Primul titlu de WTA 1000 al anului merge la Swiatek: triplă pentru Iga la Doha

Radu Marina | 17 februarie 2024

Iga Swiatek e din nou campioană la Doha, o învinge pe Elena Rybakina și căștigă turneul pentru a treia oară consecutiv


Iga Swiatek câștigă primul turneu WTA 1000 al sezonului dupa ce a învins-o, în două seturi, pe Elena Rybakina în finala turneului de la Doha, în ceea ce a fost o întâlnire așteptată, între primele două favorite ale turneului și două dintre cele mai bune jucătoare ale ultimilor doi ani din circuit. Swiatek s-a impus cu 7-6, 6-2, reușind astfel să-și păstreze trofeul și să ajungă acum la trei titluri la rând în Qatar. Liderul mondial devine acum prima jucătoare de la Serena Williams încoace (Miami 2013, 2014, 2015)  care câștigă, același turneu de trei ori la rând.

Doha a devenit un turneu special pentru Swiatek. Poate pentru că aici a început totul pentru ea în 2022, ediția din acel an de la Doha fiind, de fapt, startul acelei perioade de dominație, în care a câștigat toate turneele la care a participat până la Wimbledon (Doha, Dubai, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Madrid, Roland Garros). Nu-i mai puțin adevărat, poloneza se simte foarte bine pe suprafața din Qatar și îi plac condițiile de joc.

Cert este că e un turneu pe care poloneza îl domină fără absolut niciun dubiu: are o singură înfrângere (Svetlana Kuznetsova, în 2021), în ultimele trei ediții a pierdut doar un singur set (!), iar Rybakina a devenit, astăzi, prima jucătoare care câștigă mai mult de patru game-uri într-un set cu Swiatek la Doha din 2022 încoace. Cu acest trofeu, Swiatek ajunge la 18 titluri la total în carieră (din 23 de finale) și bifează primul ei trofeu în 2024.

După trei înfrângeri consecutive în fața Elenei, Swiatek o învinge, așadar, pe Rybakina, dar într-un meci mai echilibrat decât o arată scorul și care ar fi putut avea o altă desfășurare dacă  Rybakina reușea să câștige acele două puncte care i-ar fi permis fie să pună o barieră prea mare între ea și poloneză, fie să câștige primul set.

Rybakina a condus cu 4-1 (dublu break) și a fost la două puncte distanță de a urca la 5-1. Doar că, spre ghinionul ei, la 4-1 (30-30) s-a lovit puternic cu racheta în genunchi, după ce și-a încheiat mișcarea la serviciu, a avut nevoie de intervenția fizioterapetului imediat și nimic nu a mai fost la fel după acel moment – au urmat patru game-uri câștigate la rând de Swiatek.

Deși Elena a revenit, a avut inclusiv șansa să servească pentru set la 6-5, a avut inclusiv mingi de set în tiebreak jocul său s-a legat din ce în ce mai greu. Cu cât s-a avansat în finală, cu atât tenisul ei a scăzut în intensitate și precizie. 

Acel prim set pierdut, pe care Rybakina știa că ar fi trebuit să-l câștige – și probabil că a simțit și că ar fi meritat să-l câștige – și în care a avut segmente de joc în care a dominat-o pe Swiatek a sfârșit prin a cântări mult pentru restul finalei. Dacă primul set a fost intens, echilibrat și s-a jucat un tenis cu adevarat frumos, setul doi n-a mai avut nici calitate, nici farmec. Meritul Igăi este că atunci când a fost obligată să răspundă, să găsească o soluție salvatoare a gasit-o, a aplicat-o și a obținut ce și-a dorit.

Swiatek și Rybakina se vor mai întâlni în acest an, vor mai juca pentru titluri mari și probabil își vor disputa inclusiv trofee de Grand Slam. Acest meci nu ne-a demonstrat neapărat că Iga a găsit soluția la problema Rybakina. Elena este o adversară complicată pentru Swiatek, și va rămâne, pentru că are toate armele necesare să treacă de acest tenis-blitz, sufocant și incredibil de precis al polonezei. La nivel de forță și agresivitate, Rybakina are un avantaj, știe cum să-l folosească, iar astăzi, în multe momente, a arătat din nou asta, făcând-o pe Iga să înalțe mingile, să adauge top-spin doar pentru a schimba viteza de joc, semn că nu îi convine deloc când cineva îi aplică tratamentul pe care chiar ea îl aplică multor adversare.

De asemenea, un alt aspect care trebuie discutat și subliniat e cât de mult s-a transformat jocul Elenei Rybakina într-un timp relativ scurt. Treptat, Rybakina devine o jucătoare din ce în ce mai completă, cu un joc mai compact decât ceea ce a arătat în ultimii doi ani: rezistă bine în raliuri prelungite, câștigă puncte construind și așteptând momentul oportun să atace, vine mai des la fileu, apeleaza mai des la slice-uri. 

Cât o privește pe Iga, ea rămâne extraordinară. Swiatek are perioade joc – care sunt suficiente uneori pentru a câștiga – în care realizezi că jocul ei e atât de bun încât niciun stil de tenis nu i-ar putea face față în acele momente particulare. E greu să o împingi în spatele liniei de fund, e greu să apuci să preiei inițiativa, e greu inclusiv să greșești într-un meci cu ea pentru că nu îți permite nici măcar asta. Jucătoarele care au învins-o recent, au învins-o pentru că au jucat un tenis cu adevarat solid, agresiv și au profitat de fiecare sincopă, oricât de mică, din jocul ei.

Astăzi a câștigat Swiatek această confruntare, dar totul va fi extrem de deschis în meciul următor când o va revedea pe Rybakina. E important și necesar ca aceste meciuri să apară cât mai des, să fie cât mai bune și să se ridice la așteptările tot mai ridicate ale tuturor. Tenisul feminin are nevoie de astfel de meciuri, între astfel de jucătoare, pe scene cât mai mari.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi