Problema meciurilor suspectate că au fost trucate, readusă în discuție de o anchetă BBC

Camelia Butuligă | 19 ianuarie 2016

Începutul AO a fost temporar pus în umbră de ancheta publicată de BBC și Buzzfeed: cele două outlet-uri media susțin că se truchează meciuri în tenis, iar ATP mușamalizează întreaga problemă.

Luni, BBC a publicat o anchetă pe care a făcut-o în colaborare cu Buzzfeed în care susține că există suspiciuni că se truchează meciuri în tenis, iar ATP mușamalizează întreaga problemă. 

Ancheta pornește de la investigația pe care ATP a făcut-o în 2008 ca urmare a un meci dintre Nikolay Davydenko și Martin Vassallo Arguello, disputat la Sopot în 2007, meci care a fost raportat de compania de pariuri Betfair ca prezentând patternuri suspecte de pariere. Sume mari de bani au început să fie pariate împotriva lui Davydenko de pe conturi rusești, deși acesta era mult mai bine clasat și conducea. Pariurile au fost anulate de Betfair când Davydenko s-a retras acuzând o accidentare la gleznă.

La acel moment, ATP nu avea o Divizie de Integritate (ea a fost înființată în 2008), așa că au angajat investigatori care lucraseră în cursele de cai. Unul dintre aceștia este Mark Phillips, care a dat acum declarații susținând că echipa sa a găsit suficiente indicii de activități ilegale și că le-a comunicat ATP, însă aceștia nu au luat niciun fel de măsuri.

Conform anchetei, 16 jucători care au fost clasați în top 50 (inclusiv câștigători de Grand Slam) au fost lăsați să joace în continuare, deși au fost semnalizate în mod repetat patternuri suspecte de pariere la meciurile lor. Opt dintre aceștia concurează la ediția din acest an a Australian Open. Până acum nu s-a dat niciun nume, cei de la BBC și Buzzfeed explicând că nu au avut acces la informații legate de conturile, calculatoarele și telefoanele jucătorilor, informații necesare pentru a decide dacă au fost sau nu implicați în blaturi. Întreaga investigație este disponibilă aici.

Reacțiile nu au întârziat.

“Divizia de Integritate din Tenis și autoritățile din tenis resping în mod absolut orice sugestie că au trecut sub tăcere dovezi ale trucării meciurilor sau că acestea nu au fost suficient investigate” a declarat Chris Kermode, director executiv  și președinte ATP într-o conferință de presă organizată în pripă la Melbourne Park și care a fost prea scurtă și a avut prea puține răspunsuri comparativ cu numărul de întrebări adresate. 

“Tenisul este din nou expus atât datorită vulnerabilității la fraude prin pariuri, cât și alegerilor neinspirate în ceea ce privește organizarea structurii și activității așa numitei Divizii de Integritate”, a declarat Chris Eaton, director de integritate al Centrului Internațional de Siguranță în Sport, citat de Herald Sport. ”Integritatea este prin definiție deschisă și transparentă. Divizia de Integritate din ATP nu este nici una nici alta. Dacă am învățat ceva din scandalurile din fotbal sau atletism, este că în condițiile globalizării actuale, autoritățile sportive nu pot să se autoreglementeze eficient dacă sunt izolate de guvernele naționale sau de autoritățile altor sporturi. Tenisul nu este diferit în această privință și este mult mai vulnerabil decât alte sporturi din cauza atractivității sale enorme ca produs pe care se pariază. Tenisul este pe locul trei în topul celor mai vizate sporturi pentru frauda prin pariuri, după fotbal și cricket.”

Roger Federer este unul dintre susținătorii ideii de mărire a premiilor în circuitele Challenger și ITF, însă nu e sigur că acest lucru va rezolva problema blaturilor. Chestiunea, după el, este una de principiu. ”Problema este în mintea jucătorilor. Trebuie să menținem integritatea sportului, pentru că fără aceasta, de ce ar mai veni oamenii la meciuri? În momentul în care sfârșitul meciului este știut, nu mai are niciun rost să vii la stadion.” Ce părere are despre ancheta BBC? ”Aș vrea să aud niște nume. Cine a fost, jucătorul sau cineva din echipă? Sunt jucători de simplu, de dublu? Care Slam? Sunt prea multe întrebări fără răspuns. E un nonsens să dezbați ceva care e pură speculație. Dar chestiunea este extrem de serioasă. De asemenea, cât de sus în clasament se întinde problema? Cu cât ar fi mai sus, cu atât m-ar surprinde mai mult. Cred că nu există loc pentru un asemenea comportament în tenis. Nu am niciun fel de compasiune pentru asemenea oameni.”

Și Djokovic a condamnat aceste practici și a mărturisit că a fost abordat în 2006 (prin intermediul cuiva care lucra pentru el la acel moment) și i s-au oferit 200 000 de dolari pentru a pierde un meci la St Petersburg.

Jurnaliștii și analiștii propun deja soluții și printre ele se află eliminarea pariurilor făcute în timpul meciului sau eliminarea totală a pariurilor din diviziile inferioare ale circuitelor. Argumentul este că jucătorii care câștigă mai puțin pot fi mai ușor tentați să trucheze meciuri. Însă tot ei se întreabă cât de realist este ca acest lucru să se întâmple, considerând sumele imense de bani care se rulează în tenis și faptul că în ultimul timp unele turnee au început să accepte ca sponsori companii de pariuri. Inclusiv Australian Open, care de anul acesta s-a asociat cu compania de pariuri William Hill.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi