Prima victorie românească la US Open 2020. Sorana Cîrstea o învinge pe Christina McHale, revine în turul doi la New York

Radu Marina | 1 septembrie 2020

Sorana obține prima victorie pe un tablou principal al unui turneu important după șase luni de pauză.

US Open este oferit de

Sorana Cîrstea obține prima victorie românească la ediția din acest an a US Open, după succesul, 6-4, 7-5, în fața Christinei McHale. Sorana, care anul trecut a ajuns până în turul trei la New York, se califică astfel pentru a noua oară în carieră în turul doi la US Open și, de asemenea, obține prima victorie pe un tablou principal al unui turneu important după șase luni de pauză. 

Este a doua victorie consecutivă pe care Sorana o reușește în fața Christinei McHale, jucătoare clasată pe locul 75 WTA, scorul întâlnirilor directe devenind acum 2-2. După două înfrângeri la McHale, Sorana a găsit o cheie potrivită pentru americancă – o confirmă evoluția meciului și planul executat ca la carte de Sorana de la primele mingi și până la finalul partidei. 

Tactic, Sorana a făcut exact ceea ce trebuie având în vedere adversara avută în față: a stat departe de forehandul americancei, arma ei principală, cu care schimbă rapid direcțiile și își creează avantaj rapid din orice colț al terenului, și i-a tocat mărunt reverul, partea cea mai slabă a jocului Christinei și lovitura în care are cea mai puțină siguranță. 

Echilibrul primului set s-a rupt la scorul de 2-2, după două mingi de break salvate de Sorana. Au urmat trei game-uri consecutive pentru Sori pe fondul unui joc așezat, cu lovituri bine cântărite și mereu atentă la planul de joc: i-a fixat reverul adversarei ori de câte ori a putut, a căutat deseori să returneze și să servească spre rever și a atras-o pe McHale în schimburi rever-rever, majoritatea câștigate de Sorana. 

N-a fost însă simplu. De la 5-2, Sorana a pierdut următoarele două game-uri și era cât pe ce să fie egalată. Dar, așa cum a fost tot setul, atunci când a fost condusă și s-a aflat în situații mai complicate, a revenit puternic de la 5-4, 0-40 cu cinci puncte jucate exemplar, pe același tipar: căutând să atace reverul americancei, insistând de 4-5 ori spre reverul ei în cross pentru a o destabiliza, ca mai apoi să o surprindă cu câte o accelerare în lung de linie. 

Nivelul bun pe care Sorana l-a arătat în primul set – dar și întreg planul tactic și execuția lui – a fost continuat și în setul doi. A fost doar o chestiune de timp până când românca a preluat conducerea și în acest set, urcând la 3-1 după o evoluție agresivă, dar, în același timp, foarte stabilă de pe linia de fund (a fost atentă cu selecția loviturilor, a căutat mereu mingea potrivită pentru a accelera, n-a riscat inutil). Doar că, precum în primul set, meciul s-a reechilibrat, iar avantajul avea să fie pierdut facil. 

De la 3-1, McHale a revenit cu două game-uri câștigate rapid și a restabilit egalitatea. Sori n-a lăsat-o să se încarce cu încredere și i-a tăiat elanul cu un game categoric la serviciu. Apoi a venit și break-ul, care a dus-o pe Cîrstea în poziția de a servi pentru meci. 

N-a făcut-o însă, iar de la 5-3 s-a ajuns la 5-5. Sorana a rămas calmă, nu a scăzut nivelul jocului și intensitatea și a continuat să execute planul de joc. Și-a făcut serviciul rapid, forțând-o iar pe McHale să servească pentru a rămâne în set – misiune pe care, de data asta, nu a putut să o ducă la capăt cu bine, pentru că Sorana a pus toate resursele în retur și a presat-o, returnând mereu agresiv și căutând să-și ia victoria. Victorie pe care a obținut-o în proprii ei termeni: jucând agresiv, punând presiune, căutând lovitura câștigătoare, dar mereu atentă la execuții și planul tactic. 

Următoarea adversară a Soranei va fi Johanna Konta, favorită 9, care a trecut de Heather Watson, 7-6, 6-1. Cu Johanna Konta, Sorana a jucat o singură dată în circuit, în 2017, pierzând clar pe iarba de la Eastbourne (6-2, 6-2); înainte de asta, fusese însă întâlnirea din Fed Cup, de la Mamaia, unde Konta a câștigat de asemenea în două seturi (6-2, 6-3).

Foto: Jimmie48Photography

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi