Preview Roland-Garros 2023. Șapte idei înainte de startul de la Paris, primul RG fără Rafa

Radu Marina | 27 mai 2023

Ambele circuite își pot schimba liderii după Roland-Garros, doar una dintre mizele enorme ale acestui turneu.

Startul celui de-al doilea turneu de Grand Slam al sezonului găsește turul într-un punct interesant, dar și trist și nostalgic. Pentru prima dată din 2005, Rafael Nadal, omul care practic se definește prin Roland-Garros, nu va lua startul la turneul pe care l-a câștigat de 14 ori în carieră. De asemenea, Simona Halep, dublă finalistă aici și câștigătoare în 2018, nu va putea lua parte la Slamul unde a obținut cele mai mari performanțe ale sale. 

Indiferent de context și de probleme, tenisul nu așteaptă însă – își urmează cursul și produce mereu noi teme de discuție, rivalități și fire narative. 

Pentru această ediție a RG, temele astea rămân generoase. Iga Swiatek nu mai pare atât de dominantă, deși rămâne favorita principală la câștigarea trofeului pe tabloul feminin; nu va mai exista întrebarea “cine va juca finala contra lui Rafael Nadal?”; se pot schimbă lideri mondiali, se pot schimba cariere (la Paris întotdeauna au existat surprize) și se poate scrie istorie – în feluri diferite. 

Iată principalele idei înainte de Roland Garros 2023

Iga Swiatek caută să își păstreze trofeul

Deținătoarea trofeului și liderul mondial în circuitul WTA, Iga Swiatek pornește ca favorită principală, nu-s mari dubii aici. Sezonul ei de până acum nu mai e la fel de dominant dacă-l comparăm cu 2022. A pierdut mai des, a pierdut meciuri strânse, a pierdut meciuri mari și a fost învinsă, consecutiv, de aceleași jucătoare. Dar în continuare e la fel de greu să o dai la o parte. 

Câștigătoare la Paris în 2020 și 2022, Swiatek are parte de un traseu acceptabil până la un punct. Începe cu Cristina Bucsa, poate continua cu Claire Liu și o poate avea drept adversară pe Marie Bouzkova în turul trei. Ghinionul polonezei e că pe partea sa de tablou se află două dintre jucătoarele care au învins-o, în ultimul an, de fiecare dată: Barbora Krejcikova (a învins-o de două ori la rând) în turul patru și Elena Rybakina (de trei ori la rând) în semifinale. 

Swiatek pleacă, așadar, cu prima șansă, dar sunt destule variabile care îi pot bloca drumul: presiunea care vine urmare a apărării unui Slam (nu a mai reușit asta până acum), dubiile în privința stării ei fizice, după retragerea de la Roma și, cel mai important, faptul că i s-a găsit cheia de câteva jucătoare care au învins-o – iar acele victorii n-au fost niște întâmplări sau momente de inspirație izolate ale adversarelor.  

Elena Rybakina și Aryba Sabalenka

Sunt jucătoarele cele mai în formă și mai constante din acest an. Atât Rybakina, cât și Sabalenka au câștigat mult, au jucat bine și au arătat o constanță care i-a făcut pe mulți să le încadreze, alături de Swiatek, într-un “Big 3” actual. Pe bună dreptate, Rybakina și Sabalenka arată ca două jucătoare valoroase, care își înțeleg acum potențialul și acționează în consecință: câștigă ce e de câștigat și o fac, de cele mai multe ori, fără multe dubii sau ezitări. 

Câștigătoare la Madrid, Sabalenka e favorită 2 și are marea șansă de a urca pe locul 1 după Roland Garros, în vreme ce Rybakina, recent finalistă la Roma, traversează, din nou, o perioadă extraordinară. În primul tur, Rybakina o va întâlni pe Brenda Fruhvirtova, urmând ca în turul doi să dea peste Noskova sau Kovinic, în timp ce Sabalenka începe puternic: debutează contra ucrainiencei Marta Kostyuk, locul 39. 

Cele mai bune rezultate ale lor au fost înregistrate pe suprafețe rapide (Rybakina la Wimbledon, Sabalenka la US Open), dar încrederea și forma adunată în acest an jumătate le pot purta departe în turneu. Nu e însă doar despre formă și moral, ci și despre jocul bun pe care l-au arătat pe zgură în ultimele săptămânii, Sabalenka câștigând la Madrid, iar Rybakina jucând finala la Roma. 

Pentru Sabalenka, ediția de anul acesta îi aduce și o altă provocare pentru că ar putea urca pe locul 1: își dorește asta și pare motivată să bifeze și această bornă. “Va fi foarte greu, dar tocmai din acest motiv îmi doresc să reușesc. Pare imposibil, dar îmi doresc să fac asta posibil”, a spus ea la conferință de presă. 

Lupta pentru locul 1

Așadar, RG poate aduce un nou lider după mai bine de un de zile. Iga Swiatek își poate pierde poziția dacă va fi eliminată prematur iar Aryna Sabalenka va avea parte de un parcurs lung.

Din punct de vedere al scenariilor, e o luptă directă și fiecare are șansa ei: dacă Sabalenka ajunge în optimi sau sferturi, Swiatek trebuie să ajungă în semifinale pentru a-și păstra poziția de lider; dacă Sabalenka ajunge în semifinale, Swiatek trebuie să joace finala pentru a rămâne lider; dacă Swiatek ajunge în finală, atunci Sabalenka trebuie să câștige titlul pentru a urca, în premieră, pe locul 1. 

Dincolo, în circuitul masculin, lucrurile sunt chiar mai complexe de atât, pentru că există patru jucători care pot fi numărul 1 post-Paris: Carlos Alcaraz, Novak Djokovic, Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas. 

De unde vin surprizele? 

La capitolul surprize neplăcute, având în vedere întregul ei context, Ons Jabeur, care trece printr-o perioadă gri, cu pauze și o recuperare după accidentare avută în aprilie, e vulnerabilă și poate ieși devreme. În aceeași categorie pot intra Daria Kasatkina sau Jessica Pegula. De asemenea, Coco Gauff, finalista de anul trecut, e expusă și ar putea fi eliminată rapid; americanca nu a mai legat două meciuri de la Indian Wells și începe turneul contra Rebekăi Masarova. 

La capitolul surprize plăcute, nu trebuie să uităm de Jelena Ostapenko sau Barbora Krejcikova: ambele sunt jucătoare au o istorie interesantă la Paris (Ostapenko campioană în 2017, Krejcikova, în 2021) și sunt capabile să repete oricând acel traseu. Ostapenko, care e favorită 17, va juca în primul tur cu Tereza Martincova, iar Krejcikova, cu Lesia Tsurenko.

Și poate e timpul și pentru jucătoarele din România: Sorana Cîrstea și Irina Begu pot ținti spre a doua săptămână la Paris. Au mai fost acolo, au jocul și experiența necesare pentru a ajunge din nou, iar traseul le poate permite să-și îndeplinească acest obiectiv.

Irina Begu, care e favorită 27 și deschide cu Anna Bondar, e pe segmentul de tabloul al Mariei Sakkari – greu, dar nu imposibil. Sorana Cîrstea, care e cap de serie 30, poate profita dacă pe partea ei de tablou, dominată pe hârtie de Ons Jabeur (7) se va crea cumva un gol.

Și să n-o uităm pe Ana Bogdan (vs Caty McNally în primul tur), care poate deveni periculoasă dacă își readuce tenisul bun pe care l-am văzut la ea în ultimul an. Ana e într-o parte de tablou străjuită de Jessica Pegula (3) și unde le mai găsim pe Mertens sau Samsonova.

Fără Rafael Nadal. Cine profită? 

Anul acesta, Roland-Garros va fi diferit fără Rafael Nadal, omul care a dominat că nimeni altul acest turneu – însă asta înseamnă, implicit, și o șansă imensă pentru restul jucătorilor. Va fi Carlos Alcaraz sau Novak Djokovic? Va reuși imposibilul Medvedev sau va sparge gheața vreun jucător din noua generație? Vom avea vreun campion venit de nicăieri, precum în alte ere ale RG?

Absența lui Nadal de la Paris înseamnă că tabloul e deschis oricărui rezultat. Dar oare lucrurile sunt, cu adevărat, atât de haotice? În realitate, există un grup de jucători care sunt capabili să meargă până la capăt ținând cont de forma lor (Carlos Alcaraz și, de ce nu, Holger Rune), istoricul lor la Paris (Novak Djokovic) sau, pur și simplu, ținând cont de valoarea în sine (Daniil Medvedev). În acest grup poate intra oricând un Stefanos Tsitsipas care n-are nevoie de prea multe să se activeze, sau un Jannik Sinner care, în zilele lui bune, poate fi pur și simplu extraordinar. 

Alcaraz și Djokovic – o istorie scrisă în feluri diferite 

Carlos Alcaraz, care va începe turneul contra italianului Flavio Cobolli și s-ar putea întâlni cu Djokovic în semifinale (vs. Aleksandar Kovacevic în primul tur) încearcă să-și continue seria de victorii în turneele de Grand Slam, spaniolul triumfând la US Open și absentând de la Australian Open: dacă ne ghidăm după forma arătată de Alcaraz, după nivelul arătat în acest sezon – în care deja a câștigat patru titluri – un triumf la Roland-Garros nu pare deloc imposibil. 

În partea cealaltă, și Djokovic poate scrie istorie. Un nou titlu la Roland Garros l-ar duce la 23 de titluri de Grand Slam; l-ar depăși astfel pe Rafael Nadal la numărul de titluri și ar egala-o pe Serena Williams, cea care deține recordul de cele mai multe Slamuri din Era Open. 

Djokovic traversează însă o perioadă incertă; nu știm cu adevărat care e nivelul lui (atât fizic, cât și ca joc), nu știm cât de bine s-a recuperat după problema avută la mână, iar ultimele sale evoluții au arătat un Djokovic stors, fără idei și fără multă încredere. Novak e Novak însă, iar un Slam îl activează, îl transformă și, desigur, îl va face să scoată la iveală cea mai bună versiune a sa. 

E Daniil Medvedev capabil să meargă până la capăt?

Până acum o săptămână, Daniil Medvedev ura zgura și părea că și-a acceptat soarta. În realitate însă, rusul e un jucător mult prea special și versatil încât să cadă în această capcană: a venit la Roma, a învins tot ce i-a ieșit în cale cu același joc solid, răbdător și inteligent și a bifat primul lui titlu Masters pe zgură. Mare surpriză, deloc neașteptat totuși, deoarece atunci când eşti bun, poţi fi bun oriunde. 

Acum, rusul ajunge neînvins la Roland Garros, turneu unde a ajuns o singură dată în sferturile de finală, și pare intrat într-o formă suficient de bună care i-ar putea permite să-și depășească cel mai bun rezultat al său la Paris. Deși recent câștigător la Roma, Medvedev, care îl va avea drept adversar în primul tur pe Thiago Seyboth Wild, încearcă să nu se bazeze prea mult pe acel rezultat.

La conferința de presă, rusul a precizat că deși realizează că ceea ce s-a întâmplat la Roma a fost special, asta nu înseamnă că automat se poate întâmpla și aici, la Paris. Medvedev rămâne moderat, are puține așteptări și nu se lasă entuziasmat de săptămâna perfectă de la Roma, înțelegând că, uneori, prea multă încredere, strică. “Desigur că am mai multe așteptări decât de obicei, dar uneori asta te poate păcăli și poate deveni periculos. Poți ajunge să gândești ‘oh, am jucat așa de bine, o să fie ușor cu siguranță.  Apoi, în realitate, ai probleme în turul 1, devii foarte nervos și pierzi meciul. 

Câștigă o invitație la meciul demonstrativ România – Galatasaray și bucură-te de un discount!

Tenisul face parte din sporturile care primesc atenție la Sports Festival 2023. Peste 20 de sporturi vor primi zone de inițiere pentru copii, care se vor mai bucura și de alte competiții și activități, de la jocuri de stradă la concertul Gașca Zurli.

Pentru cei mari, Sports Festival e incredibil de ofertant în cele patru zile ale evenimentului (1-4 iunie). Și crede-ne pe cuvânt, îți spunem din experiență: o să îți placă tare mult să fii acolo.

– Zone special amenajate pentru a-si măsura abilitățile sportive;
– Crosul Super Eroilor (care va strânge bani pentru renovarea maternității Stanca din Cluj-Napoca)
– un Masterclass cu Ana Maria Brânză
– Sports Talks cu numeroase personalități din sport
– meciul demonstrativ dintre România All Stars (Gică Hagi, Gică Popescu, Adrian Ilie, etc) și Galatasaray Legends. Găsești multe alte detalii pe site-ul evenimentului.

Noi îți oferim o invitație dublă gratuită la meciul demonstrativ; tot ce trebuie să faci este să ne scrii pe adresa noastră până luni la 12:00 și să ne spui cu cine vrei să mergi la meci. Invitația va fi oferită printr-o tragere la sorți făcută luni, iar câștigătorul/câștigătoarea va fi anunțat(ă) pe mail.

Iar dacă nu vei avea șansă la tragerea la sorți, atunci mai avem ceva pentru tine: un cod de discount de 50 la sută pentru bilete. Folosește codul ATLT50 ca să beneficiezi de reducere la biletele pe care le poți comanda de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi