Rafa s-a retras de la Halle, Federer joacă dublu cu Haas

Adrian Țoca | 9 iunie 2013

Spaniolul a explicat că nu are timp să se pregătească cum trebuie pentru turneu, dat fiind că joacă finala la Paris. Horia Tecău l-ar putea întâlni pe Federer la dublu

Tenisul nu se oprește din loc după Roland Garros, când se face imediat trecerea de la zgură la iarbă, una dintre cele mai spectaculoase schimbări de decor din tenis, de la zgura agitată la verdele liniștitor de la Queens și Halle. Acestea sunt cele două turnee importante ale săptămânii viitoare, două turnee grele, care atrag mereu nume mari, în pofida statutului de 250.

Rafa Nadal ar fi trebuit să se numere printre jucătorii prezenți la Halle, el semnând de anul trecut un contract cu Gerry Weber Open, însă nu va fi la start, amânând perspectiva unei întâlniri pe iarbă cu Federer până la Wimbledon. Nadal a spus că are nevoie de o pauză după numărul mare de meciuri jucat în ultimele luni și că nu ar fi putut să pregătească așa cum trebuie turneul, dat fiind timpul foarte scurt rămas la dispoziție după finala de la Paris. Anul trecut, Nadal a fost eliminat în sferturi de germanul Kohlschreiber, apoi a mers la Wimbledon, unde a fost eliminat în turul 2, ieșind apoi din circuit pentru șapte luni.

Retragerea lui Nadal îl urcă pe Tommy Haas pe locul 3 pe lista capilor de serie și îi oferă un tur liber campionului en-titre, veste primită cu bucurie de german, care a avut, la rându-i, multe meciuri solicitante la Paris. Tommy a câștigat, anul trecut, finala cu Roger Federer, reușind să-și îndeplinească, la acel moment, visul trofeului cu numărul 13. Între timp l-a câștigat și pe cel de-al 14-lea.

Roger Federer este favoritul numărul 1 la Halle, iar tragerea la sorți nu i-a fost neapărat comodă. Elvețianul l-ar putea întâlni pe Janowicz în sferturi, ceea ce ar fi interesant, dat fiind serviciul polonezului pe iarbă. În semifinale, Federer ar putea da peste unul dintre Haas, Monfils, Raonic sau Gulbis, cu toții înghesuiți într-un sfert de tablou unde mai sunt Baghdatis și Brands. De notat incredibilul ghinion al lui Monfils, care continuă să dea peste meciuri foarte tari în turul 1: acum îl va întâlni pe Raonic. Richard Gasquet e cap de serie 2.

Turneul de la Halle mai are parte de un eveniment inedit, care-i crește și mai mult cota de interes. Roger Federer și Tommy Haas au decis să joace proba de dublu împreună, o premieră în cariera celor doi foarte buni prieteni. Finaliști anul trecut la simplu, cei doi petrec adesea timp împreună, iar familiile lor sunt de asemenea foarte apropiate. „Sper să ne putem concentra, pentru că sigur ne vom distra tare”, a spus Tommy. Federer n-a mai câștigat un titlu la dublu din 2008, când a obținut aurul olimpic alături de Stanislas Wawrinka.

Dublul Federer/Haas va fi, în mod cert, unul dintre capetele de afiș ale săptămânii, dar să vedem pentru cât timp. Tragerea la sorți le-a repartizat încă din turul 1 adversari redutabili, perechea Melzer/Petzschner, campioni la Wimbledon la dublu.

Horia Tecău e și el pe tablou la Halle; face pereche cu austriacul Julian Knowle, iar în cazul unei victorii în primul tur, Horia s-ar putea întâlni apoi chiar cu Federer/Haas. Roger a spus, la un moment dat, că i-a urmărit evoluția lui Horia și că se bucură mult pentru rezultatele lui. 

Federer s-a impus la Halle de cinci ori, dar ultima oară s-a întâmplat tocmai în 2008. De atunci a pierdut alte două finale, cu Hewitt în 2010 și cu Haas, anul trecut. La rându-i, Tommy a mai câștigat și în 2009, învingându-l în finală pe Djokovic.

La Queens, Andy Murray, care-și va face revenirea după ce a ratat Roland Garros-ul, este cap de serie 1 și l-ar putea întâlni pe Mahut în turul 2. Lista favoriților e, de asemenea, foarte generoasă, și-i cuprinde, în ordine, pe Tomas Berdych (2), Juan Martin Del Potro (de asemenea revenire după absență la Paris), Jo-Wilfried Tsonga, Marin Cilic, Sam Querrey, Alexandr Dolgopolov și Kevin Anderson.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi