Rafa Nadal rezistă cu Taylor Fritz, ajunge la super duelul cu Nick Kyrgios din semifinalele Wimbledon

Radu Marina | 6 iulie 2022

Rafa îl va întâlni în semifinale pe Nick Kyrgios, reeditarea unei mini-rivalități care are o semnificație aparte la Wimbledon.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Rafael Nadal continuă să spere la un al treilea titlu de Grand Slam consecutiv în 2022. Pentru asta, a trebuit să sufere din plin contra unui adversar redutabil și din cauza unor probleme la abdomen. Dar a reușit să reziste, deși a servit în trei rânduri ca să rămână în meci, o dată în setul patru, la 4-5, și de două ori înainte de a forța match tiebreak-ul din decisiv.

Rafa l-a învins, în cele din urmă, în cinci seturi pe Taylor Fritz: 3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6 (4). Ambii jucători au încheiat cu același număr de puncte, 168, și cu același număr de lovituri direct câștigătoare, 56. Rafa a greșit mai mult (42-35), dar la final a câștigat punctele care au contat.

Rafa îl va întâlni în semifinale pe Nick Kyrgios, reeditarea unei mini-rivalități care are o semnificație aparte la Wimbledon.

Aici, australianul l-a învins pe Nadal în 2014, în optimi, în ceea ce a fost prima lor înfruntare. Nadal și-a luat revanșa în 2019, în turul doi, tot în patru seturi. Per total, ibericul conduce cu 6-3 în meciurile directe.

Dar Kyrgios chiar reușește să fie concentrat și eficient la acest turneu, în ciuda a tot ce se întâmplă cu el sau în jurul lui. Nici măcar scandalul izbucnit ieri, când a devenit public faptul că va trebui să apară în fața unui judecător pentru acuzații de agresiune asupra fostei sale prietene, nu l-au scos din ritm. Kyrgios a trecut în trei seturi de Cristian Garin, pe care însă l-a lăudat în repetate rânduri la finalul meciului.

Va fi prima semifinală de Grand Slam pentru Kyrgios, iar tot acest context, în care Nadal pare din nou slăbit, iar australianul arată tot mai puternic, face disputa lor din semifinale un must-see.

„A fost o după-amiază grea împotriva unui jucător mare. Pentru mine n-a fost deloc un meci ușor, așa că sunt foarte fericit că sunt în semifinale. Fizic, mă simt bine, în general. Doar zona abdominală nu e bine, să fiu foarte sincer. A trebuit să găsesc o modalitate de a servi puțin diferit și m-am gândit de multe ori pe parcursul meciului că nu voi putea reuși să termin partida, dar cred că terenul, energia de aici, m-au ajutat”, a spus Rafa, după meci. 

Rafa a făcut eforturi mari tot turneul și n-a strălucit în niciun meci. Azi s-a chinuit mai mult ca oricând să câștige și a suferit, dar, cumva, a ieșit la liman. Și-a ajustat serviciul, a scăzut viteza de execuție, s-a agățat de fiecare punct și a construit inteligent pentru a nu-i da impresia lui Fritz că e cu adevărat vulnerabil. Asta a contat, de fapt, mai mult decât orice: chiar și când i-a fost rău și deplasarea a fost inexistentă a încercat să transmită semnalele potrivite către adversar, venind uneori la fileu, rezistând bine în defensivă și căutând să preia controlul cu lovitura de forehand. 

Nadal are la dispoziție 48 de ore să se refacă – iar dacă asta se va întâmpla și va intra pe teren vineri, atunci îl așteaptă un meci mare și contrastant cu Nick Kyrgios. E un meci deschis, care îl va putea duce pe Kyrgios în prima finală de Grand Slam sau îl va apropia pe Rafa de un al treilea Grand Slam consecutiv. 

Cu toate dramele și zgomotul de fond, Kyrgios a reușit să-și păstreze atenția și concentrarea la tenis până acum către ce se întâmplă pe teren la Wimbledon, adică la ce e cu adevărat important. Iar asta se vede în maniera în care tratează meciurile în care pleacă cu prima șansă. Meciul cu Cristian Garin, din sferturile de finală, e un bun exemplu în acest sens. Într-o situație-premieră pentru el, în sensul de a fi favorit într-un sfert de Slam, Kyrgios și-a luat șansele, nu și-a complicat existența, nu s-a lăsat distras și a încercat, pe cât posibil, doar să joace tenis – iar când se dedică în totalitate acestui lucru, o poate face incredibil de bine și devine greu de bătut, mai ales în aceste condiții rapide. 

Nadal va avea, așadar, o misiune teribilă – dacă starea fizică îi va permite. Însă cu Kyrgios niciodată nu știi ce se poate întâmpla într-un meci; australianul poate fi ușor distras și poate fi afectat la fel de ușor de orice lucru minor, care să-l facă să renunțe la luptă, chiar fără să conteze că e vorba de o semifinală de Grand Slam. 

La această ediție nu avem parte de un nou Kyrgios, ci doar de un Kyrgos care a reușit, până în acest moment, să se achite grozav de  momentele mai delicate din fiecare meci în parte. Asta l-a adus aici: modul în care a jucat punctele importante, atenția pe care a acordat-o punctelor mari, fără exuberanța tipică de a încerca lucruri sofisticate în momente de tensiune. 

https://twitter.com/Wimbledon/status/1544763951338192897?s=20&t=tZWJeXAjudE8fFpRxZa6eQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi