Recap ziua a 5-a: Monica rămâne cu dublul; Na Li salvează o minge de meci, iar Ana și-a regăsit forma

Adrian Țoca | 17 ianuarie 2014

Am rămas doar cu Simona Halep pe tablourile de simplu, dar de la Monica Niculescu, eliminată aseară la simplu, putem spera la alte vești bune în turneul de dublu.

S-a încheiat aventura Monicăi Niculescu în turneul de simplu. Românca a pierdut, 6-4, 6-4, cu Ekaterina Makarova, dublu sfert-finalistă la Melbourne, într-un meci în care Monicăi i-a lipsit un pic de claritate în momentele cheie. Nici nu e de mirare: meciul s-a jucat iarăși la aproape 40 de grade, a patra zi la rând (și ultima, din fericire) în care temperaturile ajung atât de sus la Australian Open. 

Cel mai bun moment al meciului pentru Monica a venit în primul set, când jucătoarea noastră a condus cu 4-3 și a avut serviciul, dar n-a reușit să concretizeze. Makarova a negociat mult mai bine slice-urile Monicăi decât o făcuse Lisicki cu o zi înainte și, în plus, și-a păstrat mai bine cumpătul. Rusoaica a venit deseori în față după ce atacase pe forehandul lui Niculescu, tactică dovedită în special eficientă, dovadă procentul de 90 la sută de puncte câștigate la fileu.  

Monica are însă destule motive de mândrie cu sezonul ei până acum: două sferturi de finală și un tur 3 la Australian Open. Plus, evident, seria de nouă victorii la rând reușită la dublu alături de Zakopalova, efort considerabil pentru doar trei săptămâni. Cele două, care ocupă deja primul loc în Road to Singapore, au un meci important și greu în această noapte contra favoritelor 6 de la dublu, Cara Black și Sania Mirza, pentru calificarea în optimile de finală. Meciul se joacă de la ora 2:00, ora României, pe terenul 6. Monica și Klara sunt pe o parte de tablou foarte dificilă, care le include și pe favoritele 1, Sara Errani și Roberta Vinci.

Din păcate, și ceilalți români au pierdut joi noaptea. Raluca Olaru și Varvara Lepchenko au cedat în două seturi, 4-6, 6-7, cu Chan/Huber, în vreme ce Horia Tecău și Jean Julien Rojer își continuă startul nefast de sezon, cedând cu 6-4, 6-4 în fața perechii Bhambri/Venus. Horia și Rojer rămân cu o singură victorie în patru meciuri jucate împreună. Horia continuă la dublu mixt, unde face pereche cu Sania Mirza.

Florin Mergea joacă la noapte în turul 2 la dublu, el și Oliver Marach înfruntându-i pe spaniolii Carreno-Busta/Garcia-Lopez, al treilea meci pe terenul 7.

Jerzy Janowicz a jucat cu un os rupt în picior

Vulcanicul polonez a fost eliminat de Florian Mayer în turul 3, 7-5, 6-2, 6-2, și abia după meci a dezvăluit că nici n-ar fi trebuit să se afle în Australia. Asta, deoarece doctorii îi recomandaseră să nu joace Australian Open, din cauza unei fracturi la un os într-un picior, problemă din care a ratat mare parte din pregătirea de offseason. „Înainte de a pleca din Polonia încă nu se vindecase în totalitate. Am jucat cu antiinflamatoare și o să vedem ce se va întâmpla de aici înainte. Problema mea azi a fost că m-a ajuns din urmă lipsa de pregătire. Am jucat două meciuri lungi în primele două tururi, într-o căldură epuizantă. Fiind nepregătit suficient, n-am mai avut resurse pentru un alt meci”.

Schimbul zilei: Fognini și Querrey 

Știam despre Fabio că e talentat și un pic nebun pe teren, în sensul simpatic al cuvântului, dar plonjatul pe un teren de hard părea un pic cam prea mult până și pentru el. Până la această fază. Fabio a recuperat însă și a câștigat în trei seturi cu Sam Querrey, calificându-se în premieră în turul 4 la Australian Open.

Na Li, la Li-mită: finalista din 2013 revine de pe marginea prăpastiei

Despre Na Li, toată lumea știe că joacă mereu bine la Australian Open, ba chiar e așteptată să îi pună probleme Serenei Williams, într-o eventuală semifinală. Atâta doar că Na Li, credincioasă obiceiului ei de a livra câte un meci lamentabil per turneu, era cât pe ce să nu mai ajungă acolo. Favorita 3 a trecut prin mari emoții în meciul cu Lucie Safarova, în ceea ce ar fi putut deveni cea mai sonoră eliminare a turneului. Safarova a câștigat primul set cu 6-1, apoi a condus cu 5-3 și serviciul în setul doi și a avut minge de meci la 6-5 în setul secund.  Reverul în lung de linie al cehoaicei a aterizat însă cu câțiva centimetri în out, motiv pentru Na Li să facă haz de necaz. „Cinci centimetri mi-au salvat turneul. Toată echipa era în drum spre aeroport altfel”, a spus Li, care a câștigat nouă din următoarele 11 puncte, cât să împingă meciul în decisiv. Unde, ajutată și de pauza de căldură, s-a liniștit și a pus lucrurile pe făgașul normal. „Partea bună? Sunt încă în turneu. Și de data asta vom juca pe răcoare”. Li o va întâlni pe Makarova pentru calificarea în sferturi.

Ana Ivanovic: Întoarcerea?

E încă prematur, dar Ana le dă fanilor ei o mulțime de motive de bucurie în ultima vreme. Întâi, titlul de la Auckland, din startul sezonului, iar acum un parcurs solid la Australian Open, punctat de victoria din meciul vedetă al zilei, cu Sam Stosur. Ana n-a mai pierdut tocmai de la întâlnirea cu Simona Halep, de la Sofia, și a adunat opt victorii consecutive, semn că pregătirea prelungită din offseason (a venit în Australia încă de la începutul lunii decembrie) a ajutat-o. Dar mai importantă decât numărul victoriilor e modalitatea prin care le obține. Cu Stosur, Ana a avut 46 de lovituri direct câștigătoare și a câștigat 82 la sută din punctele jucate cu primul serviciu, cifre care aduc aminte de vremurile bune în care obișnuia să dicteze cu dreapta și cu jocul ei de atac care i-a adus atâtea elogii.

Tiebreak-ul a avut și un moment ciudat. La 7-7, Ana se pregătea pentru ceea ce părea a fi un winner ușor, când a început să… plouă torențial din senin. Sârboaica a cerut let, însă arbitrul nu a fost de aceeași părere. După pauza de ploaie, Sam a câștigat setul cu 10-8 în tiebrek, dar n-a mai avut răspunsuri și în restul serii (6-7, 6-4, 6-2). Pentru Ana urmează însă testul suprem: o întâlnire cu Serena Williams, cea care tocmai a stabilit un nou record de victorii la Australian Open: 61.

 



Istomin: game-ul turneului

Denis Istomin o fi pierdut el cu Nole, dar a oferit poate cel mai frumos game al turneului până acum. Relaxat și fără multe de pierdut, Istomin a legat următoarele lovituri:

Novak își continuă însă netulburat cele două streak-uri ale sale: 24 de victorii consecutive la Australian Open și 27 de victorii la rând în circuit. Îl va întâlni în turul următor pe Fabio Fognini, în ceea ce ar trebui să fie o altă partidă electrizantă.

Programul de mâine: Simona, de la 2:00

Pregătiți-vă cafelele, pentru că se anunță o zi plină. Începem cu meciul Simonei Halep, care va juca pentru prima ei calificare în optimi la Australian Open începând cu ora 2:00, primul meci pe terenul 3, contra jucătoarei venite din calificări, Zarina Diyas. Cum spuneam, vestea bună e că temperatura va fi de-a dreptul răcoroasă, comparativ cu ultimele zile, fiind anunțate nu mai mult de 22 de grade. Toate cele trei meciuri ale Simonei s-au jucat de la ora 11, ora locală. 

Restul zilei îi aduce pe teren pe Federer, Nadal, Murray, Sharapova, Azarenka sau Radwanska. Meciul zilei este Nadal – Monfils, dar potențial de spectacol (și, de ce nu, și de surprize/drame) au și Murray – Lopez (Andy versus preferatul mamei sale), Tsonga – Simon (doi francezi, deci dramă cât cuprinde. Plus: cât mai rezistă Gilles?), Raonic – Dimitrov (diferența de stiluri atrage; iar Grigor merge un pic pe sub radar la AO, și îi prinde bine), Radwanska – Pavlyuchenkova (din nou diferență de stiluri; Aga și Pavs au mereu meciuri strânse și frumoase), Muguruza – Wozniacki (Garbine e în plină perioadă de afirmare, iar al ei joc bazat pe forță se anunță un test major pentru Woz) sau Cornet – Sharapova (meciul extremelor sentimentale). Programul complet e aici.

Articol în curs de actualizare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi