Preview | România caută să învingă Polonia lui Iga Swiatek la debutul lui Horia Tecău în calitate de căpitan nejucător

Ramona Toderaș | 14 aprilie 2022
Irina Begu:

„Nu simt o presiune anume, încerc să gestionez cât mai bine emoțiile, pentru că de fiecare dată când joc la Fed Cup este cu totul și cu totul altceva. Sper ca experiența pe care o am în toți acești ani să mă ajute.”

Programul de vineri

14:00 Magda Linette – Irina Begu
imediat după: Iga Swiatek – Mihaela Buzărnescu

Trebuia să fie iarăși un an în care România urma să fie o echipă cu pretenții în BJK Cup. Revenirea în echipă după trei ani a Simonei Halep, care a dat și mai multe motive de bucurie când a menționat, la un moment dat, că-și dorește un rezultat important în această competiție, a fost dublată de revenirea Irinei Begu, de asemenea după trei ani, și de ascensiunea noii generații, reprezentate de Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse, care au reușit în tandem rezultate importante în ultimul an. Chiar dacă tragerea la sorți ne-a trimis pe terenul Poloniei, al cărei lider a ajuns, între timp, cea mai bună jucătoare din lume, șansele României erau importante. Numirea lui Horia Tecău completa acest context tot mai promițător pentru echipa României.

În schimb, după o serie de necazuri de natură medicală, din grupul de patru menționat a rămas doar Irina Begu, în vreme ce Simona, Jaq și Gabi au trebuit să renunțe, una după alta – urmate apoi și de Monica Niculescu și Raluca Olaru.

Așa că, la fel ca în cele mai recente ei apariții în această competiție, România pornește și de data aceasta fără a fi favorită. Pornim cu șansa a doua în playoffs-urile Grupei Mondiale a Billie Jean King Cup, într-un meci cu Polonia Igăi Swiatek. Rezonabil vorbind, șansele cele mai bune ale României sunt să-și câștige cele două meciuri contra numărului 2 polonez și să forțeze meciul decisiv de dublu, unde orice e posibil. Dar o astfel de competiție păstrează întotdeauna loc pentru surprize, așa că weekendul merită atacat cu optimism.

Cu toate necazurile de început, Horia Tecău își asumă această provocare recunoscând în același timp provocările unei versiuni de echipă la care nu se aștepta nimeni. „Este prima experiență de genul ăsta, dar mi-am asumat această provocare de la început. Am avut câteva momente mai grele de lungul săptămânii, dar din momentul în care echipa a fost stabilită și am început pregătirea lucrurile au mers normal. Antrenamentele au fost bune, pregătirea pentru meci a fost așa cum ne-am dorit, suntem pregătiți pentru a începe mâine”.

E o postură total nouă pentru Horia, care începe această nouă etapă la foarte scurt timp după retragerea oficială din tenis: „Încă învăț ce înseamnă acest rol de căpitan, sunt prezent pentru orice este nevoie, o sa mă bucur de această experiența pentru moment. Avem o echipă incredibilă, Alina a fost în echipa de Fed Cup mulți ani și le cunoaște foarte bine pe fete, lucrăm bine împreună. Din punctul ăsta de vedere avem o echipă foarte sudată si abia așteptăm weekend-ul”.

Irina Begu rămâne cea mai experimentată membră a echipei; ea se întoarce în BJK Cup pentru prima oară după întâlnirea din Franța, în 2019. Forma de la începutul acestui an, care i-a adus întoarcerea în Top 50 și o victorie împotriva unei jucătoare de Top 10, nu mai departe de turneul jucat la Miami, va fi esențială pentru șansele României. „Nu simt o presiune anume, încerc să gestionez cât mai bine emoțiile, pentru că de fiecare dată când joc la Fed Cup este cu totul și cu totul altceva. Sper ca experiența pe care o am în toți acești ani să mă ajute.”

Irina va da startul primei zile împotriva Magdei Linette, jucătoare care vine de la Charleston, unde a câștigat titlul la dublu. „Am jucat destul de recent cu ea, este o jucătoare extrem de solidă, se mișcă bine, voi încerca sa variez cât mai mult. Ne-am și antrenat la Miami împreună, așa că știu oarecum cum joacă, ne cunoaștem destul de bine, voi încerca sa fac un meci cât mai bun”, spune Irina. 

Mihaela Buzărnescu, revenită în postura de a doua rachetă a României, încă își caută prima victorie la simplu după un început de an umbrit de o accidentare la umăr, o va întâlni pe Iga Swiatek în meciul al doilea: „Încerc să iau ca pe o provocare fiecare convocare în BJKC și să nu mă mai gândesc la ce a fost în trecut și sa mă gândesc ce poate fi în prezent și viitor. Nu putem să schimbam cu nimic trecutul, în schimb putem face ceva mai bun acum. Pentru mine, totul este un bonus, iar faptul că joc împotriva numărului 1 mondial este doar un lucru pozitiv, din care am doar de câștigat”.

La ultima ei apariție în această competiție, Mihaela n-a fost deloc departe de a altera soarta întâlnirii: „Anul trecut venisem direct din Columbia unde era altă suprafață, alt fus orar, o altă altitudine. Și acum Irina vine din aceleași condiții, la fel ca adversarele, și este foarte greu. Știu foarte bine cum este, îmi amintesc cât de greu a fost atunci. Sunt foarte fericită, mă bucur sa fiu alături de echipă și mă bucur ca am fost chemată.”

Meciul Mihaelei cu Magda Linette din a doua zi ar putea avea o miză mult mai mare, caz în care head-to-head-ul ei cu Magda (2-0) ar putea fi foarte util.

Andreea Mitu s-a alăturat și ea în ultimul moment echipei, alături de Andreea Prisăcariu, cea care debutează in echipa de BJK Cup în acest weekend. Cele două au fost nominalizate pentru meciul de dublu împotriva Magdalenei Frech și Alicjiei Rosolska. Andreea Mitu revine în echipa de BJK Cup a României după ce ultima ei participare a fost în 2016: „Mă bucur tare mult să fiu alături de echipă, mă bucur că am fost convocată, chiar dacă pe ultima sută de metri. Cred că avem un nivel destul de bun de joc și abia așteptăm meciurile.” 

Cealaltă Andreea a fost responsabilă cu starea de bine la tragerea la sorți, ea stârnind râsete în propria-i echipă cu un speech ad-hoc : „Vreau să mulțumesc echipei mele pentru că e aici cu mine, de fapt, eu sunt cu ei (râsete). Îmi place acest oraș, este destul de liniștit și mă gândesc să mă mut aici când voi împlini 60 de ani (…) Fetele mele râd pentru că le place atât de mult de mine. Înainte de speech mi-au zis ‘o, Doamne, Andreea are un discurs, sigur o sa fie tare bun’.

Dacă fetele vor câștiga acest baraj de calificare, România va merge la turneul final din 8-13 noiembrie 2022. O eventuală înfrângere ne-ar obliga să jucăm un baraj de play-off în 11-12 noiembrie.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi