Rafa vs Domi la Monte Carlo. Thiem va încerca să arate de ce este considerat unicul oponent redutabil pe zgură pentru Nadal

Treizecizero | 19 aprilie 2018

Ziua sferturilor de finală la Monte Carlo are un program foarte bun: Nadal – Thiem e capul de afiș, dar nici celelalte meciuri nu-s de ratat. Dimitrov – Goffin, Gasquet – Zverev și Nishikori – Cilic.

Cu toate semnele bune arătate în rundele precedente, pentru Novak Djokovic e încă prea devreme pentru un meci pe zgură cu “cineva care e în primii trei în lume pe această suprafață”, cum l-a caracterizat chiar Nole pe adversarul, Dominic Thiem.

E neclar pe cine vede Nole că ar fi al treilea în acest club (e o întrebare bună pentru cititorii noștri), cert e că Thiem s-a comportat, per total, ca un jucător care-și asumă acest rol. În victoria obținută în două ore și jumătate, 6-7, 6-2, 6-3, Thiem a depășit situația celor trei mingi de set ratate în primul set, lucru deloc mic pentru cineva care are o tradiție nefastă cu mingile de set/meci ratate. Apoi, de la 3-3 în decisiv, Domi a sprintat, lăsându-l în urmă pe un Novak încă departe de nivelul fizic necesar pentru asemenea bătălii care combină răbdarea, uzura și stamina.

Nole a depășit un start prost, fiind condus cu 3-0, apoi s-a cățărat înapoi în set, salvând mingile de set la 3-5 și la 4-5. Sârbul a apăsat pe pedală în tiebreak, găsind o agresivitate care i-a permis să intre în teren și să domine. Dar după ce austriacul a salvat o minge de break în primul game al setului secund, el a început să se stabilizeze și, apoi, să-și crească nivelul, impunându-și jocul bine construit pentru zgură. Ambii au jucat bine simultan o perioadă, dar Thiem l-a tocat pe Djokovic, care a acumulat 40 de erori neforțate, încercuindu-l răbdător pe sârb, până acesta a clacat sub presiune. “Joc bun azi. Am jucat atât de puțin în ultimele 12 luni, așa că se vede că-mi lipsesc meciurile”, a spus Djokovic, care are însă motive de optimism după apariția de azi.

“Fiecare victorie e importantă, în special împotriva unui jucător atât de bun precum Novak“, a spus Thiem, care-l bate a doua oară la rând pe sârb. “A fost important pentru încrederea mea, să știu că sunt din nou 100 la sută fizic. O victorie foarte bună, dar mâine e o zi nouă”.

Mâine, firește, înseamnă un rendez-vous cu însuși Rafael Nadal, omul care se confundă cu istoria recentă a turneului din Principat. Rafa, care s-a calificat în sferturi aici pentru a 14-a oară după o victorie de rutină cu rusul Khachanov, caută titlul 11 la Monte Carlo. “E provocarea supremă pentru oricine, să joci cu Nadal. Va trebui să-mi ridic nivelul, și cred că pot face asta. Dacă da, atunci voi avea șanse. Dacă nu, sunt out. E simplu. Sigur, mi-ar fi plăcut să joc cu Rafa mai târziu în turneu, dar tragerea a fost un pic ghinionistă pentru mine în special. Să sperăm că și pentru el se va dovedi ghinionistă mâine”, a completat Thiem.

Austriacul, care își semnează adesea postările din social media cu hashtag-ul #bamos, are anul acesta de demonstrat că poate să gestioneze mai bine situațiile în care e obligat să joace în două meciuri succesive cu Nadal și Djokovic, situație despre care a admis că l-a afectat în trecut. Interesant că e a treia oară când i se întâmplă în ultimul an, iar precedentele două ocazii nu s-au sfârșit bine. La Roma, unde Domi l-a bătut în fine pe Rafa (6-4, 6-3), efortul l-a costat în semifinale, unde Djokovic l-a învins clar (6-1, 6-0). La Roland Garros, Thiem l-a scos în sferturi pe Djokovic în trei seturi, dar apoi a dat peste Nadal, căruia i-a luat doar șapte game-uri în trei seturi.

Duelul dintre cei doi e primul meci de încercuit în calendar în sezonul de zgură, într-un circuit care-și caută noi linii narative. Nadal vs Thiem pe zgură are potențial să se dezvolte, Domi fiind văzut de majoritatea specialiștilor drept cel mai în măsură să se califice pentru statutul de oponent al lui Rafa la Roland Garros. Cei doi au jucat de patru ori anul trecut pe zgură, iar Thiem i-a furat lui Nadal o victorie, la Roma; de altfel, a fost singurul eșec în tot sezonul de zgură pentru Rafa.

În alte părți, știți cine își reamintește, încet-încet, că poate să joace bine pe zgură și a făcut-o pe această această suprafață chiar și cu Nadal? Kei Nishikori. Japonezul a făcut poate cel mai bun meci al său de la revenirea de după accidentare contra lui Medvedev, iar azi l-a bătut pe Andreas Seppi în trei seturi. Kei nu a mai jucat un sfert de finală la un Masters tocmai de acum un an, de la Madrid, rezultat care-l aduce în clasamentul live pe un loc eligibil pentru a fi cap de serie la RG (în zona locului 31 acum). Îl va întâlni pe favoritul 2 Marin Cilic în sferturi, care a trecut fără să joace, după ce Raonic s-a retras din turneu, din nou cu probleme de sănătate.

Pe aceeași parte de tablou, Richard Gasquet se va vedea cu Sasha Zverev. Gasquet a trăit un moment frumos, bifând contra celuilalt Zverev, Mischa, victoria 500 a carierei. Simbolic, ea a venit în același loc, Monte Carlo, unde Gasquet o reușea pe prima dintre aceste 500, când îl învingea pe Franco Squillari în 2002. Trei ani mai târziu îl bătea pe Federer (pe atunci numărul 1) la Monte Carlo, iar Richie părea să se îndrepte spre o carieră precum îi fusese proorocită încă de când era copil și fusese promovat pe o copertă Tennis Magazine care a făcut multă vâlvă. Toată acea faimă acumulată devreme nu l-a ajutat, dar, în pofida a multe înfrângeri grele, cariera lui Richard s-a construit până la urmă frumos (locul 7 career best, 14 titluri ATP) și o audiență care-l admiră pentru jocul plăcut ochiului. “Sunt foarte fericit pentru el, mai ales că joacă foarte bine din nou”, a spus Rafa Nadal, citat de site-ul ATP într-un scurt tribut pentru Richie. “Richard este un jucător clasic”.

Gasquet e primul francez în acest Club 500 și al optulea jucător activ care trece de această bornă (Federer, Nadal, Djokovic, Ferrer, Murray, Berdych și Robredo fiind ceilalți).

Dimitrov – Goffin completează un program frumos al sferturilor de finală, într-o zi care se anunță de neratat la Monte Carlo.

https://twitter.com/TennisTV/status/986878562022993921

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi