Rafinata Simona se califică în semifinale la Doha după cel mai bun meci al anului

Adrian Țoca | 14 februarie 2014

Simona o va întâlni pe Agnieszka Radwanska în semifinale (1-3 meciuri directe). Poloneza va fi, de luni, noul număr 3 mondial. „Azi a fost cel mai bun meci al carierei”, a spus Simona. Din ultimele șase meciuri contra unor jucătoare de Top 10, Simona a câștigat cinci.

Simona în full control! Simona Halep merge în semifinalele de la Doha după o evoluție entuziasmantă în derby-ul de Top 10 cu Sara Errani. A fost 6-2, 6-0 pentru româncă, la capătul unui meci fără istoric, încheiat în 52 de minute. Suficient de spus că numărul loviturilor direct câștigătoare reușite de Simona (32) a depășit totalul de puncte făcut de Errani (26).

 

Imaginați-vă o cutie mare de margarină și un cuțit fierbinte, încins bine la foc. Apoi, luat cuțitul cu pricina și tăvălit în repetate rânduri prin margarină, din nou și din nou. Eventual, de 32 de ori. Cam așa a arătat meciul dintre Simona Halep și Sara Errani. În teorie, un meci între două jucătoare de Top 10. În practică, o evoluție entuziasmantă a jucătoarei noastre, care a scos de la naftalină tenisul din 2013 și a câștigat de o manieră copleșitoare, așa cum a reușit, anul trecut, cu atâtea și atâtea jucătoare de top.

La aproape un an de la înfrângerea dureroasă încasată de la Errani, Simona a primit, în sfârșit, șansa unei revanșe. Ceva mă face să cred că Simo n-a uitat câtuși de puțin acea zi de la Miami, unde a fost ambuscată într-un context dezavantajos. Anul trecut, Simona vedea după două victorii grele și epuizante, ambele în trei seturi, una cu Lisicki, alta cu Paszek. În turul 3, stoarsă de puteri și cu ceva probleme medicale, Halep n-a existat contra lui Errani, pierzând în două seturi, la 1 și la 0.  Amintirea acelui rezultat i-a dat o motivație în plus, pentru că Simona a arătat ca un om într-o misiune precisă, cu un mindset agresiv, cu un plan de joc bine gândit, aplicat fără compasiune și fără rețineri, ba chiar cu o oareșce satisfacție, ușor de citit în setea cu care a lovit câteva dintre numeroasele lovituri direct câștigătoare: 6-2, 6-0 în 52 de minute, o bătaie strașnică, pe care Errani a „răsplătit-o” cu o privire rece la fileu.

Nu e nimic rău să lovești cu extra-motivație, ca și când ai vrea să demonstrezi ceva suplimentar. Semnalele pe care le transmite corpul tău în acele momente sunt descurajante pentru adversară. Prin setul doi, Errani se plimba pe teren din stânga în dreapta, apoi invers, cu umerii lăsați, cu racheta atârnând, bodogănind ceva indescifrabil, incapabilă să găsească nimic care să semene a răspuns. Între timp, Simona continua să lovească winner după winner, grăbită să termine repede meciul și să nu lase nimic pe masă. Azi, dincolo de scor, vestea cea mare e că Simona și-a regăsit killer instinctul. Când Simona joacă atât de agresiv poate fi foarte intimidantă. Iar asta, în combinație cu dezinvoltura cu care se mișcă și cu tenisul plăcut ochiului o face o prezență atât de specială.

Simona a lovit adânc și a folosit unghiurile cu siguranța unei profesoare care predă aceeași lecție, din nou și din nou. Diferă doar audiența. Ce-i drept, matchup-ul cu Errani îi conferă un avantaj Simonei, pentru că Errani nu-și asumă niciodată riscuri și se mulțumește de multe ori să intre în schimburi de uzură, de cele mai multe ori în cross. O pâine albă de mâncat pentru Simona, care a avut o zi de grație hrănindu-se cu mingile scurte și inofensive trântite „să fie” de dezorientata Errani.

„Errani trebuie să vină cu ceva nou, pentru că orice poate ea să facă, Simona poate să facă mai bine”, a fost concluzia grupului de comentatori de elită ai Tennis TV. Nu pe fiecare zi comentează Jason Goodall și Robbie Koenig meciuri din WTA, și nu pe fiecare zi sunt obligați să genereze atâtea complimente precum azi. Purtat pe o reluare a unui punct în care Simona a plimbat-o stânga-dreapta de câteva ori pe italiancă, înainte de a expedia o minge în open court, la care Sara a renunțat să mai alerge, dialogul dintre cei doi a sumarizat foarte bine povestea meciului: „How do you defend that? Simply, you cannot!”.

Spre finalul meciului, Robbie Koenig intrase fără reținere în grupul fanilor de profil înalt ai Simonei, tot mai mulți de la o săptămână la alta: „Am văzut multe meciuri și multe victorii concludente, însă evoluția de azi a Simonei e cu siguranță una dintre cele mai bune pe care le-am urmărit vreodată în WTA”. Asta, plus adjective precum „exquisite”, „tennis clinic” sau „high octane tennis”.

Până și satisfacția victoriei a fost parcă mai mare față de alte ocazii: cu fața luminoasă și un zâmbet larg, Simona și-a sărbătorit „cea mai bună performanță a carierei”, așa cum și-a caracterizat meciul. Cumva potrivit, ultimul punct a fost un drive volley de la fileu, zonă din care a avut probleme de-a lungul timpului.  

Acum. E o tendință de a exagera lucrurile în jurul Simonei, atât în sus, cât și în jos. Înfrângerile ei sunt supralicitate, iar victoriile, fie hiperbolizate, fie subminate. Victoria cu Errani nu este ceva de natură să mire sau să exalteze, e mai degrabă normală, în condițiile în care carierele celor două jucătoare merg, de aici înainte, în direcții diferite, iar Simona la nivelul ei maxim e mult peste ce poate oferi Errani la nivelul ei maxim. E un matchup care o avantajează. Pe de altă parte, victoria nici nu trebuie subestimată. Ar putea avea un rol important pentru Simona la capitolul încredere, într-o săptămână definitorie. A scos-o la capăt într-un meci foarte greu cu Kanepi, a obținut apoi o victorie suficient de convingătoare cu Beck, iar acum a făcut cel mai bun joc al anului cu Errani. Cu alte cuvinte, ca să-l adaptez pe Mark Twain, zvonurile privind căderea Simonei au fost profund exagerate. La al doilea turneu important al anului la care participă, Simona răspunde cu un alt rezultat notabil, semifinală într-un Premier, după un sfert de Slam. Cam asta fac jucătorii de Top 10: confirmă la ocaziile importante. 

De încheiere, a venit momentul unui alt reminder 2013. La Roma, în turul doi, Simona o întâlnea pe Agnieszka Radwanska, într-un meci pe care ea l-a denumit, ulterior, drept adevăratul moment zero al saltului ei valoric fulminant. Faptul că a învins-o atunci pe Aga, și nu oricum, ci întorcând după un prim set pierdut în tiebreak (6-7, 6-1, 6-2), a convins-o pe Simona că se poate duela de la egal la egal cu jucătoarele de calibru. Potențialul era acolo, lipsea însă încrederea. „Nu credeam, nu-mi închipuiam că aș putea-o bate pe Radwanska. Are un joc foarte inteligent, căruia nu-i puteam găsi soluții. Din acel moment, am început să cred”. Iar ce a urmat după acea victorie se știe.

Simona o reîntâlnește acum pe Agnieszka, dintr-o cu totul altă ipostază, iar meciul în sine, indiferent de rezultat, nu poate decât să o ajute pe jucătoarea noastră. Că le poate învinge constant pe fetele din Top 20 știm deja; că se poate bate de la egal la egal cu Top 10 e indubitabil (5 victorii din ultimele 6 meciuri jucate). Că se poate lua la trântă cu Top 5 intuim. Să faci parte din elită înseamnă exact propoziția anterioară PLUS capacitatea de a produce astfel de rezultate în mod constant. Simona vs Aga, varianta 2013, era un meci disproporționat, încheiat cu o surpriză. Simona vs Aga, varianta 2014, este un meci între două jucătoare de elită. Cu absolut nimic de pierdut mâine, Simona poate obține o altă victorie definitorie. Important e să fie sănătoasă. Restul se joacă. 

 


Simona: „Nu sunt 100 la 100, am ceva probleme la tendonul lui Ahile”

 Atât în interviul de pe teren, cât și la conferința de presă, Simona a dat detalii despre bandajul de la piciorul drept cu care a început meciul. „Am vrut să termin cât mai repede meciul, pentru că am ceva probleme la tendonul lui Ahile. Simt durere acolo atunci când alerg. Nu m-am putut pregăti cum trebuie pentru meci, nu sunt 100 la 100 și simt că nu pot să alerg așa cum trebuie, din cauza accidentării. Bandajul l-am dat jos pentru că am vrut să uit de durere și să mă bucur de meci. Dar azi am fost foarte puternic mental. Am vrut să îmi păstrez focusul până la capăt, pentru că Errani revine puternic în timpul meciurilor, aleargă bine și poate recupera. Așa că mi-am dorit mult să fiu agresivă și să închid fiecare punct cât mai repede cu putință. Sper ca problema la Ahile să nu fie ceva serios și să fiu bine cât mai repede”.

Alte idei din declarațiile Simonei:

„Da, pot să spun că a fost o revanșă. N-am uitat acel meci de la Miami, acolo m-a bătut foarte repede. Așa că am vrut să schimb tactica și să fiu mai agresivă acum”.

„Radwanska joacă un tenis diferit, foarte inteligent. Wickmayer lovește puternic fiecare minge. Voi vedea ce tactică trebuie să pregătesc după meciul lor (n.r. declarația a fost făcută înainte de finalul Radwanska – Wickmayer)”.

„La Paris n-am jucat bine pentru că era indoor și nu-mi place indoor-ul atât de mult. În plus, terenul era prea lent. Îmi place Doha pentru că e outdoor, terenul și mingile sunt rapide, totul se potrivește cu stilul meu de joc”.

Înregistrarea completă a meciului

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi