Rafa continuă seria victoriilor, Federer se încălzește, Del Potro revine în Top 20

Radu Marina | 12 octombrie 2017

Tot astăzi, campionii US Open Horia Tecău și Jean Julien Rojer au oficializat calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, după calificarea în sferturi, obținută cu Cabal/Farah, 3-6, 6-4, 10-6. 

Cu o nouă victorie categorică obținută în fața lui Fabio Fognini, Rafa duce seria victoriilor consecutive la 14 meciuri și rămâne dominant în acest final de sezon. Maniera în care și-a câștigat ultimele 3 meciuri (fără să piardă mai mult de 5 game-uri pe meci) arată un nivel de joc și încredere grozav pentru spaniol, ceea ce cu siguranță îl face favorit în a termina anul în calitate de lider. Împotriva lui Fognini, Rafa nu a arătat niciun semn de slăbiciune; a fost convingător de la prima minge și până la ultima, a fost foarte intens și a încercat în permanență să impună un ritm sufocant, nu neapărat prin agresivitate, cât prin profunzimea loviturilor.

Fognini, care a primit recent o suspendare de 2 Slam-uri ce se va activa la următoarea abatere, a încercat ceva diferit de data asta. A început meciul foarte agresiv, cu lovituri luate devreme care i-au adus într-adevăr câteva winnere spectaculoase dar și foarte multe greșeli neforțate. Rafa a știut cum să profite, reușind devreme break-ul, pe care nu l-a mai cedat până la finalul setului.

Nici în setul doi Fognini nu a găsit echilibrul necesar între agresivitate și plasament, a greșit mult în încercarea de a-l surprinde pe Rafa cu mingi luate foarte repede iar break-ul obținut de Nadal chiar în primul game al setului a fost suficient.

Recent, Rafa a vorbit despre câteva mici schimbări pe care le-a făcut și care l-au ajutat să fie din nou cu adevărat competitiv în turneele de Grand Slam. Rafa admitea că, deși în esență jocul lui a rămas același, el a pierdut anumite lucruri pe care le-a avut atunci când era mai tânăr, așa că a trebuit să caute altele pentru a rămâne competitiv. Și astăzi am văzut aceste mici schimbări. Precum diferența între viteza medie a reverului de la Shanghai 2014 (119 km/h) și Shanghai 2017 (130 km/h). Sau viteza medie a primului serviciului din 2014 (192 km/h) și 2017 (215 km/h) – o diferență considerabilă, care s-a simțit în foarte multe meciuri anul acesta și care i-a ușurat mult munca, făcându-l atât de competitiv pe hard.

Pentru Nadal urmează un nou meci cu Grigor Dimitrov, care a trecut în două seturi de Sam Querrey, pentru a 40-a victorie a sezonului. Va fi al treilea meci din acest sezon între cei doi, ambele meciuri fiind câștigate de Rafa, în decisiv.

Dacă Nadal arată dominant în acest final de sezon, nici Federer nu arată tocmai rău. La primul său turneu post USO, elvețianul e în sferturi după o victorie convingătoare cu Alexander Dolgopolov (6-4, 6-2), meci în care Roger a fost pe alocuri impecabil. Federer s-a declarat mulțumit de nivelul avut în primul meci cu Schwartzman; astăzi, într-o victorie reușită în fix o oră, el a avut momente de joc excelente, printre care acest game pe serviciu, câștigat în numai 47 de secunde.

 

 

E adevărat că stilul de joc al ucrainianului cu acele lovituri drepte, luate devreme și foarte plate, îi convine de minune lui Federer (Dolgopolov nu a câștigat niciun set în cele 5 meciuri jucate). Dar în meciul de azi Roger a părut într-o dispoziție de joc foarte bună, dispus să se apere, să alerge după fiecare minge, iar ăsta e un semn bun, mai ales după problemele fizice avute la US Open. În turul următor pentru Federer urmează Richard Gasquet, care a trecut de Gilles Simon în trei seturi, după un meci maraton; e primul său sfert de finală la un Masters după doi ani. Francezul nu l-a mai învins pe Federer din 2011, iar în ultimele 7 meciuri nu a reușit să câștige nici măcar un set.

https://twitter.com/TennisTV/status/918528718837911552

https://twitter.com/TennisTV/status/918473733228052480

Surpriza pe jumătate a zilei a venit de la Del Potro, care l-a învins pe Sasha Zverev (3-6, 7-6, 6-4), reușind a 4-a victorie vs. top 10 din acest an, o victorie care îl aduce pe argentinian în Top 20 pentru prima dată după o pauză de 3 ani. Ambii au avut procentaje impresionante la punctele câștigate cu serviciul, iar în tot meciul au fost doar 2 break-uri. Pe Del Potro l-a costat începutul slab de meci și nu a mai putut întoarce primul set; dar în setul doi, diferența a făcut-o forehand-ul argentinianului. În tiebreak a reușit să se impună lovind exploziv de pe forehand, căutând să lovească des cu dreapta inversă și ținându-l în permanență pe Zverev sub presiune.

Del Potro a avut prima minge de break abia la 2-2 în decisiv, pe care a și fructificat-o, după un schimb  intens în care a fost jucat exclusiv pe rever de  Zverev. La cât de bine a servit argentinianul în tot meciul (a pierdut 5 puncte cu prima serva și a servit 12 ași), breakul acela a fost suficient. Pentru un loc în semifinale, Del Potro va juca cu Victor Troicki, care a trecut, 6-4, 7-6, de John Isner. Troicki nu a reușit să îl învingă niciodată pe Delpo în cele 6 meciuri jucate.

https://twitter.com/TennisTV/status/918494349595422720

Tot astăzi, campionii US Open Horia Tecău și Jean Julien Rojer au oficializat calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, după calificarea în sferturi, obținută cu Cabal/Farah, 3-6, 6-4, 10-6. Favoriți 3, cei doi îi vor întâlni pentru un loc în semifinale pe Marach/Pavic.

Tecău/Rojer își văzuseră la Tokyo oprită o serie de 11 victorii consecutive.

Horia și Juls, a treia echipă deja calificată la ATP Finals, revin la Londra după un an de pauză, acolo unde au câștigat titlul la ultima apariție, cea din 2015.

https://twitter.com/TennisTV/status/918376998694719488

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi