Primul titlu al anului pentru românce: Monica și Irina câștigă titlul de la Hua Hin după un decisiv pe muchie!

Radu Marina | 3 februarie 2019

Primul titlu al anului în tenis pentru românce vine de la Monica Niculescu și Irina Begu, care s-au impus în finala probei de dublu de la Hua Hin în fața echipei Anna Blinkova/Yang Wafan, 2-6, 6-1, 12-10.


Titlul câștigat la Hua Hin de Moni și Irina vine la șapte ani distanță de la precedentul cucerit în această formulă (Hobart 2012), și după alte trei finale pierdute împreună (Luxemburg, Wuhan, Moscova). Pentru ambele, acesta este al nouălea titlu WTA câștigat la dublu și al doilea împreună.

Favorite doi la acest turneu, Monica și Irina au ajuns în finală fără a pierde set și le-au eliminat pe parcurs pe Jiang Xinyu/Tang Qianhui, Kurumi Nara/Saisai Zheng sau Darija Jurak/Xinyun Han. În finală le-au întâlnit pe Anna Blinkova și Wang Yafan, care, la primul lor turneu împreună, le-au eliminat pe favoritele principale în primul tur, respectiv, favoritele trei în semifinale.

N-a fost de mirare, astfel, replica dată de cele două în finală. În primul set, echipa Blinkova/Yafan a revenit de la 0-2, câștigând următoarele șase game-uri, iar în setul decisiv au avut, în mare parte, inițiativa și au fost la două puncte de victorie.

Deși doar două puncte au făcut diferența, echipa Niculescu/Begu a fost, statistic vorbind, superioară la toate capitolele: 30-12 la loviturile direct câștigătoare, 61-50 la numărul total de puncte câștigate. Diferența nu a fost, însă, atât de evidentă și pe teren, unde în setul decisiv doar câteva intervenții inspirate din prejma fileului ale Monicăi au făcut să încline balanța în favoarea lor. A fost despre experiență și valoare; Monica poate crea orice și oricând.

Dacă fără Monica nu s-ar fi putut câștiga decisivul, fără Irina nu s-ar fi putut ajunge aici. Pentru că Irina a fost cea care, după setul pierdut, a preluat frâiele, a redus erorile și și-a recalibrat loviturile suficient de mult încât să dețină controlul de pe linia de fund, ceea ce i-a permis Monicăi să se desfășoare în voie la fileu. Tot Irina fost și cea care a mai redus din presiunea pusă de adversare la retur cu ajutorul serviciului, confirmând cu ușurință break-ul reușit încă din primul game al setului doi.

Întreg meciul, ca și celelalte jucate în această săptămână, a fost despre echipă și despre cum funcționează o echipă: când Monica s-a văzut fără soluții, a luat prim-planul Irina. Când Irinei nu i-a mers jocul și a apărut pasivitatea, a fost acolo Monica să o încurajeze. Când nimic părea că nu mai merge, Niculescu era responsabilă cu crearea șanselor, Begu era cea care lua șansa și puncta decisiv.

Atât pentru Irina, cât și pentru Monica, titlul acesta vine în cel mai potrivit moment. Pe de o parte aduce meciuri în picioare, și știm cât de mult contează asta pentru Monica, chiar ea confirmând în multe situații că meciurile jucate la dublu au ajutat-o să se ridice și la simplu. Aduce încredere, care poate fi ușor transferată și către proba de simplu, acolo unde ambele au nevoie de ceva momentum.

Și, la fel de important, e o reușită care face bine la moral, în perspectiva unui eventual meci decisiv de dublu cu Cehia în Fed Cup: fetele au demonstrat că rămân o echipă valoroasă și că pot fi o opțiune în cazul în care, săptămâna viitoare, se ajunge la meciul de dublu (decisiv) în întâlnirea de la Ostrava.

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Apoi, multitudinea de personalități puternice este, de asemenea, o caracteristică specială a tenisului românesc. Avem caractere puternice, care promovează valori importante, sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Cele mai noi