Recap | Între succesul continuu al lui Barty și seria specială a lui Rafa, tenisul a avut un weekend plin

Radu Marina | 26 aprilie 2021

Ash Barty continuă să adauge trofee în cont și-și mărească șansele de a-și prelungi șederea pe locul 1. Rafael Nadal a câștigat o finală dură cu Stefanos Tsitsipas, menținându-și invincibilitatea în finalele de la Barcelona (12-0). Iar Matteo Berrettini a câștigat la Belgrad, oprindu-l până la urmă pe surprinzătorul Aslan Karatsev.

A fost un weekend tare încărcat în tenis, iar evenimentele petrecute sunt niște borne interesante în circuitul de zgură al acestui an, cu posibile implicații ulterioare. Să le trecem în revistă.

Ash Barty nu se mai oprește din câștigat 

După câștigarea titlului de la Miami, prin care și-a păstrat (și consolidat) poziția de lider WTA, Ash Barty a mers la Charleston (WTA 500), unde a fost eliminată în sferturi și s-a îndreptat apoi către Europa. A jucat pentru prima dată în carieră la Stuttgart (WTA 500), atât la simplu, cât și la dublu – iar după o săptămână perfectă, a plecat din Germania cu ambele trofee. 

La 25 de ani, împliniți în urmă cu două zile, Barty joacă și arată în tot ce face precum ceea ce lumea numește, în mod generic, „fața tenisului”. E un lider, cu alte cuvinte. Și-a trecut în cont al treilea trofeu în 2021, după Yarra Valley (WTA 500) și Miami (WTA 1000) și al doilea turneu câștigat pe zgură. 

N-a fost ușor să ajungă aici, la acest trofeu, dar a făcut-o de fiecare dată revenind, uitând momentele mai puțin faste și axându-se pe ceea ce contează cu adevărat: să câștige următorul punct, game și apoi set. E o filosofie ce pare simplă doar citind-o, dar e nevoie de multă limpezime, încredere, experiență și cunoaștere pentru a o și executa impecabil. Iar Barty a ajuns în acest punct în care nu trebuie să joace spectaculos pentru a se impune și e capabilă să întoarcă oricând și oricum. 

Turneul de la Stuttgart l-a câștigat după victorii cu Laura Siegemund, Karolina Pliskova, Elina Svitolina și Aryna Sabalenka. Ultimele trei meciuri, toate contra unor jucătoare de Top 10, le-a câștigat în trei seturi, revenind de fiecare dată de la 0-1 la seturi, respectiv de la 3-5 în decisiv cu Pliskova, în sferturile de finală.  

Cum se explică asta? Ce face Barty atât de special și ce o face atât de periculoasă? Răspunsul îl dă chiar ea. Înainte de asta, e important de accentuat cât de mult contează cum privești tenisul și cum te raportezi la el – pentru că exact asta pare a fi cheia în cazul lui Ash. Înțelege tenisul foarte bine, știe cum să-i “vorbească” și e răsplătită cu vârf și îndesat pentru asta. Pentru răbdare, pentru muncă și pentru felul în care își face treaba, având mereu atitudinea potrivită și în fața succesului, dar și a eșecului. 

,,Tenisul e un sport ciudat uneori”, spune Barty. ,,Cu siguranță simt că îmi duc tenisul la cu totul un alt nivel, un nivel nou – în sensul de a fi capabilă să rămân calmă, să joc liber și fără să mă gândesc la consecințe. Pur și simplu intru pe teren și încerc să dau tot ce am mai bun pentru fiecare punct”. 

Cât despre cheia acestei săptămâni – și a succesului ei, în general –  Ash crede că: ,,Și dacă pierd un set, nu simt niciodată că sunt foarte departe. Am câteva mingi de break, se ivesc câteva oportunități, profiți de una-două astfel de șanse și deja vorbim de un meci complet diferit. E foarte important să continui să muncești în direcția corectă, să încerci să faci lucrurile corect și să știi că, în timp, vei obține rezultatul pe care ți-l dorești. Iar dacă nu, trebuie doar să continui, va urma mereu o dată viitoare. Și cred că asta e cea mai potrivită atitudine pe care trebuie să o ai. “

https://twitter.com/WTA/status/1386319592138502147?s=20

Câteva lucruri de știut despre săptămâna perfectă a lui Ash, privită din ansamblu:  

-e primul lider mondial care se impune la Stutgart din 2007 încoace (Justine Henin a mai reușit asta);

-câștigând și titlul la dublu (cu Jennifer Brady), Barty a devenit prima jucătoare după mai bine de 20 de ani care triumfă în ambele probe la acest turneu;

-cu victoriile cu Pliskova, Svitolina și Sabalenka, Barty ajunge la o serie de 10 meciuri câstigate la rând în fața jucătoarelor din top 10;

-Stuttgart e doar al doilea trofeu pe zgură pe care Barty îl câștigă, după Roland Garros;

-în total, Ash ajunge la 11 titluri, pierzând doar 5 finale. 

Rafa Nadal salvează o minge de meci, câștigă o finală minunată cu Tsitsipas și ajunge la 12 trofee la Barcelona

Rafa Nadal n-a avut cea mai ușoară săptămână la Barcelona. De la primul lui meci, când s-a văzut condus cu 1-0 la seturi de Ivashka, continuând cu victoria în trei seturi în fața lui Kei Nishikori din optimi și terminând cu o partidă dramatică, în care a salvat o minge de meci și s-a văzut întors de la 6-4, 5-4 de un Tsitsipas pur și simplu bun, foarte bun. A fost greu, dar, spune Rafa, a fost bine. ,,Iau toate lucrurile astea ca pe o provocare, le accept și sunt umil în fața lor. Trebuie să accepți că uneori nu joci prea bine iar ceea ce îți rămâne de făcut e să lupți și să încerci să găsești soluții. Asta am făcut eu”

Cu victoria, 6-4, 7-6, 7-5, în fața lui Tsitsipas, Rafa rămâne neînvins în finalele de la Barcelona (12-0), care devine al doilea turneu unde câștigă 12 sau mai multe titluri. În urma acestui rezultat va reveni, de astăzi, pe locul 2. 

Pentru a pune în contextul potrivit – atât cât se poate, deși uneori când vorbim de subiectul Rafa și zgura, e greu de descris ce și cum reușește acest sportiv pe această suprafață – e de notat că a fost doar pentru prima dată în cariera lui Rafa (!) când se impune la Barcelona cedând trei seturi pe parcurs. 

Dificultatea victoriei a venit mai ales în finală, acolo unde a avut parte de un adversar remarcabil din toate punctele de vedere: joc, tactică, atitudine, mental. Tsitsipas a revenit de la 4-6, 4-5 (mingi de meci), a întors finala, a dus meciul în decisiv și a ajuns la 5-4, 40-30. Din acest moment, Rafa a fost Rafa cel pe care îl știm de atât timp: a salvat mingea de meci, a câștigat următoarele trei game-uri la rând și s-a asigurat că intră în viteză în sezonul de zgură, așa cum ne-a obișnuit în toți acești ani. 

Cât despre Tsitsipas, nu există niciun motiv – dar absolut niciunul – pentru care să credem că nu vor continua să apară lucruri și mai frumoase. Faptul că după titlul câștigat la Monte Carlo, primul lui Masters, ajunge, o săptămână mai târziu, în finală la Barcelona fără set pierdut și are mingi  de titlu cu Nadal spune atât de multe lucruri despre el. Despre tenisul său și dorința lui de a fi unul dintre cei mai buni. Iar reacțiile lui de după meci ne arată că Tsitsipas nu mai e atât de dărâmat de astfel de înfrângeri grele din punct de vedere emoțional. „Vreau să am cât mai multe astfel de meciuri”, a spus Stefanos. „Am nevoie de ele”.

Matteo Berrettini triumfă acasă la Djokovic

Cu Novak Djokovic eliminat în semifinale de excelentul Aslan Karatsev într-unul dintre meciurile notabile ale sezonului, turneul de la Belgrad n-a avut, poate, cea mai așteptată finală. Dar meciul dintre Berrettini și Karatsev n-a dezamăgit nici pe departe. A fost calitate, spectacol și chiar și puțină dramă. 

Matteo Berrettini, care a jucat doar al doilea lui turneu după accidentarea suferită în Australia, l-a învins în trei seturi, 6-1, 3-6, 7-6 pe Aslan Karatsev pentru al patrulea titlu al carierei. 

Despre parcursul de la Belgrad și modul în care a gestionat finala, Berrettini spune că un impact major l-a avut perioada grea prin care a trecut după accidentarea suferită la abdominali la Melbourne. ,,Mi-am dovedit și am înțeles că pot lupta și pot digera orice situație dificilă. Sunt capabil să mă descurc cu momente foarte grele. Sunt momente pe care toți atleții le au în general, dar acum simt că pot trece prin orice fără teamă. Simt că m-am întors mai puternic. Cred că uneori e plăcut să simți că nu totul merge bine și că suferi, pentru că atunci când depășești situația, realizezi cât ești de puternic. Sunt un jucător de tenis bun, dar cred că sunt o persoană foarte puternică.”

Aslan Karatsev e învinsul acestei finale, dar traseul său îl face un învingător. E greu de uitat ce meci a făcut cu Novak Djokovic. Cea mai mare – și poate unul dintre cele mai bune meciuri de până acum din 2021 – victorie a carierei nu a fost confirmată cu încă un titlu, dar rezultatul rămâne unul extraordinar. Un jucător care anul trecut pe vremea asta nu era nici măcar în top 200 (!) a reușit, în câteva luni, să joace semifinale la un Grand Slam, să câștige un titlu ATP (Dubai) și să îl învingă pe liderul mondial la el acasă, în drum spre o a doua finală ATP. Rezultat în urma căruia Karatsev se apropie acum de intrarea în top 20. 

Karatsev rămâne foarte realist. Într-un interviu pentru ATP el ne reamintește că nimic nu vine ușor și nici repede – și că n-a avut vreo bagheta magică pentru toate aceste performanțe. Karatsev spune că a muncit ani la rândul, și abia în momentul în care s-au completat și anumite piese lipsă (echipa, antrenor) s-a produs declicul, au apărut și rezultatele. „Nu se întâmplă acum. Succesul nu a venit peste noapte. În spatele acestui succes există multă muncă, făcută cu mult timp înainte de a ajunge aici. Am avut câteva accidentări, câteva probleme iar acum, împreună cu antrenorul meu, fac o treaba foarte bună. A trebuit să aștept și să muncesc doi ani și jumătate pentru a fi răsplătit acum, în 2021. Nu e ca și cum succesul ăsta vine de nicăieri și dintr-o dată. Vine din munca grea pe care am depus-o în fiecare zi, pentru că e un proces lung. Trebuie să fii acolo în fiecare zi și să muncești din greu”. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi