Rândul Monicăi să strălucească! Monica Niculescu readuce egalitatea în meciul cu Cehia, o învinge pe Kvitova!

Andrei Năstase | 6 februarie 2016

E 1-1 după prima zi, dar nu așa cum ne-am fi închipuit! După ce Simona a pierdut cu Pliskova, Monica Niculescu a readus egalitatea între România și Cehia. Și a mai readus aminte și de frumusețea Fed Cup, competiția unde surprizele sunt întotdeauna posibile.

E 1-1 după prima zi, dar nu așa cum ne-am fi închipuit! După ce Simona a pierdut cu Pliskova, Monica Niculescu a readus egalitatea între România și Cehia. Și a mai readus aminte și de frumusețea Fed Cup, competiția unde surprizele sunt întotdeauna posibile. 

Monica a învins-o pe Petra cu 6-3, 6-4 și totul se joacă. Meciurile de duminică vor decide învingătoarea: întâi Simona vs Petra, apoi Monica vs Karolina. Dacă egalitatea se păstrează, dublul va decide câștigătoarea.

Tot ce a fost pierdut după primul meci a fost recâștigat – cu ceva dobândă – în al doilea.

Puțini intuiau că un meci care a început într-o liniște care semăna prea bine cu resemnarea va avea atâtea de oferit; că jocul se va termina în uralele unei Săli Polivalente emoționate de eforturile și reușitele Monicăi Niculescu. Și mai puțini credeau, la început de meci, că o jucătoare defensivă, cum e Monica, îi poate fura atât de des inițiativa Petrei Kvitova. Monica nu a lovit mai tare, nu a găsit mai multe mingi câștigătoare, dar cu toate astea ea a fost agresoarea, nu Kvitova.

Niculescu a luat conducerea punctelor cu fiecare ocazie, obligând-o pe cehoaică să lovească în termenii ei. În jocul ei curios și incomod, Petra a găsit rar claritate. În schimb, s-a găsit mult mai des exasperată că i se cere o lovitură în plus, nemulțumită că trebuie să ridice slice-urile Monicăi din glezne.

Când a căutat să se obișnuiască cu cererile Monicăi, când a dat semne că nu mai este jenată, că prinde ritmul jocului, Niculescu i-a propus imediat altceva. Dezechilibrată, așa a părut Kvitova. Dar meciul nu a fost pierdut de ea, ci câștigat, centimetru cu centimetru, de Monica Niculescu.

Mai mult, jocul a fost ofertant de la prima și până la ultima minge, iar publicul – ușor mâhnit de înfrângerea Simonei Halep – a fost tras brusc în meci. Când Monica a reușit primul break, după două duble ale Kvitovei, spectatorii erau deja prinși. Poate că strigătele Monicăi au fost contagioase. În orice caz, într-o sală pe care a găsit-o resemnată, a instalat foarte devreme încrederea. Și când Monica fugea rapid la 3-1, cu un game alb, oamenii au înțeles că Niculescu a venit să-și ia punctul.

Cu accentul lor specific – “Doamne fere’ cum i le dă” – clujenii au răspuns prompt. De la câteva strigăte timide s-a ajuns foarte repede la urlete pătimașe, iar numele Monicăi, împărțit în trei silabe, a început să ocupe sala.

Monica a avut șase ocazii pentru al doilea său break, dar Kvitova s-a păstrat cu încăpățânare în set: 3-2, în loc de 4-1, și pentru Niculescu urma primul test de caracter. L-a trecut cu bine, salvând la rându-i două mingi de break, iar apoi, păstrând excelent inerția pozitivă, a reușit să fugă la 5-2, după o defensivă dezarmantă.  Și chiar dacă Petra a reușit din nou break-ul – salvând și două mingi de set –Monica a răspuns iar fără ezitare: break la zero, primul set era al ei.

L-a câștigat cu picioarele și cu mintea. Poate și cu serviciul, mai ales cu mingea a doua, pe care a trimis-o mai mereu înalt pe reverul Kvitovei, vădit incomodată. Monica a închis setul cu procentaj de 70% pe serviciul secund, cu șapte mingi direct câștigătoare și opt greșeli neforțate. Unde le-au găsit cei de la statistică? Ei știu, căci din sală a părut că Monica nu a făcut niciun pas greșit în prima oră de joc.

Kvitova începea mai îngrijit setul secund, iar Monica a ajutat-o – cu două duble greșeli și un slice trimis în fileu – să facă break-ul la prima încercare. Dar nimic nu se schimbase în dinamica jocului. Monica a reușit imediat rebreak-ul, apoi s-a agățat cu toate puterile de game-ul trei. După cinci egalități și două mingi de break salvate, Niculescu trecea în față.

21 de minute pentru trei game-uri, și te întrebi cât poate Monica să rămână la intensitatea asta. Dar în loc să se clatine, Niculeascu a început să varieze și mai mult jocul, să apese mai tare pe serviciu și să fie mai agresivă. Acolo, la jumătatea setului doi, s-au îndesit punctele ei directe, mai ales cu reverul în lung de linie.

Și când toată lumea se aștepta să o găsească pe Kvitova din ce în ce mai des la fileu, când cehoaica încerca să se revolte, să întoarcă un meci care aluneca spre adversară, Monica a închis toate ușile. Și-a ținut serviciul fără emoții, a ajuns la 5-4 și, la prima ocazie de meci, a închis socotelile.

Abia atunci îi cedau picioarele. În genunchi, cu fața în palme, Monica ieșea din transă și redeschidea concursul. Totul se joacă!

Fotografii: Călin Ilea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi