Rafa Nadal rezolvă meciul decisiv cu Tsitsipas, revine în semifinalele ATP Finals

Treizecizero | 20 noiembrie 2020

Rafael Nadal a devenit al treilea jucător calificat în semifinalele ATP Finals, după victoria din meciul decisiv de joi seara cu Stefanos Tsitsipas, 6-4, 4-6, 6-2. Nadal merge în semifinale la ATP Finals pentru prima dată în cinci ani. Îl va întâlni în semifinale pe Daniil Medvedev. Va fi o reeditare a finalei US Open din 2019, câștigată dramatic de Nadal în cinci seturi.

Reduceri în Shop! Pregătește-ți cadourile din timp. Beneficiază AZI de reduceri drastice în 30-0 Shop!

70 % discount la Socks. Folosește codul de voucher BF70
60 % discount la tricouri. Folosește codul de voucher BF60
30 % discount la bundle-uri și reviste. Folosește codul de voucher BF30.

Rafa continuă să spere că va câștiga ultimul mare trofeu din tenis care îi lipsește! Rafael Nadal a devenit al treilea jucător calificat în semifinalele ATP Finals, după victoria din meciul decisiv de joi seara cu Stefanos Tsitsipas.

Într-un meci decisiv, care avea să stabilească cine merge în semifinalele ATP Finals și cine își încheie sezonul 2020, Rafael Nadal l-a învins pe Stefanos Tsitsipas, campionul de anul trecut, după o victorie muncită, obținută în trei seturi, 6-4, 4-6, 6-2. Cu două victorii (Rublev, Tsitsipas) și o înfrângere (Thiem), Rafa depășește faza grupelor și se califică, pentru a șasea oară în carieră, în semifinalele Turneului Campionilor. 

Ultima dată când Nadal a mers în ultimii patru la Londra s-a întâmplat în 2015, învins atunci de Novak Djokovic. De data asta, adversar în semifinale îi va fi Daniil Medvedev, cu care se va reîntâlni pentru prima dată după fix un an, ultimul lor meci având loc chiar la ATP Finals 2019, partidă câștigată de Nadal, după un tiebreak decisiv. 

Dar acea victorie cu Medvedev nu s-a dovedit suficientă într-un final, Rafa fiind eliminat după o victorie în trei seturi cu Stefanos Tsitsipas, cel care avea să câștige, ulterior, turneul. Acum situația s-a inversat: Nadal merge mai departe după o altă victorie în trei seturi la același Tsitsipas. Rafa ajunge acum la șase victorii din șapte meciuri în fața grecului, un jucător complicat, dar pentru care Rafa a găsit, se pare, cheia potrivită. 

În meciurile cu Tsitsipas – și, în general, în multe alte meciuri cu jucători care lovesc reverul cu o singură mână – , Rafa are tendința de a insista spre reverul grecului. Pistonează, mută toate atacurile spre această parte, alternează efectele, adaugă mult top-spin și încearcă să preia controlul într-un punct prin tocarea măruntă a reverului adversarului. De cele mai multe ori are câștig de cauză și reușește ce își propune.

Cu Tsitsipas, tactica asta uneori merge, alteori nu – depinde mult de forma lui și de încrederea pe care o are la acel moment; vezi meciul de la Madrid 2019 sau cel de anul trecut, din grupele ATP Finals, când reverul grecului (și tot jocul, de altfel), a fost la înălțime. 

Însă astăzi exact lovitura asta l-a trădat cel mai mult pe Stefanos, în principal pentru că Rafa a știut foarte bine când să insiste și asupra a ce să insiste. Pe măsură ce meciul a înaintat și a devenit mai intens, Tsitsipas și-a pierdut siguranța și încrederea în rever.  

Spre exemplu, la 4-4 în primul set, într-un moment important, după opt game-uri în care ambii și-au făcut serviciul relativ ușor (cu mențiunea că Tsitsipas a salvat remarcabil două mingi de break la 3-3), Rafa i-a căutat insistent reverul grecului, a dus majoritatea mingilor spre rever și a o obținut o primă greșeală. A continuat cu planul ăsta, insistând să îl joace spre rever pe Stefanos; a schimbă de câteva ori direcția în punct și a revenit la rever, reușind să forțeze și a doua eroare. Ca apoi, după o dublă greșeală a lui Tsitsipas, primul break al meciului să meargă către Rafa, care a închis setul cu un game de serviciu solid, terminat cu un as. 

A fost un prim set impecabil tactic făcut de Nadal; fără ezitări, intimidant la serviciu (nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a avut un procentaj de 89% la punctele câștigate cu primul serviciu) și cu intensitatea recăpătată în lovituri. Rafa a găsit, de fapt, acea combinație potrivită cu care a reușit să-l țină la distanță pe grec, nu i-a permis să facă pași în teren și a controlat, atunci când a avut nevoia cea mai mare, linia de fund cu destulă autoritate. Faptul că nu i-a permis grecului să avanseze în teren și a avut grijă să-l țină departe de baseline a fost esențial. 

La rândul său, Tsitsipas n-a făcut deloc un set rău. A aplicat ceea ce și-a propus dinaintea meciului – să fie agresiv, să lovească devreme, să nu fie defensiv – , dar a clipit într-un moment nepotrivit și asta l-a costat. Două erori mai mult forțate, o dublă greșeală și setul avea să meargă către Rafa. 

Confirmarea că Tsitsipas e în meci și evoluează la un nivel înalt a venit puțin mai târziu, când, deși cu primul set pierdut, a rămas calm și a continuat să facă ceea ce a făcut vreme bună în primul set. Diferența în setul doi a fost reprezentată de serviciu: grecul a crescut și mai mult la acest capitol (de la 74% la punctele câștigate cu prima servă în primul set a ajuns la 89% în setul doi), ceea ce i-a permis să rămână în față și să pună presiune la retur. 

Și, de data asta, i-a ieșit. La 4-4 nu a mai repetat povestea din primul set și s-a revanșat cu un game câștigat la zero, care l-a pus pe Rafa în poziția de a servi pentru a rămâne în set. Tsitsipas a simțit că are o șansă, a presat, a fost agresiv încă de la retur și a ajuns la minge de set, fructificată după o dublă greșeală a lui Nadal, care a trimis astfel meciul în decisiv.

Un decisiv care a început cu o serie de break-uri și care a fost, în mare parte, doar despre Nadal. Cu excepția unui rebreak reușit în game-ul al doilea, pe fondul unui joc foarte agresiv și curat, Tsitsipas a părut lipsit de claritate. N-a putut menține același nivel arătat în primele două seturi și, pe lângă rever, a fost trădat și de forehand și de serviciu, cu care a reușit să câștige doar șapte puncte la total. Practic, nu s-a mai putut baza pe nimic și întreg jocul lui a căzut. 

În schimb, la Rafa nu s-au schimbat prea multe în acest set al treilea. Afară de acea dublă greșeală, comisă la mingea de set, jocul spaniolului a fost alert, precis și foarte deranjant prin profunzimea mingilor. Această lungime deranjantă pe care Nadal a găsit-o în repetate rânduri e o confirmare importantă a faptului că lovește cu încredere și se simte bine pe teren, în aceste condiții de hard indoor – lucruri pe care chiar el le-a spus, după meciul cu Thiem, când, deși învins, s-a declarat foarte mulțumit de nivelul pe care l-a atins. 

Pentru a treia lui finală la ATP Finals, Rafa trebuie să treacă de Daniil Medvedev, în reeditarea finalei de la US Open 2019. Aceasta va fi a patra lor întâlnire, până acum Rafa câștigând toate cele trei meciuri, ultimul având loc chiar la Londra, anul trecut, în grupele ATP Finals. 

În cealaltă semifinală, Dominic Thiem, câștigătorul grupei B, îl așteaptă pe învingătorul meciului de mâine dintre Novak Djokovic și Alexander Zverev. Într-un meci rămas fără miză în clasament, Thiem a pierdut azi cu Andrey Rublev, 6-2, 7-5.

https://twitter.com/TennisTV/status/1329555956603215872?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi