Rafael Nadal e din nou campion în Canada! Domină finala cu Daniil Medvedev și triumfă pentru a cincea oară la Rogers Cup

Radu Marina | 12 august 2019

O nouă săptămână excelentă pentru Nadal: o nouă premieră bifată (își apără pentru prima dată în carieră un titlu pe hard), al 35-lea Masters trecut în cont – un record – și, foarte important, păstrează șanse decente de a încheia anul ca lider mondial, dacă sezonul lui de hard continuă precum a început (de luni îl va depăși pe Novak Djokovic în clasamentul Race și va trece pe 1).

Rafael Nadal a câștigat finala turneului de la Montreal, după o victorie categorică, 6-3, 6-0 în fața rusului Daniil Medvedev, favoritul 8 al competiției, și și-a trecut în palmares titlul cu numărul 5 la Rogers Cup (2005, 2008, 2013, 2018, 2019). Este pentru prima dată când Rafa își apară un titlu pe o altă suprafață decât zgura. 

Cu titlul cucerit în Canada, care îl menține pe locul 2 mondial în clasament, Rafa ajunge la 35 de trofee Masters, un record în Era Open. Montreal e al 83-lea titlu al carierei, acesta fiind primul pe care-l obține pe hard în 2019 din cele trei câștigate (Roma, Roland Garros sunt celelalte). 

Cu un set pierdut în drumul către finală și destul de ezitant atât în meciul cu Daniel Evans în turul doi, când a salvat o minge de set, dar mai ales cu Fabio Fogini în sferturi, când a trebuit să revină după setul pierdut, Nadal a păstrat ce a fost mai bun pentru finală, unde a fost fără cusur – lucru confirmat mai apoi chiar de el la conferința de presă, unde a spus că a făcut cel mai bun meci din săptămâna asta. 

Înaintea meciului, Daniil Medvedev era destul de încrezător cu privire la șansele lui în fața lui Nadal. „În acest moment joc foarte bine. Cred că dacă mențin același nivel și în finală nu va fi ușor pentru Rafa. Va fi o mare bătălie”, spunea Medvedev, aflat la prima sa finală Masters. 

Doar că Daniil avea să afle rapid diferența dintre calcule și un meci real contra lui Rafa. Socoteala lui nu s-a potrivit cu cea de pe teren, iar finala n-a fost o mare bătălie așa cum își dorea. Ci un meci care a mers într-o direcție bine stabilită, fără semne de întrebare. De ce asta? Una dintre probleme principale pentru rus a fost matchup-ul complet nefavorabil cu Nadal.

https://twitter.com/TennisTV/status/1160653288594989061?s=20

Daniil Medvedev e un jucător greu de scos de pe teren: își forțează adversarii să greșească, e foarte ordonat și tenisul lui e unul așezat și consistent; dă multe mingi înapoi, știe cum să-și preseze oponentul și nu are vulnerabilități evidente. E un stil de joc incomod pentru mulți adversari, drept dovadă cele aproape 40 de victorii din acest sezon. Dar neșansa lui a fost că în finala de azi a dat peste un adversar care poate face aceleași lucruri ca și el, dar mult, mult mai bine și la o intensitate extrem de ridicată. 

Aici a fost cheia finalei și motivul pentru care meciul a fost unul fără istoric: Medvedev nu a avut cu ce să-l rănească pe spaniol. Consistența și tenisul acela atât de curat cu care l-a impresionat pe Kyrgios și i-a învins săptămâna asta pe Kyle Edmund, Christian Garin, Dominic Thiem și Karen Khachanov (fără a pierde set) nu a avut nicio eficiență în fața lui Rafa. Un Rafa care se simte excelent atunci când are parte de un astfel de adversar, care nu-l pune sub presiune și îi cedează inițiativa cu ușurință.  

Tenisul lui Medvedev nu-i unul pur ofensiv, ceea ce a făcut ca el să nu poată lovi prin Nadal, deci extrem de puternic. Dar nici nu a putut rezista asalturilor lui Rafa, care are tendința de a crește în intensitate pe măsură ce schimbul se prelungește. Și atunci rusul a fost în permanență prins la mijloc și lăsat fără soluții de un Nadal clar în decizii, concentrat și decis să taxeze orice minge scurtă.  “El a jucat foarte bine întreaga săptămână. Așa că pentru mine a fost foarte important cum încep finala, astfel încât să nu-l las să ia vreun avantaj. Am jucat o grămadă de finale și știu că în astfel de meciuri lucrurile se pot complica; știu că startul de meci într-o finală poate fi complicat, mai ales când joci împotriva unui jucător  ca el, cu multă încredere”, povestea Nadal. 

Pentru Rafa se încheie, așadar, o săptămână perfectă, cu o nouă premieră bifată (își apără pentru prima dată în carieră un titlu pe hard), al 35-lea Masters trecut în cont și, foarte important, cu șanse decente de a încheia anul în calitate de lider mondial, dacă sezonul lui de hard continuă precum a început (de luni îl va depăși pe Novak Djokovic în clasamentul Race și va trece pe 1). 

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1160663677449752576?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1160673830832156672?s=20

Super hot în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Avem un tricou care vorbește de la sine 😉

Comandă Grand Slams and Chill din Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi