Preview | Săptămână tare: Roger și Nole se luptă la Dubai, Rafa și Ferrer, la Acapulco

Codruț Baciu | 25 februarie 2013

Preview | Săptămână tare: Roger și Nole se luptă la Dubai, Rafa și Ferrer, la Acapulco

De la finalul lunii trecute, de când Australian Open a pus în mişcare noul sezon, nu am mai avut prilejul să-i vedem la treabă, în același loc, pe cei mai buni dintre cei mai buni, Federer şi Djokovic. Asta pe de-o parte. Apoi, cu Murray păstrându-şi încă distanţa faţă de turneele oficiale şi cu Ferrer proaspăt câştigător la Buenos Aires, nu ne rămâne decât să ne sincronizăm programul în funcţie de Rafa, care, de astă dată, va juca în ceea ce site-ul ATP numeşte „The Crowning Jewel Of The Golden Swing”:  turneul de la Acapulco, Mexico.

Jaziri. Cine? Jaziri!

Dubaiul este unul dintre turneele de 500 binecuvântate să aibă mereu parte de măcar doi dintre primii trei jucători ai lumii. De regulă, vin chiar trei, dar în ultimii ani Nadal a început să-l sară, iar anul acesta și Murray a luat aceeași decizie, preferând să se antreneze de zor pentru o bucată a sezonului pe care el o consideră crucială: Indian Wells/Miami + sezonul de zgură. Pe lângă distribuția de cinci stele, Dubai mai are o caracteristică: este una dintre rarele locații care prezintă o suprafață cât se poate de rapidă. Terenurile nu mai sunt, conform surselor de la fața locului, la fel de rapide ca anul trecut (Andy făcea atunci o declarație elocventă: “Puneți astfel de terenuri peste tot și Roger o să mai câștige 5-6 Slam-uri”), însă se păstrează peste media circuitului.

Federer, însă, a avut parte de un start fals. A tunat şi a fulgerat şi elvețianul a pierdut un set în primul tur, la locul 128 în lume, sub diriguirea celor mai slabi arbitri din câţi s-au văzut în ultima vreme.  Când nu greşeau cei de la linie, intervenea aiurea arbitrul de scaun, care, la rândul ei, sfârşea prin a fi corectat de Hawkeye. S-a întâmplat de mai multe ori şi mi-am amintit de un meci între Sorana Cîrstea şi Cibulkova, în care românca a făcut 6 challange-uri corecte într-un singur set. Pînă la urmă, beneficiind de una dintre cele mai apatice apariții ale lui Federer din ultimele luni, Malek Jaziri, tunisianul aflat la primul meci oficial în ultimele 5 luni, a luat primul set cu 7-5, chit că n-a mai câştigat apoi decât două game-uri (6-0, 6-2). În următorul tur, elveţianul va juca împotriva câştigătorului dintre Montanes şi Granollers, pentru ca apoi, Tipsarevic – Davydenko şi Tomic – Hănescu să dea oponentul din sferturi pentru Federer. 

Tsonga şi Berdych se află şi ei pe tablou, unul garnisit de nume grele, dar, spre deosebire de turneul de săptămâna trecută de la Marseille, unde cei doi au făcut finală, dacă se vor întâlni aici, o vor face nu mai târziu de sferturi. Pînă acolo însă, Llodra, respectiv Kamke vor încerca să-i scoată. În cealaltă jumătate a tabloului, Djokovic şi Del Potro sunt favoriţi clari. Nole pare să aibă cale liberă până în sferturi, acolo unde cel mai probabil îl va aştepta Seppi, în timp ce Youzhny, numărul 31 ATP, care astăzi l-a învins pe Kavcic în 3 seturi, se va întâlni probabil cu Delpo.

Cu puţin noroc, vom avea nişte adevărate meciuri-vedetă în semifinale, cu Federer – Tsonga/Berdych şi Djokovic – Del Potro. 

Revenind la Djokovic, de notat că liderul mondial joacă și la dublu, și o face în premieră alături de fratele său, Marco, protagonistul unei mici controverse anul trecut, când a primit, aparent inexplicabil, un wild-card la turneul din Dubai. Cei doi au pierdut, însă, încă din turul 1, cu 10-4 în super tiebreak, la perechea Davydenko/Norman.

Credit Foto: Nida Alibhai

Acapulco, bijuteria din Golden Swing

Încă un turneu pe zgură, încă un început pentru Nadal. Problemele la genunchi sunt încă acolo, dar la fel este şi dorinţa lui de a concura și de a-și ridica nivelul. Numai că turneul din Mexic nu are nimic în comun cu Vina del Mar, în afară de suprafaţă. Nivelul e mai puternic, adversarii sunt mai puternici. Un test cât se poate de nimerit.

Chiar şi aşa, tragerea la sorţi nu a fost prea dură cu Rafa. Diego Schwartzman, un argentinian în vârstă de 20 de ani, e adversarul din primul tur, iar cel de-al doilea i-l va aduce în cale fie pe Garza, un mexican care s-a agăţat de turneu cu un wild-card, fie un băiat venit din calificări. Totuşi, să nu uităm că avem de-a  face cu un turneu de 500 ATP, unde şi calificările aduc jucători ceva mai buni decât la Sao Paulo, de pildă. Şi apropo de Sao Paulo, Bellucci ar putea fi primul adversar mai greu pentru Nadal, pe care, dacă îl va întâlni, va fi în sferturi.  Fază de unde lucrurile ar putea să se complice pentru spaniol. Căci, mai departe, îi va avea de înfruntat, probabil, pe Almagro (în formă) sau Zeballos (Zeballos!).

Însă la fel de interesant ca un meci între un Rafa încă nerefăcut şi Almagro pare a fi o nouă întânire între Wawrinka şi Ferrer, aflaţi amândoi pe aceeaşi jumătate de tablou. Ambii vor avea parte de jucători buni pe traseu, dar e greu de crezut că fie Kubot, Fognini,  Paire sau Nalbandian se vor ridica la nivelul finaliştilor de ieri, de la Buenos Aires.  

David Ferrer e cap de serie numărul 1, spaniolul fiind, de altfel, câștigătorul ultimelor trei ediții ale turneului mexican. Circumstanțele sunt însă diferite acum, și e de văzut dacă David, deja cu două titluri în acest sezon (plus două semifinale și locul 1 într-un clasament neoficial al victoriilor din 2013), va reuși să-și îndeplinească visul și să-l bată din nou pe Rafa pe zgură (a mai făcut-o în 2004, la Stuttgart).

The best of the rest

Afară de Dubai și de Acapulco, săptămâna mai propune alte câteva turnee demne de urmărit cu coada ochiului, măcar de la semifinale în sus. Pleiada de jucători nord-americani and friends se mută, săptămâna aceasta, la Delray Beach, în continuarea minicircuitului nord-american. John Isner e favorit 1, Tommy Haas, Sam Querrey, Alex Dolgopolov și câștigătorul de săptămâna trecută, de la Memphis, Kei Nishikori, sunt și ei pe tablou.

Fetele au trei turnee mici, ocolite de numele mari, cu câteva excepții. Sara Errani e favorită 1 la Acapulco (vs. Alexandra Cadanțu în turul 1), într-un turneu în care Irina Begu e favorită 4. La Kuala Lumpur a mers Caroline Wozniacki, care e favorită 1, profitând de concurența slabă. Probabil că un titlu ar ajuta-o la moral pe daneză, însă prezența la turneul din Malaysia, venită după Doha/Dubai, i-ar putea afecta șansele la Indian Wells/Miami. În fine, prima ediție a unui turneu feminin organizat în Brazilia după mai bine de 10 ani, la Florianopolis, o are pe Venus Williams drept favorită 1.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi