Rămâne cum am stabilit: România este mai bună, Clujul e un loc bun pentru tenis

Codruț Baciu | 10 februarie 2018

Într-o atmosferă superbă în Sala Polivalentă din Cluj, s-a disputat meciul dintre Imnul României și jucătoarele noastre. A câștigat imnul: Soranei i-a făcut ca pulsu-i să o ia razna și să i se înmoaie picioarele, iar Irinei i-a adus lacrimi în ochi și piele de găină.

Prima zi a întâlnirii dintre România și Canada s-a încheiat așa cum a început: cu o doză mare de optimism că partida se va lămuri în minumum de meciuri. Iar primul meci al zilei, într-o atmosferă superbă în Sala Polivalentă din Cluj, s-a disputat între Imnul României și jucătoarele noastre. A câștigat imnul: Soranei i-a făcut ca pulsu-i să o ia razna și să i se înmoaie picioarele, iar Irinei i-a adus lacrimi în ochi și piele de găină. Ambele au povestit, la conferințele după meciuri, despre acest moment emoționant.

Dacă Irina a mai jucat la Cluj în trecutul recent, pentru Sorana era pentru prima oară. Însă odată intrată în meci, asta nu s-a văzut deloc, iar emoțiile au fost lăsate pe băncuță, lângă Segărceanu. Cîrstea pornea favorită în fața lui Carol Zhao, o jucătoare tânără, care abia anul acesta a început să urce în clasament (locul 138). A fost un 6-2, 6-2 scurt, însă nu scorul, unul previzibil, de altfel, ne-a făcut să ridicăm o sprânceană. Și nici winnerele Soranei, acele groundstrokes care pun orice adversară în dificultate. Ce a venit nou azi în jocul ei au fost urcările la fileu. După meci, Sorana a explicat un pic de ce s-au înmulțit ele și care-s planurile pe termen lung.

Orice jucător sau jucătoare care are o armă cu adevărat puternică ar trebui să-și dezvolte altele mai mici în jurul acesteia, iar Sorana asta încearcă să facă. Sfaturile de genul ”dă mai domol în ea” sau ”așteaptă să mai greșească și adversara” nu sunt pentru ea. ”Dau la fel de tare, doar că vin în față să termin mai repede” este mai degrabă felul în care, împreună cu antrenorii săi, încearcă să-și îmbogățească jocul și șansele la titluri importante.

Astăzi, în ciuda unui număr de greșeli neforțate apropiat de cel al adversarei, românca a izbutit 18 de lovituri de câștigătoare, adică de fix trei ori mai multe decât Zhao. De asemenea, serviciul i-a funcționat foarte bine atunci când a avut nevoie mai tare. A salvat 3 din cele 4 mingi de break la care a trebuit să facă față și a câștigat 85% din punctele jucate cu primul. Iar dacă e adevărat că ești la fel de bun precum ți-e al doilea serviciu, Sorana începe să fie din nou foarte bună: nicio dublă greșeală, 74% puncte câștigate pe al doilea.

Meciul doi nu a fost la fel de ușor pentru România, dar parcă n-am suferit atât de mult după acel al doilea set pierdut de Irina. Bianca Andreescu este, totuși, româncă Publicul clujean (și noi pe lângă el) a aplaudat-o cald de fiecare dată când s-a ivit ocazia, ba chiar chiotele de bucurie, atunci când mai făcea câte o neforțată, erau mai anemice decât în celelalte partide de Fed Cup. Poate mi s-a părut, dar Bianca a fost tratată ca una de-a noastră. Pe teren s-a mișcat foarte bine încă de la început, iar vârsta de 17 ani nu s-a văzut deloc. E drept, și-a pierdut de două ori serviciul, însă nu din cauza emoțiilor, ci mai degrabă datorită experienței Irinei, care a știut când să calce un pic pedala de accelerație.

Begu a părut destul de nervoasă pe alocuri – și pe ea însăși, și pe fileu, dar și pe arbitra întâlnirii, căreia a avut câte ceva să-i reproșeze. A pierdut setul al doilea la tie-break, însă, pentru mine, surpriza plăcută a acestor 24 de ore este Florin Segărceanu. A știut să o liniștească și i-a vorbit în permanență între game-uri. Cei care au văzut meciul la televizor mă pot contrazice sau completa, însă din locul unde mă aflam, ritmul și tonul în care a comunicat cu fetele mi-au amintit de Darren Cahill.

Pauza dintre seturile doi și trei au ajutat-o pe Irina să se regăsească și a luat un avans rapid de 3-0. A fost unul din seturile alea în care, chiar dacă adversara ține aproape, îți poți da seama că există un favorit cert la victorie. Irina și-a câștigat aproape 100% din punctele jucate cu primul serviciu și a fost, în general, mult mai calmă, până spre final.

Duminică, a confirmat Segărceanu la finalul zilei de azi, nu se va schimba, *în mod normal*, nimic în ceea ce privește formula românească; însă a lăsat de înțeles că, în funcție de rezultate, pot veni modificări de ultimă oră.

De la prânz, avem Begu-Zhao, iar apoi, Cîrstea-Andreescu. Dacă va fi 3-0 după primul meci, se va trece direct la meciul de dublu.

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 10 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi