Prima victorie românească la US Open 2020. Sorana Cîrstea o învinge pe Christina McHale, revine în turul doi la New York

Radu Marina | 1 septembrie 2020

Sorana obține prima victorie pe un tablou principal al unui turneu important după șase luni de pauză.

Sorana Cîrstea obține prima victorie românească la ediția din acest an a US Open, după succesul, 6-4, 7-5, în fața Christinei McHale. Sorana, care anul trecut a ajuns până în turul trei la New York, se califică astfel pentru a noua oară în carieră în turul doi la US Open și, de asemenea, obține prima victorie pe un tablou principal al unui turneu important după șase luni de pauză. 

Este a doua victorie consecutivă pe care Sorana o reușește în fața Christinei McHale, jucătoare clasată pe locul 75 WTA, scorul întâlnirilor directe devenind acum 2-2. După două înfrângeri la McHale, Sorana a găsit o cheie potrivită pentru americancă – o confirmă evoluția meciului și planul executat ca la carte de Sorana de la primele mingi și până la finalul partidei. 

Tactic, Sorana a făcut exact ceea ce trebuie având în vedere adversara avută în față: a stat departe de forehandul americancei, arma ei principală, cu care schimbă rapid direcțiile și își creează avantaj rapid din orice colț al terenului, și i-a tocat mărunt reverul, partea cea mai slabă a jocului Christinei și lovitura în care are cea mai puțină siguranță. 

Echilibrul primului set s-a rupt la scorul de 2-2, după două mingi de break salvate de Sorana. Au urmat trei game-uri consecutive pentru Sori pe fondul unui joc așezat, cu lovituri bine cântărite și mereu atentă la planul de joc: i-a fixat reverul adversarei ori de câte ori a putut, a căutat deseori să returneze și să servească spre rever și a atras-o pe McHale în schimburi rever-rever, majoritatea câștigate de Sorana. 

N-a fost însă simplu. De la 5-2, Sorana a pierdut următoarele două game-uri și era cât pe ce să fie egalată. Dar, așa cum a fost tot setul, atunci când a fost condusă și s-a aflat în situații mai complicate, a revenit puternic de la 5-4, 0-40 cu cinci puncte jucate exemplar, pe același tipar: căutând să atace reverul americancei, insistând de 4-5 ori spre reverul ei în cross pentru a o destabiliza, ca mai apoi să o surprindă cu câte o accelerare în lung de linie. 

Nivelul bun pe care Sorana l-a arătat în primul set – dar și întreg planul tactic și execuția lui – a fost continuat și în setul doi. A fost doar o chestiune de timp până când românca a preluat conducerea și în acest set, urcând la 3-1 după o evoluție agresivă, dar, în același timp, foarte stabilă de pe linia de fund (a fost atentă cu selecția loviturilor, a căutat mereu mingea potrivită pentru a accelera, n-a riscat inutil). Doar că, precum în primul set, meciul s-a reechilibrat, iar avantajul avea să fie pierdut facil. 

De la 3-1, McHale a revenit cu două game-uri câștigate rapid și a restabilit egalitatea. Sori n-a lăsat-o să se încarce cu încredere și i-a tăiat elanul cu un game categoric la serviciu. Apoi a venit și break-ul, care a dus-o pe Cîrstea în poziția de a servi pentru meci. 

N-a făcut-o însă, iar de la 5-3 s-a ajuns la 5-5. Sorana a rămas calmă, nu a scăzut nivelul jocului și intensitatea și a continuat să execute planul de joc. Și-a făcut serviciul rapid, forțând-o iar pe McHale să servească pentru a rămâne în set – misiune pe care, de data asta, nu a putut să o ducă la capăt cu bine, pentru că Sorana a pus toate resursele în retur și a presat-o, returnând mereu agresiv și căutând să-și ia victoria. Victorie pe care a obținut-o în proprii ei termeni: jucând agresiv, punând presiune, căutând lovitura câștigătoare, dar mereu atentă la execuții și planul tactic. 

Următoarea adversară a Soranei va fi Johanna Konta, favorită 9, care a trecut de Heather Watson, 7-6, 6-1. Cu Johanna Konta, Sorana a jucat o singură dată în circuit, în 2017, pierzând clar pe iarba de la Eastbourne (6-2, 6-2); înainte de asta, fusese însă întâlnirea din Fed Cup, de la Mamaia, unde Konta a câștigat de asemenea în două seturi (6-2, 6-3).

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Trei românce au jucat azi finale în turnee ITF.

Irina Bara a pierdut cu americanca Katie Volynets în finala ITF 100 Bonita Springs (SUA): 6-7, 7-6, 6-1, meci de trei ore și 15 minute.