Rafa Nadal are 50 de seturi la rând pe zgură. Kvitova și Pliskova își pun față în față seriile lor de victorii

Codruț Baciu | 11 mai 2018

Nadal se pregătește de o reîntâlnire cu Thiem, deja a doua a sezonului de zgură, după scorul drastic administrat austriacului la Monte Carlo. A ieșit Del Potro, o potențială vagă amenințare pentru Rafa. La feminin, Kiki Bertens a învins-o și pe Maria Sharapova (după Wozniacki), iar două dintre jucătoarele cu victorii spectaculoase în turneu, Carla Suarez Navarro și Daria Kasatkina, și-au văzut oprit parcursul

O zi plină de surprize la Madrid și nu toate chiar plăcute. Facem o recapitulare a zilei care tocmai s-a încheiat și sărim intenționat peste meciul Simonei, care ne-a dezumflat un pic. Oricum, a scris Radu aici tot ce era de spus, așa că asta e. You win some, you lose some. Așadar, 7 lucruri de știut despre ziua (și noaptea) a cincea de la Madrid.

1. Denis se face tot mai mare. Aproximativ 80 de minute i-a luat lui Shapovalov să treacă de Milos Raonic. Duelul canadian l-a dat câștigător pe tânărul blond din Ontario, scor 6-4, 6-4. Lumea deja aștepta cu nerăbdare prima lor întâlnire, și iată că ea a venit la Madrid, acolo unde Shapo a făcut un meci excelent. De altfel, match-upul celor doi se anunță unul echilibrat, iar episodul pilot a anunțat lucruri bune. Desigur, se putea mai bine, adică măcar un set decisiv, acolo unde Milos are un istoric care l-ar fi avantajat. Nu doar backhandul lui Denis a impresionat astăzi, ci și serviciul, fapt ce l-a ținut mereu în față. Apropo de asta, comentatorul Rob Koening a avut o glumă foarte bună spre finalul meciului: ”Nu știu ce beau băieții ăștia din Canada, dar îmi pare rău că nu exista și pe vremea mea. Copiii ăștia servesc incredibil” . Într-adevăr, e o plăcere să te uiți la băieții ăștia. Nu neapărat pentru ași (7-1 pentru Raonic), cât pentru alegerile și riscurile calculate pe care și le iau la serviciu.

Shapo a reușit 28 de lovituri câștigătoare, iar după meci a recunoscut că a fost, probabil, cel mai bun meci al său pe zgură. Și că este o onoare pentru el să se afle pe același teren cu o legendă ca Milos. Milos încă nu e chiar o legendă (explicabil, însă, de ce Denis îl vede așa), însă iată că la doar 19 ani, Shapo se apropie, ușor-ușor, de nivelul elitei din tenis, cu tot ce înseamnă asta – joc, diplomație, răbdare, echipă solidă. În sferturi va juca cu un alt tânăr vorbitor de engleză, Kyle Edmund, care a confirmat victoria cu Djokovic cu un alt rezultat solid, expediindu-l pe David Goffin.

2. Bertens și zgura = like. Sezonul lui Kiki Bertens pe zgură își mai adaugă un globuleț: victoria excelentă la Maria Sharapova, după ce olandeza o scosese din turneu pe Caroline Wozniacki.

Meciul a durat mai bine de două ore și a fost unul destul de echilibrat la toate capitolele. Olandeza a avut 21 de lovituri câștigătoare (față de cele 18 ale Mariei), iar la greșeli neforțate diferența a fost și ea mică. Bertens are 26 de ani, însă cu toate astea, Sharapova spunea înainte de meci că nu știe mare lucru despre ea, dar că știe că e o jucătoare ”de încredere, probabil de-aia joacă bine aici”. Deși mulți au taxat-o, atitudinea rusoaicei nu cred că s-a vrut a fi arogantă. De altfel, am remarcat la ea o comportare ceva mai rezervată în conferințe, chiar și când a venit vorba de oponente cu care, în trecut, a avut lucruri de împărțit.

Nu a fost deloc un turneu rău pentru Masha, care ne-a scos două românce de pe traseu, așa că e de așteptat să revină mai puternică și mai motivată. Din ianuarie nu mai reușise să lege două victorii consecutive, așa că un deț de șampanie probabil că-și va permite în seara asta.

3. Delpo, șocat de Lajovic. Un mare (și destul de supărător, în cazul meu) wow privind înspre meciul lui Del Potro cu Lajovic. Sunt multe lucruri de spus, dar cel mai probabil vom rămâne cu amintirea tie-breakului din setul decisiv, când Delpo avea 4-0 și unii dintre noi au închis meciul. Gran erorr. Lajo a revenit ca un nebun și a luat tie-breakul cu 8-6, lăsând jumătate de stadion cu gura căscată și pe cealaltă jumătate pe la porți, că ieșiseră după hotdogi deja. Așa ne trebuie dacă nu am fost atenți la cum a început turneul ăsta.

Pentru Dusan este prima victorie la un jucător de Top 10 (precedentele 10 încercări s-au soldat cu eșecuri destul de clare). Deși această bornă a venit destul de târzior (face 28 de ani luna viitoare), este una complet meritată și admirabilă; mai ales dacă ne amintim că a venit din calificări, acolo unde nici Mayer și nici Gimeno-Traver nu au reușit să-i ia set.

Ambii jucători au servit solid, însă este meritul lui Lajovic că a izbutit să-l facă pe Delpo să-și schimbe din mers strategia. Înainte de meci, argentinianul spunea că are de gând să rărească loviturile de slice, pentru că nu simte că pe zgură ar fi foarte eficiente. Însă cu Dusan a folosit slice-ul destul de mult, mai ales când opțiunile păreau că i se împuținează.

4. Carla a terminat șirul revenirilor. După două meciuri în care a fost nevoită să recupereze din situații grele (și cu ajutorul publicului), Carla Suarez Navarro n-a mai avut resurse să facă același lucru împotriva Carolinei Garcia. Franțuzoaica și-a menținut nivelul dobândit săptămîna aceasta la Madrid și nu i-a lăsat Carlei decît 5 game-uri. Preferata lui Murray (e vorba de Garcia, pentru cine nu e la curent cu afinitățile lui Andy din circuitul WTA) a făcut un prim set excelent, pe care a putut apoi clădi victoria. Cu un serviciu foarte sigur și numai 7 greșeli neforțate, Caroline nu a avut de salvat nicio minge de break în primele 35 de minute de joc.

Așadar, a șaptea favorită de pe tablou, Caroline Garcia este în semifinală, și face astfel cel mai bun rezultat al său din acest an. Va juca pentru finală cu Bertens, o jucătorare la fel de în formă și potrivită zgurii de la Madrid.

5. Borna a servit pentru meci, Thiem a zis nu. Pe terenul 3 (of, alegerile de la Mutua!), Borna Coric a fost la o palmă distanță de a produce și el o surpriză. Deși, la cum joacă în ultima vreme, n-ar fi fost chiar o surpriză să-l scoată pe Thiem. Până azi, Coric pierduse doar 8 game-uri în turneu, așa că venea călare pe un val de încredere. Cu Thiem a început la fel de hotărât – a luat primul set relativ ușor, dominându-l copios pe austriac. Iar apoi, cu avantaj de 5-4 pe tabelă, a servit pentru meci. Zeii tenisului, însă, au dorit să o mai țină un pic la Madrid pe Kiki Mladenovic. (later edit: Kiki a câștigat azi la dublu, alături de Babos, deci ar fi rămas oricum).

Vestea bună pentru Dominic este că de la accidentarea de la Indian Wells și până azi, el pare să-și fi revenit, iar forma i se îmbunătățește de la o zi la alta. Vestea proastă vine abia după ce Domi face duș, intră în cabina aia criogenică de la Madrid, iar apoi se uită pe tablou, să vadă cine a mai rămas. Hola, Rafa!

6. Rafa a bătut recordul lui McEnroe. Vestea că Rafa a depășit recordul lui John McEnroe la seturi consecutive câștigate pe aceeași suprafață s-a răspândit rapid. Împotriva lui Schwartzman, spaniolul nu a avut nevoie decât de două seturi, ca de obicei, însă Diego a arătat încă o dată cum de un jucător de numai 170  de centimetri a ajuns atât de departe (locul 16 ATP): o deplasare foarte bună, lovituri asemănător de eficiente și de pe stânga, și de pe dreapta, plus încrederea că poate bate pe oricine. Pe oricine, mai puțin pe Nadal, pe zgură.

Revenind la record, John avea 49 de seturi pe carpetă la mijlocul anilor 80, iar Rafa are 50 astăzi, pe zgură. Zicea Thiem, la un moment dat, că există totuși un ”grup” de jucători care l-ar putea bate pe Nadal pe zgură. Poate că are dreptate, dar e ca-n bancul ăla: nu pe Rafa, și nu pe zgură; în rest, are dreptate.

Însă meciul de aseară a fost unul dintre cele mai grele pentru Nadal sezonul acesta, în ciuda victoriei aparent ușoare. Dincolo de faptul că Schwartzman i-a făcut break (așa am ajuns să judecăm nivelul de dificultate al unui meci pentru El Rey), Rafa a spus că se simte excelent. Deci e bine. Todo bien, gen.

Meciul de mâine, cel cu Dominic Thiem, este reeditarea finalei de anul trecut de la Madrid și se anunță super interesant. Ce să mai, or să fie două seturi super.

7. Kvitova se întoarce în semi la Madrid. În ultimul meci al serii, am avut parte și de un bagel. Nefericita care l-a crănțănit a fost Daria Kasatkina, care și-a epuizat toate trucurile în meciul cu Muguruza – iar furnizorul, Kvitova. N-a durat decât 65 de minute toată aventura meciului, dar se putea termina și mai devreme dacă Petra nu rata niște mingi de set în setul întâi. Atunci, ea a fost nevoită să mai stea un game în plus pe teren, după ce antrenorul rusoaicei a venit cu un speech foarte înălțător și ambițios. Cât de utili sunt, uneori, antrenorii la occ-uri, dar cât de inutili sunt în alte ocazii, nu? #analysis.

Este a noua victorie la rând pentru Kvitova (fostă dublă campioană aici), care săptămîna trecută a avut un turneu nemaipomenit la Praga, învingând-o pe Mihaela Buzărnescu în finală. Urmează la rând Karolina Pliskova, care are și ea, surpriză, tot nouă victorii la rând. Nu s-au mai văzut de la acea finală de la Sydney, din 2015, când am avut parte de două tie-breakuri câștigate de Kvitova la limită.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/994694885985972226

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/994694267770691585

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi