă.

Francezii. Nu ştii niciodată dacă vor face meciul turneului sau vor ieşi cuminţi din concurs. Cele două meciuri cu potenţial ale serii, Nadal – Monfils și Tsonga – Simon au fost niște adevărate aţipeli, scuturate doar de posibila accidentare a lui Rafa la gleznă. Nadal a călcat strâmb în startul setului doi și i-a speriat un pic pe comentatori în momentul în care a șchiopătat către bancă (video, mai jos). Din fericire, totul e bine când se termină cu bine.

Rafa şi-a terminat totuşi galopul de sănătate (he) contra lui Monfils în trei seturi, iar Simon cel Încăpăţânat a cedat blajin la Jo Tsonga, fără prea multe zvârcoliri. În turul următor, Rafa se vede cu Nishikori, care nu l-a bătut niciodată, iar Jo are rendez-vous cu vechiul lui prieten, Roger Federer, care tocmai ce-a recunoscut azi că a jucat oribil împotriva francezului anul trecut, la Roland Garros. Să sperăm că va vrea să se răzbune.


Declaraţiile zilei:

Arbitrul, către Gabashvili: „În loja ta e un bărbat care îţi dă indicaţii”. Răspuns: „Nu ştiu cine e, nu-i prieten cu mine”.
 
JJ: „Fratele meu (care-i este şi antrenor lui Jankovic) face uneori o faţă, nu pot s-o sufăr, îmi vine să-i dau o palmă”.

Sloane Stephens: ”Prima întâlnire cu Annacone (noul ei antrenor) a fost super dubioasă. Mi s-a părut atât de bătrân!”

Roger Federer: „Data trecută când Mirka a fost însărcinată am jucat foarte bine, am câştigat şi Roland Garros şi Wimbledon”

„Noua rachetă ma ajută să simt mai bine primul serviciu si să lovesc mai bine pe al doilea. Şi slice-ul de rever este mai bun”

Întrebare: „Ai învățat ceva din meciul de anul trecut cu Sloane? Victoria Azarenka: „Ce era de învățat?”

Statistica zilei:

Cinci jucători de peste 30 de ani în optimi: Ferrer, Federer, Mayer, Robredo, Robert. Doar unul sub 23: Dimitrov.

Imaginea zilei: Fanii lui Rafa, pândind antrenamentul favoritului lor.

Highlights

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi