Preview: Simona Halep – Andrea Petkovic, pentru finală! Tot ce trebuie să știm despre Petkovic

Camelia Butuligă | 5 iunie 2014

Ultimii ani n-au fost deloc uşori pentru Petkovic. A suferit nişte accidentări oribile, care au necesitat operaţii complicate la genunchi şi care au făcut-o chiar să se gândească la retragere anul trecut.

Roland Garros este oferit de

Semifinală Simona Halep – Andrea Petkovic la Roland Garros. Nu multă lume a văzut această combinaţie. Dacă Simona era printre favoritele mari, Andrea a profitat de ieşirea intempestivă a lui Na Li şi Wozniacki din porţiunea ei de tablou şi şi-a făcut datoria de cap de serie 28: a bătut jucătoare mai prost clasate, chiar dacă trei dintre meciurile ei au mers în decisiv.  În sferturi a bătut-o și pe Sara Errani, jucătoare cu un ranking superior și o specialistă la Roland Garros, cu finală și semifinală în ultimii doi ani la Paris.

Cine este Andrea Petkovic?

Petkovic nu a avut un sezon de zgură uşor. Chiar după câştigarea titlului la Charleston (primul ei turneu Premier), a trebuit să zboare în Australia pentru Fed Cup. Emoţiile şi oboseala fizică, plus schimbarea drastică a fusului orar i-au afectat jocul pe zgura roşie europeană. La Stuttgart a pierdut în primul tur la Pennetta, apoi a pierdut chiar împotriva Sarei Errani la Madrid tot în primul tur, iar la Roma a dat peste Serena în turul doi. „Simţeam că merge din ce în ce mai bine şi fizic şi mental, dar apoi veneau tragerile astea rele. Deci nu m-am aşteptat să fiu în semifinale aici şi de aceea sunt foarte fericită”.

După câştigarea titlului la Charleston , Petkovic este mult mai relaxată: „Acum doi trei ani, dacă aş pierdut atâtea meciuri în primele tururi, m-aş fi panicat. Acum am încredere că lucrurile se întorc dacă ai răbdare şi stai liniştit.” Despre meciurile de până acum la RG, chiar dacă au fost câştigate contra unor jucătoare mai slab clasate, Petkovic spune că n-au fost uşoare. ”N-aveau nimic de pierdut împotriva mea. Kiki Bertens de exemplu a jucat incredibil în primul set. De asemenea, am bătut jucătoarea care scosese în meciul anterior pe capul de serie nr 2. Lucrul care mi-a dat multă încredere este faptul că am putut să-mi ridic jocul când am avut nevoie. N-am jucat bine tot timpul, dar am jucat din ce în ce mai bine şi am jucat cel mai bun tenis al meu exact când a trebuit. Şi azi cu Errani când am fost condusă am rămas agresivă şi am crezut în loviturile mele.”

Ultimii ani n-au fost deloc uşori pentru Petkovic. A suferit nişte accidentări oribile, care au necesitat operaţii complicate la genunchi şi care au făcut-o chiar să se gândească la retragere anul trecut. „Eram fericită, eram în top 10 şi deodată, totul mi-a fost luat. Acum, de fiecare dată când am momente frumoase şi victorii, imediat apare îndoiala şi frica că o să pierd totul iar. Sunt foarte reticentă în cazul momentelor fericite, pentru că mă tem că o să-mi scape printre degete”.

Posesoarea unui joc agresiv din spatele terenului, cu un fitness foarte bun, Petkovic spune că a încercat, cu antrenorul ei de trei luni, să-şi diversifice şi să-şi îmbunătățească jocul. Agresivitatea e tot acolo (Sara Errani a simţit pe pielea ei), dar acum Andrea încearcă să adauge un element de siguranţă loviturilor ei plate: „Încercăm să ridicăm un pic mai mult loviturile peste net. Loviturile plate îmi intră când joc bine, dar dacă jocul de picioare nu e perfect, atunci greşesc uşor. De asemenea, lucrez la serviciu. Înainte aveam o mişcare mai ciudată, acum încerc s-o fac mai fluidă”.

Meciul contra Simonei

Petkovic este o fată interesantă, cu multe interese extra tenis (citeşte autori clasici, ascultă muzică foarte diversă). La conferinţele de presă este vorbăreaţă şi foarte articulată. Să profităm de acest lucru şi să vedem ce-a spus în interviu despre tactica ei contra lui Errani, şi dacă aceste lucruri ne pot da nişte indicii despre cum va aborda meciul cu Simona.

„Am intrat pe teren cu un plan de joc foarte bun de la antrenorul meu. N-a mers chiar de la început (Petkovic şi-a pierdut serviciul imediat la începutul meciului) şi m-am îngrijorat un pic, dar am zis să mă ţin de el cel puţin în setul 1. Am încredere mare în antrenorul meu şi am zis că dacă nu merge, pot să schimb în setul 2. Am jucat contra ei acum câteva săptămâni la Madrid şi am simţit că nu i-am atacat destul serviciul. Am fost agresivă, dar nu destul. Azi în mod clar parte din plan a fost atacarea serviciului Sarei (care i-a ieşit foarte bine; de asemenea, şi serviciul Andreei  a fost excelent – n-a greşit decât patru servicii 1 tot meciul!). Apoi am încercat să atac fileul şi să pun presiune vizual pe ea. Speram ca serviciul ei să se prăbuşească dacă continui să pun presiune pe el şi s-a întâmplat”.

Nu trebuie să fim genii pentru a trage concluzia că Petkovic va încerca să repete această tactică contra serviciului Simonei, mai ales al doilea. Să servească bine pe primul va fi deci esenţial pentru Simona, pentru a începe schimburile bine.  De asemenea, venitul la fileu poate fi o opţiune pentru Petkovic. Sper ca Simona să exerseze loburile şi passingurile la antrenamentul de azi.  

Odată ce încep schimburile din spate, probabil trebuie să ne aşteptăm ca Petkovic să continue să atace, exact cum a făcut-o şi cu Errani. Pe Errani a copleşit-o cu forţa loviturilor, dar cu Simona nu ştiu dacă va fi suficient. Petkovic va avea aceeaşi dilemă ca restul jucătoarelor care s-au trezit zăpăcite de Simona pe teren: dacă loveasc prea tare, greşesc, dacă nu lovesc suficient de tare şi stau să alerge, sunt imediat manevrate şi executate.



De cealaltă parte, Simona a spus că pentru ea funcţionează cel mai bine când joacă „repede”, adică ia mingea devreme, se înfige în teren şi dictează imediat în schimburi. Ca plan de joc, deseori tot ce-i trebuie pentru a câştiga e să execute bine. Marca ei de tenis este atât de eficientă (targetarea imediată a colţurilor şi/sau deschiderea terenului cu crosuri scurte sau combinaţii ale celor două), că discuţia se pune doar la execuţie. Deci cu ce o poate împiedica Petkovic pe Simona să execute? Să fie agresivă devreme, să nu greşească şi să găsească acel echilibru foarte delicat între agresivitate şi anduranţă.

Nu cred că îi va fi uşor decât dacă Simona prinde (să sperăm că nu) o zi terbil de neinspirată sau proastă din punct de vedere fizic. De ce zic că nu va fi uşor pentru Petkovic: pentru că Simona schimbă tot timpul jocul, datele problemei, combinaţiile pe care le pune în faţa adversarei. Ieri în primul set, cât timp Sveta se mişca bine, schimburile dintre ele erau ca şoarecele cu pisica. Puteai efectiv să le vezi „gândind” pe amândouă în timp ce jucau, manevrând, schimbând, reacţionând. Simona este genul rar de jucătoare care gândeşte în timp ce joacă, nu numai între puncte sau la pauză. Poţi efectiv s-o vezi cum ia decizii în timp real şi cum le materializează în mişcările imediate pe care le face pe teren.

În concluzie

N-o să fie uşor, pentru că nicio semifinală de GS nu e uşoară, iar adversara este într-o etapă matură şi încrezătoare a carierei sale. Totuşi, este şi ea tot debutantă la acest nivel. Dar dacă îşi stăpâneşte emoţiile de a fi în premieră în semifinala unui GS şi dacă serveşte suficient de bine, Simona are o şansă grozavă la finală.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi