Rafael Nadal este eliminat în turul doi la Australian Open. „Nu pot să vin și să spun că viața e fantastică acum. Dar trebuie să accept”

Adrian Țoca | 18 ianuarie 2023

Rafa a admis la conferință că pur și simplu s-a săturat să vorbească despre accidentări, dar că, deși e „încă una” și-l afectează mult, preferă să vadă imaginea de ansamblu.

Lunga istorie de probleme ale lui Rafael Nadal pe terenurile de la Australian Open a mai primit un capitol proaspăt. La niciun alt turneu din circuit nu a suferit mai mult spaniolul – de aceea, titlul câștigat la ediția de anul trecut a fost privit de toată lumea (și) ca un fel de revanșă a sorții -, iar necazurile au revenit (și) la turneul din acest an.

Ajuns oricum la Melbourne într-o postură vulnerabilă, și cu puține victorii în cont în ultimele luni, Nadal a fost eliminat în turul al doilea de excelentul Mackenzie McDonald, care a câștigat în trei seturi, 6-4, 6-4, 7-5 – abia a doua oară în cariera lui Rafa când pierde la Melbourne mai devreme de turul al treilea.

Nadal s-a accidentat pe finalul setului doi, într-un moment în care americanul conducea deja cu set și break. Dar McDonald juca oricum foarte bine la acel punct al meciului, beneficiind din plin de condițiile de joc care au părut să i se potrivească jocului său – așa că victoria lui nu poate fi pusă în întregime doar pe seama accidentării lui Nadal. Spaniolul a avut de suferit la șold, unde a părut să resimtă o durere acută la capătul unui punct, după ce a sprintat spre partea de rever. Un time-out medical luat imediat nu a putut să facă mare lucru pentru iberic, care are o istorie de probleme la șold, dar care a continuat totuși, strângând din dinți și apărându-și șansele în setul al treilea, cu prețul agravării accidentării.

Cu echipa sa îngrijorată în tribune, și soția sa neputându-și stăpâni lacrimile, Nadal s-a folosit de toată experiența sa, încercând să scurteze punctele cu o strategie de totul sau nimic, și să-l oblige pe McDonald să-l câștige. Dar era nevoie de un miracol ca Rafa să iasă din această situație, iar acel miracol nu s-a produs. De altfel, el a admis la conferință că pur și simplu nu a dorit să iasă de pe teren retrăgându-se. După două ore și jumătate, Nadal a părăsit Rod Laver, însoțit de un lung moment de aplauze din partea unei audiențe care trebuie că s-a gândit, pentru o clipă, la posibilitatea de a nu-l mai vedea din nou în Australia pe multiplul campion spaniol.

Nadal s-a confruntat cu varii accidentări și ghinioane de-a lungul anilor la Melbourne. Iar când accidentările nu au fost, spaniolul a suferit tot aici câteva din cele mai grele înfrângeri ale carierei.

McDonald nu e nici el străin de accidentări serioase, el lipsind luni bune din circuit în 2019 după ce și-a rupt un tendon. Americanul, care-i antrenat de Robby Ginepri – pe care Nadal l-a întâlnit în circuit în 2005 – a revenit apoi, câștigând premiul pentru Comeback-ul Anului în 2021. Acum e la cea mai importantă victorie a carierei, în termen de ranking. Cel mai bun rezultat al său în Slamuri: un tur 4, atins atât la AO, acum doi ani, cât și la Wimbledon, în 2018.

Rafa a admis la conferință că pur și simplu s-a săturat să vorbească despre accidentări, dar că, deși e „încă una” și-l afectează mult, preferă să vadă imaginea de ansamblu.

„Uneori e frustrant, e dificil de acceptat. Uneori te simți obosit cu toate aceste accidentări și tot ce ține de ele. Nu pot să vin aici și să mint că viața e fantastică acum și că trebuie să stau pozitiv și să lupt înainte. Nu acum. Mâine e o altă zi. Dar acum e un moment greu, o zi grea, și trebuie să accept asta și să merg mai departe. La finalul zilei, nu mă pot plânge deloc despre viața mea. În termeni de accidentări, asta-i doar o altă accidentare. Dar nu pot să spun că nu-s distrus mental în acest moment, pentru că aș minți”, a spus Nadal.

Întrebat despre cum reușește să găsească motivație să o ia din nou și din nou de la capăt cu refacerea după atâtea accidentări, Rafa a spus:

„E foarte simplu: îmi place ce fac. Îmi place să joc tenis. Știu că nu va dura la nesfârșit. Îmi place să mă simt competitiv. Îmi place să lupt pentru lucrurile pentru care am luptat mai bine de jumătate din viața mea. Și asta e tot, nu e dificil de înțeles. Când îți place ce faci, sacrificiile au mereu sens, pentru că ‘sacrificiu’ nici măcar nu e cuvântul potrivit. Când faci ce-ți place, la trasul liniei nu e un sacrificiu, faci ceva ce vrei să faci. Sacrificiu e când trebuie să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Dar sigur, în același timp, e obositor și frustrant ca mare parte din cariera mea să fie petrecută în recuperări și reveniri”.

Eliminarea lui Rafa a fost cel mai important eveniment din ziua a 3-a de la AO, una în continuare afectată de condițiile meteo; ploaia a dat peste cap programul în prima parte a zilei, în care s-a putut juca doar pe terenurile acoperite.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1615598749157302273?s=20&t=shesAfT_x21GKq7BriGhvQ

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi