Răscoala de la Wimbledon 2013 | Sabine Boom-Boom Lisicki o elimină pe Serena Williams în optimi!

Adrian Țoca | 1 iulie 2013

Pentru al treilea an consecutiv și pentru a patra oară în cinci ani, Sabine Lisicki o elimină de la Wimbledon pe campioana din același an de la Roland Garros. Va putea Sabine să meargă până la capăt?

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Incredibila serie de surprize de la Wimbledon continuă cu încă una uriașă: Sabine Lisicki a învins-o în optimile de finală pe Serena Williams, de cinci ori campioană la Londra, oprindu-i americancei seria de 34 de victorii consecutive. Lisicki a câștigat cu 6-2, 1-6, 6-4, în ceea ce este unul dintre cele mai neașteptate rezultate de la acest turneu, pe același palier cu eliminările lui Federer și Nadal.

Când am scris pe pagina noastră de Facebook, cu câteva ore înainte de meci, „Cum ar fi ca Sabine Lisicki s-o elimine pe Serena Williams”, singurul argument în favoarea Sabinei era unul statistic. Tot statistica ne spunea însă că Serena Williams era pe valul unei serii de 34 de victorii consecutive. Încă una și ar fi egalat cea mai lungă serie de după 2000 încoace, record deținut de Venus. Câteva ore mai târziu, seria Serenei era istorie, iar zeii tenisului tocmai ce-și desăvârșiseră opera. Încă un rezultat cu efectele unei unde de șoc care cutremură Wimbledon 2013, un turneu nebun, nebun, nebun. Roger Federer sau Rafa Nadal au surprins cu toții prin eliminarea lor, însă niciunul dintre ei nu era un favorit al turneului atât de covărșitor precum era Serena în turneul fetelor. Cu atâtea victorii și turnee la rând, cu nimeni în stare să-i stea în cale, cu titlul de la Roland Garros recent câștigat pe ceea ce ar trebui să fie suprafața ei mai slabă, cine ar fi putut s-o bată pe Serena pe iarba pe care câștigase deja de cinci ori, plus un titlu olimpic?

Spuneam, în preview-ul zilei, despre sentimentul dominant printre analiștii de tenis, cum că, dacă există vreo jucătoare în stare s-o elimine pe Serena, aceea ar trebui să fie Sabine Lisicki. Iar jucătoarea germană, fostă semifinalistă la Wimbledon, s-a arătat încă din start la înălțimea task-ului. A intrat foarte relaxată pe teren, cu aerul că n-are absolut nimic de pierdut. A zâmbit în permanență, chiar și când scorul n-a mai avantajat-o. A pus presiune încă din start pe impozantul serviciu al favoritei 1, testând apele cu o șansă de break înainte de a îl reuși pe primul al meciului, la 3-2 în primul set. Și-a păstrat sângele rece și a servit impecabil când a avut nevoie, în primul set reușind, spre exemplu, doi ași pe serviciul secund într-un singur game. În contrapartidă, Serena a părut să fie nervoasă încă din start, frustrată cumva de opoziția pe care a primit-o. Iar o Serena frustrată este o Serena vulnerabilă, expusă. „Expusă” și atât, pentru că de la a aduce-o pe Serena pe marginea prăpastiei și a împinge-o în hău e cale lungă în WTA. Multe jucătoare au reușit prima parte a misiunii, dar nu și-au putut păstra nervii atât de tari încât să finalizeze treaba. Asta și pentru că Serena și-a ridicat în atâtea ocazii nivelul, sau s-a scos din necazuri grație serviciului.

Cam așa s-a întâmplat și azi, sau cel puțin așa arătau lucrurile la începutul decisivului. Serena a corectat pasul fals din primul set, pierdut cu un alt break la 0 (2-6), printr-o serie de nouă game-uri consecutive, grație căreia liderul WTA a condus cu 3-0 în decisiv. A fost momentul în care Sabine, în continuare zâmbăreață și crezând în steaua ei, s-a reintrodus în meci, moment din care calitatea jocului a crescut la un nivel foarte ridicat. Întâi cu un hold pentru 3-1, urmat de un schimb de break-uri care ne-a adus la 4-2. Din acel moment, Serena n-a mai putut să facă un game, deși, la 4-3, a avut 40-0 pe serviciul advers, plus o a patra șansă de break. Dacă ar fi concretizat una singură, s-ar fi plasat în situația de a servi pentru meci, o situație din care Serena e aproape imposibil de întors.

Susținută pe față de public, deja învățat să-și vadă eroii doborâți de pe soclu, Sabine a mitraliat ași, winners și lovituri nu doar curajoase, ci și fantastic de bine plasate. A ținut serviciul pentru 4-4, apoi într-un game incredibil, a făcut break, pe un smash ratat cu tot terenul în față de Serena, punct venit după ce, câteva secunde mai devreme, nemțoaica se salvase cu un rever de excepție. De altfel, Williams a fost poate prea prudentă și ezitantă pe finalul de meci, iar pe alocuri a arătat dezordonată și nesigură unde să se ducă mai întâi, iar Lisicki a profitat din plin de timing-ul deficitar al adversarei. Apoi, când a servit pentru meci, Lisicki și-a făcut rost de ambele mingi de meci folosind, în ambele rânduri, un serviciu mult în exterior, pe care Serena nu l-a putut pune în teren. Între cele două a salvat, cu un alt as, și o minge de break. La a doua șansă de meci n-a mai greșit, prăbușindu-se pe teren pentru a-și sărbători victoria. Serena, la rându-i, s-a prăbușit de pe tron. În ton cu restul turneului. 

„Tremur. Serena a jucat fantastic, e o adversară atât de puternică, iar sentimentul pe care îl am acum este incredibil, fantastic. Mulțumesc publicului pentru că m-a susținut, iubesc terenul acesta”, a spus Sabine plângând la interviul de imediat de după meci. „Nu o să sărbătoresc, turneul nu este încă gata”.

Chiar dacă poate fi invocată drept contraargument o zi mai proastă a Serenei, Sabine și-a câștigat cu siguranță dreptul la o astfel de victorie, posibil cea mai sonoră a carierei ei. A surclasat-o pe jucătoarea cunoscută drept cea agresivă la capitolul lovituri direct câștigătoare, adunând cu 10 mai multe. A câștigat 14 dintre cele 16 veniri la fileu și a servit mai mulți ași. Dar, mai ales, le-a câștigat și le-a jucat mai bine pe cele mai importante dintre toate, cu un display atât de potrivit jocului de iarbă și atât de plăcut de urmărit. Grație Sabinei, Wimbledon 2013 este acum un turneu deschis oricui, dar regula spune că nu autorul surprizei apucă să se și bucure de efectele ei. De văzut până unde va putea ajunge Lisicki de această dată.

Clar este altceva. Nicio campioană de la Roland Garros nu-și va dori, anii viitori, să dea peste Sabine Lisicki la Wimbledon. Niciuna.

Tabloul complet al sferturilor de finală: Sabine Lisicki – Kaia Kanepi, Agnieszka Radwanska – Na Li – pe partea superioară de tablou. Sloane Stephens – Marion Bartoli, Petra Kvitova – Kirsten Flipkens, pe cea inferioară.

Casa a „curățat” masa. Conform William Hill, faimoasa casă de pariuri britanică, 97,79 la sută dintre toate pariurile puse pe acest meci au avut-o pe Serena Williams drept câștigătoare.

Restul meciurilor: Kvitova devine principala favorită. După retragerea Vikăi și eliminările Mariei Sharapova și Serenei Williams, Agnieszka Radwanska a rămas cea mai bine clasată jucătoare din turneu, însă drumul finalistei de anul trecut nu e nici pe departe unul simplu. După un meci greu și muncit cu Madison Keys, Aga a avut iar o zi grea contra Tsvetanei Pironkova, altă grass guru, ca și Sabine Lisicki. „Am ținut cu ea anul trecut, cred că anul acesta o să câștige”, a comentat Jerzy Janowicz. Polonia e la putere la acest Wimbledon, cu trei semifinaliști la simplu. Parcursul Radwanskăi nu devine câtuși de puțin mai ușor: urmează Na Li, care a fost impresionantă în meciul cu Vinci și cu care are, în mod tradițional, probleme mari de fiecare dată când o întâlnește. 

Laura Robson și-a văzut și ea traseul oprit de mâna estoniencei Kaia Kanepi, într-un alt meci strâns. A fost 7-6, 7-5 pentru Kanepi. Robson a ratat ocazia de a deveni prima jucătoare britanică ajunsă în sferturile unui Slam din 1984 încoace. Petra Kvitova, la rându-i singura campioană de Slam rămasă pe tablou, a trecut în două seturi de Suarez-Navarro și este acum considerată principala favorită la cucerirea titlului. Drumul Monicăi Puig, altă revelație a turneului, a fost oprit de Sloane Stephens, care rămâne singura reprezentantă a SUA în turneu. Împotriva ei s-a spus că a avut mereu parte de trageri foarte avantajoase la Slamuri, dar Sloane e la o singură victorie distanță de intrarea în top 10 și de a doua semifinală de Grand Slam a anului, după cea reușită la Australian Open. 

Highlights Serena – Lisicki.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi