Prima finală a carierei! Gabriela Ruse o învinge pe Dayana Yastremska în drum spre finală la Hamburg

Treizecizero | 10 iulie 2021

Calificarea în finală, unde o va întâlni pe Andrea Petkovic, înseamnă un nou career-high pentru Gabriela, care va sări cel puțin 47 de locuri, până pe 151 în clasamentul WTA, a șaptea româncă în ordinea ierarhiei.

Gabriela Ruse își continuă cea mai bună săptămână a carierei la Hamburg. Venită din calificări, Gabriela va juca finala turneului WTA 250 din orașul german, după victoria cu favorita 1, Dayana Yastremska.

Gabi s-a impus în trei seturi, 2-6, 6-1, 6-4, în fața jucătoarei din Ucraina, locul 38 în clasamentul WTA, obținând astfel calificarea în prima finală a carierei.

Venită din calificări, Ruse ajunge astfel la a treia victorie contra unei favorite pe tabloul principal, după ce le-a mai învins pe Jil Teichmann, favorită 6 și locul 55 în lume, în primul tur (7-5, 7-6) și pe Danielle Collins (locul 48, 6-4, 1-6, 7-5).

A fost o altă evoluție consistentă pentru Gabi, care a depășit pierderea primului set și a fost jucătoarea mai bună în restul meciului, contra unei oponente mai experimentate la acest nivel. Yastremska, recent revenită în circuit după o suspendare provizorie de șase luni pentru dopaj, în urma căreia a fost reabilitată de un tribunal independent, a fost cel mai sus pe locul 21 și are în palmares trei turnee câștigate.

Prin comparație, Gabriela a fost în premieră într-o astfel de fază, însă această lipsă de experiență nu s-a văzut toată săptămâna, pe un traseu foarte dificil, cu jucătoare greu de învins pe orice suprafață.

Ruse a reușit o serie de șapte game-uri consecutive cu care a luat setul secund și a deschis decisivul. S-a mers apoi pe serviciu până la 4-3 pentru româncă; a urmat un schimb de break-uri, iar Gabriela a întors excelent ultimul game al meciului, în care Yastremska a condus cu 40-15.

În finală va urma un duel cu Andrea Petkovic, experimentata jucătoare germană învingând-o pe tânăra ei conațională Jule Niemeier, 7-6, 4-6, 7-5, într-un meci de trei ore. Petkovic, a cărei carte a apărut recent în România, le-a mai învins pe Friedsam, Putintseva și Bonaventure în drumul spre finală. Va fi prima finală în șase ani pentru Petkovic.

Calificarea în finală înseamnă un nou career-high pentru Gabriela, care va sări cel puțin 47 de locuri, până pe 151 în clasamentul WTA, a șaptea româncă în ordinea ierarhiei. Bilanțul Gabrielei în acest sezon este de 16-9, cu 14-6 pe zgură. Ea a mai reușit o semifinală într-un ITF la Praga și a pierdut în calificări la Roland-Garros și Wimbledon.

Foto: Hamburg Open

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)

Finale

Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250*

*Urmează să se joace

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi