Rafa Nadal revine în finală la Monte Carlo. Se luptă pentru al 11-lea titlu cu Kei Nishikori

Radu Marina | 21 aprilie 2018

Pentru un nou titlu la Monte Carlo, Rafael Nadal va trebui să treacă de Kei Nishikori, o cunoștiință mai veche de a sa, care i-a pus mari probleme în urmă cu patru ani, tot într-o finală Masters, pe zgură, la Madrid.

Rafael Nadal s-a calificat în a 12-a finală – din 14 participări – la Monte Carlo, după ce a trecut în semifinale de Grigor Dimitrov, 6-4, 6-1 . Cu o nouă victorie obținută în minimum de seturi, Nadal ajunge acum la un record de 34 de seturi câștigate pe zgură, fără să piardă mai mult de cinci game-uri pe set în ultimele lui 13 meciuri jucate pe această suprafață. Practic, de la Roma 2017, când a pierdut în fața lui Thiem, Nadal nu a cedat mai mult de patru game-uri într-un set jucat pe zgură.

Este poate cea mai clară dovadă, dincolo de cele 30 de victorii obținute (doar o înfrângere) în ultimele 12 luni, de cât de dominant este spaniolul pe zgură și cât de dificil trebuie să le fie adversarilor când îl au în față.

La fel de dificil i-a fost astăzi și lui Dimitrov, asta deși a avut șansele lui și a prins un Nadal care nu a strălucit neapărat. Spaniolul a încheiat meciul cu 21 de erori neforțate, dintre care 15 în primul set, adică ceva ce nu vezi prea des la Nadal în meciurile pe zgură.

Tot ceva ce nu vedem prea des la Rafa în această perioadă a anului este și nesiguranța ori chiar pasivitatea pe care a arătat-o timp de un set contra bulgarului. A început meciul ca din pușcă, a luat un avantaj considerabil și s-a distanțat la 3-0. De aici a intrat într-o zonă gri spre neagră în care a mai legat doar trei puncte și s-a văzut egalat.

Odată echilibrată bălanța, meciul a căpătat formă și culoare, dar, doar câteva game-uri. Porțiunea cea mai intensă și calitativă din meci a fost cea de la 3-3 la 5-4. A fost perioada în care Dimitrov a început să creadă și a dat drumul la lovituri, în timp ce Nadal a văzut că se îngroașă gluma și s-a pus pe treabă. Ce a ieșit, a fost o minunăție: multe raliuri prelungite încheiate cu winnere, un Dimitrov cu o poziționare în teren agresivă,  gata să vină peste adversar și un Nadal care strâns cu ușa, a început să livreze și să-și ridice brusc nivelul.

După ce la 3-4 Dimitrov reușise să se salveze, anulând două mingi de break ale spaniolului, la 4-5 a venit momentul adevărului pentru el, și, încă o dată, a picat testul în fața lui Nadal.

La fel ca în ultimele lor trei meciuri, care s-au încheiat cu set decisiv, și acum Dimitrov a clacat, odată ajuns într-un moment cheie al meciului. Bulgarul ar avea ce să-și reproșeze, pentru că i-a dat o mâna de ajutor serioasă lui Nadal în câștigarea setului, fără că spaniolul să facă ceva special: a început cu o dublă greșeală, a continuat cu două erori grave de pe backhand și forehand iar după câteva ezitări și bâlbâieli de poziționare (a încercat să lovească ba cu reverul, ba cu forehand-ul invers), venite din dorința de a-și feri reverul de forehand-ul înfășurat al spaniolului, s-a văzut cu primul set pierdut. După acest moment, jocul lui Grigor s-a descompus complet, a pierdut punct după punct, game după game și abia la 0-5 a reușit să apară pe tabelă în setul doi, când deja era prea târziu pentru a mai putea spera, cumva, la vreo revenire.

Pentru un nou titlu la Monte Carlo, Rafael Nadal va trebui să treacă de Kei Nishikori, o cunoștiință mai veche de a sa, care i-a pus mari probleme în urmă cu patru ani, tot într-o finală Masters, pe zgură, la Madrid.

Japonezul, care va reveni de săptămâna viitoare în primii 25 de jucători ai lumi, s-a calificat în a patra finală Masters a carierei după 3-6, 6-3, 6-4 cu Alexander Zverev, neînvins până astăzi în cele trei semifinale Masters jucate.

Ce e interesant la Nishikori este faptul că turneul de la Monte Carlo este Mastersul de la care a absentat ani la rândul. Aceasta este doar a două lui participare în Principat, după ce în 2012 era eliminat în turul trei de Berdych.

Ca și în precedentele trei finale Masters (Madrid, Miami, Toronto), Nishikori va avea de înfruntat tot un jucător din Big Four pentru primul său titlu major. Însă indiferent de ce se va întâmpla mâine, faptul că a reușit să revină la un nivel acceptabil după pauză de aproape un an, cauzată de accidentarea la încheietură, e un mare câștig pentru tenis.

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi