Primii campioni ai sezonului pe iarbă: revenirea în prim plan lui Berrettini și surpriza Tim Van Rijthoven

Radu Marina | 13 iunie 2022

Înaintea turneului de la s’Hertogenbosch (ATP 250), Tim Van Rijthoven, un tânăr de 25 de ani clasat în afara primilor 200, nu câștigase niciun meci pe tabloul principal al vreunui turneu ATP și jucase doar un singur turneu la acest nivel. Aici a învins 3 jucători din Top 15, inclusiv noul număr 1.

Matteo Berrettini și revenirea perfectă 

Matteo Berrettini e noul campion al turneului de la Stuttgart după o finală intensă cu Andy Murray, încheiată după mai bine de două ore de joc. A fost 6-4, 5-7, 6-3 pentru Berrettini care se impune pentru a doua oară în carieră la Stuttgart după titlul cucerit în 2019 și își trece în cont al șaselea titlu (trei pe iarbă.) 

Finalistul de anul trecut de la Wimbledon își continuă astfel relația extraordinară cu iarba și o face chiar de la primul turneu la revenirea sa în circuit, după o pauză de aproape cinci luni, cauzată de o accidentare la mâna dreaptă, pentru care a avut nevoie și de o intervenție chirurgicală. 

În drumul către al doilea titlu la Stuttgart, italianul a trecut de Radu Albot, Lorenzo Sonego, Oscar Otte și Andy Murray în finală, care a fost, de altfel, și adevăratul test și cel mai complicat meci din turneu pentru el. 

Finala a fost echilibrată și intensă, iar cheia a fost reprezentată de eficiența la serviciu. Cine a clipit primul, a pierdut. În primul set, Andy și-a pierdut serviciul încă din primul game și n-a mai putut recupera din handicap, în condițiile în care Berrettini a fost intangibil cu serviciul. În setul doi, Berrettini a clipit la 5-6 și a fost dus rapid în decisiv.

Iar setul decisiv a urmat același scenariu ca primul: Andy și-a pierdut serviciul în primul game și n-a mai putut să se apropie de italian la retur, care a pierdut, la total, doar trei puncte cu serviciul. 

Pentru Andy rămâne o nouă săptămână bună, care îl va duce, de luni, în top 50, acolo unde nu a mai fost de trei ani. 

Ekaterina Alexandrova nu îi lasă nimic Arynei Sabalenka, câștigă la S’Hertogenbosch 

Ekaterina Alexandrova, clasată în prezent pe locul 30, a avut parte de un început de turneu complicat cu Dayana Yastresmka. A câștigat chinuit, în trei seturi în primul tur. Iar odată scăpată de înfrângere a fost de neatins până la trofeu. 

Alexandrova, care continuă rezultatele solide și în acest sezon (semifinale Charleston, Madrid), a fost impecabilă pe tot parcursul săptămânii în Olanda: după victoria din primul tur cu Yastremska, rusoaica nu a mai pierdut niciun set și a fost dominantă în fiecare meci. În drumul către al doilea ei titlu WTA a trecut de Anhelina Kalinina (6-4, 6-2), Caty Mcnally (6-0, 6-1), Veronika Kudermetova (6-3, 6-1) și Aryna Sabalenka (7-5, 6-0). 

Meciul cu Sabalenka, cea care pierde a doua finală din acest an după cea de la Stuttgart, a mers doar într-o singură direcție: în direcția Alexandrovei, cea care a revenit de la 2-4 în primul set și nu i-a lăsat nimic Arynei. S-a folosit de forța brută a adversarei, a servit și returnat impecabil și a reușit, în mod constant, să-și determine adversara să forțeze. 

Alexandrova nu va putea însă să folosească acest rezultat  – și încrederea care a venit odată cu acest trofeu – la Wimbledon, acolo unde ar fi fost de urmărit, dat fiind evoluțiile ei din această săptămână. De asemenea, același lucru este valabil și în cazul Arynei Sabalenka, care nu va lua parte la Wimbledon, în contextul interdicției impuse de organizatorii britanici sportivilor ruși și bieloruși – interdicție care a dus, de altfel, la decizia ATP și WTA de a nu acorda puncte Wimbledon.

Surpriza Tim Van Rijthoven 

Înaintea turneului de la s’Hertogenbosch (ATP 250), Tim Van Rijthoven, un tânăr de 25 de ani clasat în afara primilor 200, nu câștigase niciun meci pe tabloul principal al vreunui turneu ATP și jucase doar un singur turneu la acest nivel.  

Ajutat de organizatori cu un wild-card pe tabloul principal, Rijthoven a folosit pe deplin șansa oferită: a câștigat primul lui meci pe un tablou principal cu Matthew Ebden, a trecut de Taylor Fritz (14 ATP) în turul doi și s-a calificat în prima lui semifinală, la abia al doilea turneu ATP jucat, după o altă victorie bună în fața lui Hugo Gaston. 

Ce a urmat de aici încolo e și mai spectaculos. A reușit să învingă, unul după altul, doi jucători de Top 10. Și nu orice jucători. Ci pe doi dintre cei mai în formă tenismeni ai acestui sezon: întâi pe Felix Auger-Aliassime, apoi pe Daniil Medvedev în finală. 

Olandezul a încheiat o săptămână absolut remarcabilă în cel mai bun mod cu putință, triumfând acasă după o victorie memorabilă cu Daniil Medvedv. O victorie care nu a fost obținută oricum, ci categoric, fără urme de dubii și într-un mod dominant pe alocuri; un 6-4, 6-1, după fix o oră de joc, în care olandezul și-a pierdut o singură dată serviciul. 

Tim Van Rijthoven devine cel mai slab clasat jucător (205 ATP) care câștigă un titlu în acest sezon. Iar în urma acestui succes se apropie de intrarea în primii 100 de jucători ai lumii. 

Dincolo, Daniil Medvedev va deveni noul număr 1 în clasamentul ATP, el luându-i din nou locul lui Novak Djokovic, o consecință a rezultatelor recente de la Roland-Garros.

Beatriz Hadad Maia câștigă primul turneu WTA al carierei la Nottingham 

Beatriz Hadad Maia, jucătoare crescută pe zgură, cu un stil de joc specific suprafeței roșii și cu cele mai bune rezultate obținute, până în această săptămână, pe zgura a câștigat primul ei titlu WTA pe iarba de la Nottingham după o finală disputată, de trei seturi, cu Alison Riske, o adevărată specialistă a acestei suprafețe. 

A fost 6-4, 1-6, 6-3 pentru Hadad Maia care obține astfel cel mai important rezultat al carierei și își consolidează revenirea în circuit după cele zece luni de absență, cauzată de problemele de dopaj, pentru care a fost suspendată. 

Când s-a întors în circuit, Hadad Maia a făcut-o fără a mai avea clasament. În decurs de un an, ea a câștigat opt turnee ITF, a reintrat în top 100 iar acum, cu acest titlu, va ocupa, începând de mâine, cel mai bun loc al carierei în clasamentul WTA – undeva în jurul locului 32 mondial. 

Pentru acest titlu, Hadad Maia a trecut de Qiang Wang, Lily Yuriko, Maria Sakkari, Tereza Martincova și Alison Riske.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi