Radu Albot e în prima finală ATP a carierei, face istorie pentru Republica Moldova

Radu Marina | 24 februarie 2019

Albot devine astfel primul jucător din Republica Moldova care ajunge într-o finală a unui turneu ATP. Va încerca să aducă și primul trofeu în meciul cu Daniel Evans

La Delray Beach, Radu Albot trăiește cea mai frumoasă săptămână din cariera sa. Este în prima finală ATP după victoria în fața americanului Mackenzie McDonald (3-6, 6-0, 6-0) și va urca de săptămâna viitoare cel puțin până pe locul 62 în clasamentul ATP, un nou career-high ranking.

Albot devine astfel primul jucător din Republica Moldova care ajunge într-o finală a unui turneu ATP – o performanță care devine și mai valoroasă dacă ne uităm la adversarii pe care i-a învins în această săptămână în drumul către finală. Radu a trecut pe rând de Ivo Karlovic, Nick Kyrgios, Steve Johnson (favorit 4) și Mackenzie McDonald, cel care îl eliminase în sferturi pe Juan Martin Del Potro, proaspăt revenit în circuit.

Până în această săptămână, Albot mai jucase alte două semifinale (Metz anul trecut, Montpellier, anul acesta), dar, de fiecare dată, experiența în aceste faze n-a fost tocmai cea mai plăcută, el reușind să adune doar patru game-uri. A treia oară nu doar că a fost cu noroc, dar a întors cu totul foaia în favoarea lui: după primul set pierdut în fața lui Mackenzie, moldoveanul le-a câștigat pe următoarele două la zero, pierzând doar 20 (!) de puncte. Totul s-a rupt pentru american în game-ul doi al setului doi, cel mai lung game al meciului, cu cinci egalități și alte cinci mingi de break salvate. De acolo, Albot a mai cedat doar cinci puncte în întreg setul doi. Și alte șapte în setul decisiv.

“E tenis, trebuie să câștigi două seturi. Ai pierdut unul, continui să lupți. Asta am făcut și eu. Sunt foarte fericit că am câștigat seturile doi și trei. Și sunt foarte fericit că am câștigat în această manieră, 6-0, 6-0”, spunea Albot după meci.

Având o înălțime de doar 1.75 m – nu tocmai des întâlnită în tenis, un sport dominat de jucători masivi și foarte înalți – Radu își asemănă stilul de joc cu cel al lui David Ferrer, pe care-l consideră un idol. „Sunt un jucător complet, lupt până la final, pentru absolut fiecare punct. Ori de câte ori intru într-un meci încerc să țin mingea în teren cât mai mult, deci e complicat să mă scoți de pe teren. Cred că stilul meu de joc se aseamănă cu al lui David Ferrer. Îl apreciez foarte mult, iar de când am ajuns în circuit am încercat să-mi organizez antrenamentele astfel încât să mă pot antrena, pe cât de mult pot, cu el”, spune Radu.

În ciuda unor date fizice mai puțin impresionante pentru tenis, Albot are de partea lui o deplasare impecabilă, cu care compensează lipsa de forță, și un retur extrem de deranjant pentru adversari, care îi protejează suficient de mult serviciul vulnerabil, fiind capabil să facă multe break-uri pe parcursul unui meci. Și mai are și multă voință, necesară pentru un jucător care trebuie să muncească de trei ori mai mult decât o mare parte a oponenților săi pentru a realiza un punct.

Așa se explică și victoriile lui în fața unor jucători foarte valoroși și agresivi, cu mult mai multe arme decât el, unii fiind chiar cei mai înalți jucători din circuit. Pe Ivo Karlovic l-a învins de două ori anul acesta (recent, la New York, acum la Delray Beach). Pe John Isner l-a învins chiar anul trecut, de asemenea la New York, fiind lăudat de american pentru cum reușește să-și facă loc în meci, în ciuda unei staturi mai puțin impozante. „El concurează foarte bine la acest nivel. Meciul pe care l-am jucat cu el, dar și cel împotriva lui Ivo Karlovic, e un bun indicator în acest sens. I s-au servit aproape 40 de ași, și totuși a rămas în meci și a fost capabil să câștige acea partidă. E un tip mic de înălțime, dar este destul de agresiv pentru înălțimea sa; încearcă să ia mingea devreme, să joace agresiv și mereu pe piciorul din față”, îl descria Isner pe Albot după meciul lor de anul trecut de la New York.

Pentru primul titlu ATP din carieră, Radu nu are o misiune imposibilă. El îl va întâlni pe Daniel Evans, care vine din calificări și a ajuns deja la șase victorii la rând la Delray Beach. Cei doi nu s-au mai întâlnit până acum.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1099515516325167105

Foto: ATP

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi