Rafa pierde în al treilea meci de la revenire și explică: "E nevoie de timp"

Adrian Țoca | 3 octombrie 2014

Rafael Nadal a fost eliminat în sferturile de la Beijing de slovacul Martin Klizan: o victorie în trei seturi, deși numărul doi mondial a avut avantaj de un break atât în setul secund, cât și în decisiv.

Revenirea lui Rafa pe teren s-a oprit în sferturile de la Beijing: Rafa a cedat în trei seturi cu Martin Klizan, un slovac cu potențial, dar mult prea imprevizibil și sabotat în trecut de inconstanță. De data asta, tocmai forța mentală și curajul l-a ajutat să reușească surpriza: după ce a pierdut primul set în tiebreak, Klizan a recuperat un deficit de un break atât în setul doi, cât și în decisiv, încheind meciul cu o serie de patru game-uri consecutive, streak în care a câștigat, la un moment dat, 11 puncte la rând și 16 din ultimele 18. 

Un rezultat enorm pentru Klizan, care putea foarte bine să nu ajungă la această nouă înâlnire cu Rafa, pe care l-a întâlnit, cel mai recent, anul acesta în primul tur la Wimbledon, luându-i primul set. Și asta pentru că, în primul tur al calificărilor, slovacul a fost condus cu 6-4 și 5-1 de către chinezul Xin Gao, un jucător clasat pe locul 927 în lume, pe care l-a întors după ce a salvat și trei mingi de meci. Explicabil, Martin era foarte încântat după meciul de az: „Sunt foarte, foarte fericit. Rafa e o legendă, așa că sunt foarte fericit că am putut învinge o legendă. Cred că eu, la acest moment, pot să bat pe oricine din lume. Sunt foarte mândru de mine și fericit că pot să joc prima mea semifinală la un turneu de 500”. 

Klizan, un tip înalt, capabil să lovească puternic și plat, a trimis 33 de lovituri direct câștigătoare, iar cele 37 de erori ale lui Rafa au venit ca un bonus. Nadal, mult prea oscilant de-a lungul meciului, a avut o zi proastă pe forehand și n-a reușit să-l scoată de pe baseline pe slovac și să-și găsească pozițiile cele mai bune pe teren, capitol la care lipsa jocurilor în picioare își face simțită efectul. Rafa a explicat, după meci, că revenirea la nivelul său cel mai bun un proces lung și că are nevoie de timp. „Am venit în China pentru două turnee, conștient că astfel de lucruri se pot întâmpla. Trebuie să accept asta. Pentru mine e doar o perioadă de antrenament. La acest moment nu mă pot gândi la lucruri mari. Nici la Shanghai, chiar dacă e un Masters. Trebuie să iau lucrurile pas cu pas, zi cu zi, să încerc să fac tot ce pot ca să joc bine cât mai repede. Dar am nevoie de timp. Mental, e greu. De fiecare dată când acest proces începe, am aceleași sentimente neplăcute”.

Rafa a fost chestionat de ziariști pe tema mingilor, subiect pe care spaniolul l-a adus în discuție ziua anterioară, când a spus că mingile Head folosite la Beijing sar ciudat, nu tot timpul în același fel și sunt de o calitate proastă: „Cum am spus zilele trecute, suprafețele și mingile folosite în această parte a sezonului sunt dificile pentru mine, poate cele mai dificile. Shanghai se joacă pe o suprafață foarte rapidă. Paris și Londra au același tip de mingi ca aici. Așa că pentru mine va fi dificil să mă simt așa cum mi-aș dori pe teren”.

Nadal va fi favorit doi săptămâna viitoare la penultimul Masters al anului, a cărui tragere la sorți are loc mâine. O altă etapă din procesul de revenire, într-o parte a sezonului pe care spaniolul pare să intenționeze să o folosească drept pregătire pentru startul sezonului următor.  Înfrângerea cu Klizan a fost prima suferită de el în fața unui jucător venit din calificări după 10 ani. 

Slovacul îl va întâlni în semifinale pe Tomas Berdych, care l-a eliminat pe colegul de dublu, John Isner. Dar semifinala vedetă va fi cea dintre Novak Djokovic și Andy Murray, a 22-a întâlnire din rivalitatea celor doi prieteni și campioni de Slam. Cei doi au obținut victorii (detalii, pe stream) clare în meciurile cu Dimitrov și Cilic. 

Pe lângă înfrângerea lui Rafa, Beijing a mai rămas și fără Serena Williams, care s-a retras înainte de sfertul cu Stosur, din cauza genunchiului.

Tot mâine, pe lângă semifinalele de simplu, se dispută și cele de dublu: Horia Tecău și Jean Julien Rojer îi întâlnesc pe Fognini și Mayer. Între timp, Monica Niculescu joacă în calificări la Linz, iar Ana Bogdan e la Osaka, tot în calificări. Sorana Cîrstea e pe tablou la Tianjin. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi