Rafa începe tare, noua generație îl imită, americanii au o zi neagră. Și cine e Marta Kostyuk?

Radu Marina | 15 ianuarie 2018
AO 18 - Sinteza primei zile

„Vârsta nu însemna nimic pentru mine. Nu mă gândesc la vârsta mea când joc, dar faptul că sunt atât de tânără poate fi uneori o oportunitate. De cele mai multe ori, jucătoarele mai în vârstă devin încordate în timpul meciului când încep să conduc și să câștig”. Între toate reușitele primei zile, cea a tinerei Marta Kostyuk e cu totul specială.

Venus Williams iese din primul tur. Eliminarea lui Venus în fața Belindei Bencic poate trece drept surpriza zilei, dacă luăm în calcul clasamentul ei și rezultatul de anul trecut, când a făcut finală. Dacă însă lărgim puțin contextul, înfrângerea lui Venus nu-i neapărat șocantă și nici tocmai surprinzătoare.

Pe de o parte, Venus e cunoscută pentru începuturile slabe de turneu (anul trecu, toate victoriile în primul tur la Slamuri au fost la limită, decise în tiebreak, pe muchie de cuțit). Pe de altă parte, adversara ei e o fostă jucătoare de top 10, în curs de revenire după doi ani foarte complicați -, în fața căreia trebuie să fii mereu în alertă.

Iar meciul de astăzi e mai mult despre reușitele Belindei decât despre ratările lui Venus. Victoria asta (prima vs top 5 după doi ani) îi rotunjește revenirea în circuitul WTA, după ce anul trecut a lipsit aproape un an din cauza unei accidentări, urmată de o operație care a scos-o, la un moment, din top 300. A revenit în circuit jucând turnee mici, iar spre finalul anului trecut, după patru titluri câștigate (două ITF, două WTA 125K), și-a asigurat atât prezența pe tabloul principal la Australian Open, dar și revenirea în top 100. Cu izbânda de azi ajunge la o serie de 16 victorii la rând și doar un singur set pierdut.

Sloane Stephens pierde cu Shuai Zhang, ajunge la opt înfrângeri consecutive. După titlul reușit la US Open, Sloane Stephens nu a mai câștigat niciun meci. E cumva reacția (devenită obișnuită în unele situații) care apare după un titlu de Slam câștigat. La ea, tipul ăsta de cădere nu e o noutate. Până acum, așa a decurs mai întreaga ei carieră: rezultate extraordinare, titluri mari urmate de perioade de secetă, înfrângeri surprinzătoare și umbră.

E adevărat că nici Zhang nu e cea mai potrivită adversară cu care să începi un Slam, mai ales când singurele tale reușite în ultimele șapte meciuri sunt două seturi câștigate la Fed Cup, plus ceva mici probleme de sănătate (Stephens s-a retras de la primul turneu al anului).

Dincolo, Shuai Zhang spunea, la finalul meciului, că s-a simțit excelent, iar starea ei de bine a fost alimentată de faptul că meciul s-a jucat pe Margaret Court, un loc special, terenul unde a reușit victoriile carierei în 2016, întâi cu Simona, mai apoi cu Madison Keys. Cât despre Stephens, ea încă nu apasă butonul de panică: „eu nu aș numi-o chiar o perioadă grea. Se poată întâmpla oricui. Probabil că în cele din urmă voi reuși și eu să înving pe cineva (și știm ce a urmat, când la Washington a declarat exact același lucru). Când seria asta de înfrângeri va lua sfârșit, voi face cea mai bună fotografie pe Instagram.”

Coco Vandeweghe și Dominika Cibulkova, învinse încă din primul tur. Dacă Vandeweghe, semifinalista de anul trecut, a fost învinsă în două seturi de Timea Babos, Dominika Cibulkova a pierdut și mai clar (2-6, 2-6) în fața Kaiei Kanepi.

Vandeweghe confirmă, cumva, ceea ce am văzut la ea în decursul acestor doi ani de când a început să fie prezentă în fazele superioare ale turneelor mari: când simte presiune, când are de apărat puncte, cedează și nu reușește să se adune. În schimb, la Cibulkova înfrângerea este și nu prea este surprinzătoare. E surprinzătoare pentru că jocul ei arăta bine în acest început de an (și declara că pregătirea a mers bine), dar nu e tocmai surprinzătoare, căci a avut ghinionul să întâlnească o altă adversară cu un început de an excelent.

Marta Kostyuk, cea mai tânără jucătoare care câștigă un meci la Australian Open în ultimii 22 de ani. Marta Kostyuk are 15 ani și e câștigatoarea de anul trecut la Australian Open juniori. E clasată pe locul 521 și tocmai a învins-o categoric, în mai puțin de o oră de joc, pe Shuai Peng, favorită 25, reușind astfel să devină cea mai tânără jucătoare care câștigă un meci pe tabloul principal la Australian Open, de la Martina Hingis, din 1996. Kostyuk a ajuns pe tabloul principal venind din calificări, acolo unde în toate cele trei meciuri a avut nevoie de set decisiv.

https://twitter.com/ITF_Tennis/status/952834285379125248

„Vârsta nu însemna nimic pentru mine. Nu mă gândesc la vârsta mea când joc, dar faptul că sunt atât de tânără poate fi uneori o oportunitate. De cele mai multe ori, jucătoarele mai în vârstă devin încordate în timpul meciului când încep să conduc și să câștig”, spunea Kostyuk, după ultimul meci din calificări. E greu de spus cât a cântărit asta în meciul de astăzi cu Peng, care a părut că se deplasează foarte greu și a jucat cu probleme la picior, dar ce poate fi cert e că ucrainianca a știut să gestioneze meciul excelent, a intrat cu un plan (,,am încercat să o deplasez cât mai mult. Știam exact ce trebuie jucat împotriva ei, așa că mă bucur că mi-a iesit”) și a profitat de fiecare mică slăbiciune a adversarei.

Cum se explică rezultatul ăsta la doar 15 ani ? Hostyuk mărturisea, chiar după victoria de azi, că în urmă cu două săptămâni a jucat un turneu ITF, a pierdut în primul tur, deși a avut minge de set, și a fost extrem de supărată, ba chiar se întreba de ce să mai vină să joace în Australia, că oricum va pierde în primul tur. Când a ajuns la Melbourne, locul unde anul trecut câștiga titlul la juniori, totul s-a schimbat. „Am simțit că pot face absolut orice. În Australia, în acest turneu, simt că pot face absolut orice îmi doresc”.  

Ucrainianca se depărtează destul de mult de tiparul jucătoarelor din generația ei, unde predomină tenisul agresiv, bazat pe forță și pe lovituri tari și foarte tari. Ea se bazează mult pe plasament, anticipează destul de bine, iar loviturile sunt curate, au timing și nu e nevoie să forțeze prea mult pentru a prelua controlul într-un schimb.

Noua generație ATP avansează. Shapovalov, Rublev și Edmond au reușit astăzi victorii care mai de care mai importante. Dacă Shapovalov nu a avut prea mult de lucru în fața lui Tsitsipas, câștigând în trei seturi clare, Andrey Rublev și Kyle Edmon au avut de tras.

Rublev, pentru prima dată cap de serie la un Slam, a trecut în 5 seturi de David Ferrer, într-un meci în care a reușit 77 de winnere (!). Meciul a fost extrem de complicat; rusul s-a văzut întors în setul patru, de la 5-2 și serviciu, iar lucrurile se puteau complica destul de mult în decisiv. S-a regrupat repede când a preluat controlul și nu a mai lăsat să-i scape meciul din mână, reușind astfel să obțină prima lui victorie pe tabloul principal la Melbourne.

Kyle Edmond a trecut și el tot în cinci seturi de Kevin Anderson, favorit 11. Englezul a revenit de la 0-2 în setul decisiv, a rezistat celor 35 de ași ai sud-africanului, obținând cea mai importantă victorie a carierei și calificarea în premieră în turul doi la Australian Open.

Rafa Nadal, Grigor Dimitrov și Nick Kyrgios încep în forță. Rafa Nadal începe Australian Open cu o victorie categorică în fața lui Victor Estrella Burgos, cedează doar trei game-uri și spune că deși mai sunt lucruri de pus la punct, se simte bine. Și tot ce contează acum sunt victoriile.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/952841540082188288

Ah, și a mai spus ceva. Când a fost întrebat ce îl (mai) motivează, Rafa a spus că „iubesc tenisul și competiția în general. Îmi place să joc pe cele mai mari stadioane din circuit și apreciez toate aceste lucruri. Știu că toate astea nu sunt permanente, nu sunt pentru totdeauna. Vreau să mă bucur de toate aceste momente, de șansele pe care le am să joc pe aceste stadioane. Asta fac acum: mă bucur de fiecare clipă și încerc să mă pun în situația de a continua să joc în locuri ca acestea.” 

Grigor Dimitrov și Kyrgios au trecut și ei de turul 1 fără mari emoții. Lui Nick i-au trebuit trei seturi cu Dutra-Silva, într-un meci terminat cu puțin peste o oră și în care nu și-a pierdut serviciul, iar Dimitrov a cedat doar șase game-uri cu Dennis Novak.

Ziua neagră a Americanilor. Din 15 jucători americani care au jucat astăzi, atât la masculin, cât și la feminin, 12 dintre ei au ieșit din primul tur. Venus Williams (favorită 5), Sloane Stephens (favorită 13), Coco Vandeweghe (favorită 10), Cici Bellis, Taylor Townsend, Sofia Kenin, Jennifer Brady, Alison Riske, Irina Falconi, Jack Sock (favorit 8) și John Isner (favorit 16) au fost învinși. Singurii care au reușit să ajungă în turul doi sunt Nicole Gibbs, care a cedat doar două game-uri cu Viktoriya Tomova, Mackenzie Mcdonald – care a trecut în patru seturi de Elias Ymer -, și Ryan Harrison, cel care l-a învins în cinci seturi pe Dudi Sela.

 

***

30-0 la sută reducere în Shop

Ca să sărbătorim 6 ani de 30-0 ai o reducere masivă în Shop: 30% OFF, timp de patru zile (duminică, luni, marți, miercuri) din valoarea întregului coș *

Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul de voucher Treizecizero6aniLetsGo la plasarea comenzii, în câmpul corespunzător, iar valoarea coșului se va actualiza automat.

 

Ce-ți poți lua 

1. Simona de păstrat

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi