Rafael Nadal revine în fruntea tenisului mondial după trei ani

Radu Marina | 15 august 2017

Rafael Nadal se va întoarce în fruntea clasamentului ATP de săptămâna viitoare, indiferent de ce rezultat va obține la Cincinnati. Într-un sezon în care a câștigat un titlu de Slam, plus două titluri de Masters și a mai jucat o finală de Slam, Nadal preia șefia ATP de la Andy Murray, care a fost numărul 1 de la finalul sezonului precedent, timp de 41 de săptămâni. Nadal va lupta cu Federer pentru locul 1 la final de sezon 2017.

După mai bine de 3 ani de la ultima zi în care l-a ocupat și după 9 ani de când l-a obținut prima dată, Rafa Nadal se va întoarce pe primul loc în lume; urcarea lui Rafa pe primul loc a devenit matematică după ce Roger Federer s-a retras de la Cincinnati, din cauza unor probleme la spate care au apărut în finala de la Montreal. Astfel, la 31 de ani, într-un sezon în care a reuşit să câştige al 10-lea titlu la Roland Garros, Nadal va deveni al doilea cel mai în vârstă lider mondial de la Andre Agassi încoace, urmând să adauge la cele 141 de săptămâni deja strânse pe primul loc.

Rafael Nadal reuşea pentru prima dată în carieră să ajungă numărul 1 fix acum 9 ani: pe 18 august 2008, spaniolul îl detrona pe Roger Federer, punând capăt recordului elvețianului, care petrecuse 4 ani şi jumătate pe primul loc. În acel an, Rafa câștiga Roland Garros, bifa primul trofeu la Wimbledon şi, mai apoi, câștiga și Jocurile Olimpice. Nouă ani mai târziu, din nou duelul pentru primul loc i-a implicat pe cei doi, după un sezon în care şi-au împărţit cele mai importante titluri şi au profitat, pe alocuri, şi de absenţele prelungite ale lui Novak Djokovic şi Andy Murray.

*

Ești Fan Rafa? Sărbătorește-l cu aceste tricouri 30-0 în ediție limitată. Ia-ți tricoul „Vam10s” de AICI.

 

*

Dar drumul lui Rafa din iulie 2014 (atunci când a pierdut poziţia de lider în favoarea lui Djokovic) şi până în prezent nu a fost deloc uşor. A fost o perioadă plină de accidentări, incertitudini, rezultate slabe şi semne de întrebare cu privire la cariera lui. Însă, deși lucrurile n-au mers mereu bine, s-a menținut în Top 10, din care n-a ieșit niciodată din 2005 încoace.

Declinul a început după finala de la Australian Open, pierdută la Wawrinka. Au urmat eliminări surprinzătoare la Monte Carlo, Barcelona şi Madrid, iar intensitatea din jocul sau părea că scade de la meci la meci. A câştigat, totuși, la Paris, ceea ce avea să rămână ultimul său Slam până anul acesta; apoi Rafa a mai jucat doar 5 turnee tot restul lui 2014, perioadă în care cu greu a reuşit să lege 3 victorii. A ratat întreg sezonul american după mai multe probleme la încheietura mâinii şi o operaţie de apendicită. Anii ce au urmat nu au adus mari schimbări la Rafa, ba din contră, au prelungit căderea, iar lucrurile păreau că merg din rău în mai rău. Au fost doi ani în care Nadal nu a câştigat niciun turneu de Grand Slam; mai rău, în 2016, pentru prima dată din 2004 încoace, spaniolul nu a trecut de sferturi la niciun Slam. Împotriva lui Djokovic a fost învins în 7 meciuri la rând, fără să câştige niciun set; în multe dintre ele a fost dominat categoric de sârb. Cele mai clare sau relevante eșecuri cu Nole au fost eliminarea din 2015 de la Roland Garros, în trei seturi seci, apoi înfrângerea de la Doha, din 2016, când a reuşit doar 3 game-uri.

În tot acest timp jocul lui Rafa a arătat fragil; lipsa de încredere se simţea în lovituri, adesea scurte şi fără viteză, iar reverul îl trăda mai de fiecare dată. Pe plan mental, Nadal a vorbit mereu despre teamă şi lipsa de control a emoţiilor în meciuri; chiar la finalul anului trecut spunea despre cât de agitat şi nervos se simţea uneori în meciuri.

Tot la finalul anului trecut declara că nu ştie dacă va mai câştiga vreodată un titlu de Grand Slam, dar că va lupta pentru el. Şi asta a făcut în 2017. A luat-o de la capăt, a muncit, a revenit mai puternic, a pierdut 3 finale la rând, a fost învins în trei ocazii de Federer, inclusiv în finala istorică de la Australian Open, dar a crezut în continuare. Sezonul de zgură l-a găsit în cea mai bună formă, iar de la meci la meci a arătat mai încrezător; întâi a câştigat al 10-lea titlu atât la Monte Carlo, cât şi la Barcelona, apoi lucrurile au început să prindă contur după victoria la Djokovic din semifinala de la Madrid, cu care a oprit seria de înfrângeri în faţa sârbului. Cel mai bun nivel a fost atins la Paris, unde a făcut din nou istorie: a câştigat la 10-lea titlu la Roland Garros şi al 15-lea de Grand Slam, nu a pierdut niciun set în cele două săptămâni, iar în cele 7 meciuri a cedat doar 35 de game-uri. Perioada de trei ani de secetă din Slamuri era încheiată.

Ce urmează pentru Rafa? După Paris au urmat două înfrângeri surprinzătoare, cu Muller la Wimbledon şi, recent, cu Shapovalov la Montreal, însă perioada asta mai puţin intensă s-ar putea să-i prindă bine spaniolului, iar revenirea pe locul 1 ar putea însemna, pe lângă îndeplinirea unui vis, o motivaţie suplimentară.

https://twitter.com/TennisTV/status/897203301560668161

 

***

Nadal – marele, unicul, irepetabilul și irezistibilul Nadal – începuse să dispară de prin vara lui 2014, după ce reușise să câștige al paisprezecelea turneu de Grand Slam, la Roland Garros. Primele s-au dus picioarele, apoi încrederea în sine. Sau poate invers. Nici nu contează. Ceea ce contează este că au continuat să se desprindă de el backhand-ul, capacitatea de a lua decizia corectă într-o miime de secundă, serviciul, anduranța, sălbăticia din privire, dorința de luptă. Într-un final a dispărut și fundamentul care ținuse în picioare atâta timp delicata construcție: forehandul.

Mulțimea a declarat că timpul lui Rafa a trecut. Chiar și cei mai buni dintre cei mai buni jurnaliști de tenis au mers tot pe această variantă atunci când a fost vorba să explice ce se întâmplă cu Nadal. Jocul lui, spunea Steve Tignor, e depășit, mai ales în fața tinerilor care nu mai au răbdare să construiască punctele și dau în minge, win or lose, asumându-și în fața lui Nadal riscuri care, în cazul celor curajoși și talentați precum Kyrgios sau Thiem, au plătit dividende. Lecția a fost repede asimilată și de jucători din eșalonul doi sau trei, care au ajuns ca, în loc să se teamă de Nadal, să joace cel mai bun tenis al vieții lor în meciurile cu el.

În cea mai mare parte a lui 2016, Rafa a rămas dispărut.

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017, textul „Uitați-vă la ei acum! – Cum s-a întors înapoi în fruntea tenisului cea mai faimoasă pereche de rivali a istoriei lui”, semnat de Dana Maria Dogariu.

Ai peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis.  Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția De Vară 2017, de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi