Preview Monte Carlo | Casa lui Rafa. Rămâne stăpân sau pierde și acest bastion?

Adrian Țoca | 17 aprilie 2012

Preview Monte Carlo | Casa lui Rafa. Rămâne stăpân sau pierde și acest bastion?

Turneul de la Monte Carlo, al treilea Masters al sezonului, dă startul neoficial sezonului de zgură. Sigur, el a început săptămâna trecută, cu turneele de la Casablanca și Houston, dar bătăliile importante se dau în Europa. Iar Monte Carlo este prima bornă dintr-un maraton infernal, cu alte alte opriri importante la Madrid și la Roma, și al cărui punct culminant e la Roland Garros. 

Competiția din Principat mai este, de asemenea, cunoscută pentru succesul fantastic pe care Rafa Nadal l-a înregistrat aici. Practic, este turneul la care cel considerat cel mai bun jucător de tenis pe zgură al tuturor timpurilor a înregistrat cel mai mare succes. Nadal este câștigătorul ultimelor șapte ediții ale Mastersului monegasc, la care nu a pierdut decât un singur meci. 

Rafa revine, astfel, în sfârșit, pe zgură și, pentru prima oară după luni bune, el este considerat drept marele favorit la victorie. Ar fi și timpul pentru un trofeu. Nadal n-a mai câștigat unul de anul trecut, de la Roland Garros. De atunci, niciun turneu, în schimb multe finale și multe dezamăgiri pentru numărul doi mondial, plus o ghicitoare care-i dă dureri de cap și pe care încă n-o reușește s-o dezlege: Novak Djokovic. Absent anul trecut de la Monte Carlo, Novak revine acum pe tablou și este cap de serie 1. O foarte probabilă finală între cei doi ne-ar lămuri, fie și parțial, despre direcția în care se îndreaptă rivalitatea celor doi, atât de unilaterală în ultimele luni. 

Să nu uităm că Djokovic a câștigat ultimele două meciuri pe zgură cu Nadal, punându-l pe iberic într-o situație atât de rară, aceea de a pierde două meciuri la rând în fața aceluiași adversar pe suprafața lui preferată. Pe de altă parte, să nu uităm că, pe zgură, Nadal are un bilanț uluitor: 204 victorii și 8 înfrângeri din 2005 încoace.

Va schimba cu ceva o eventuală victorie a lui Djokovic într-o eventuală finală cu Rafa? “Nu cred, să fiu sincer. Fiecare turneu e diferit. La acest nivel, forma și ascendentul moral se schimbă des, așa că vom vedea abia în viitor în ce măsură va fi influențat el de rezultatul de aici. Ceea ce contează e că Rafa joacă probabil cel mai bun tenis al lui la Monte Carlo. În ce mă privește, condițiile mi se par ceva mai slow aici. E mai lent decât la Madrid, unde e o altitudine mai mare, e mai lent decât la Roma sau la Paris, poate că asta îl avantajează mai mult”, este declarația actualului lider mondial.

Va conta mult și nivelul fizic al lui Rafa, din nou cu probleme la genunchiul drept. Retras din semifinala cu Murray, de la Miami, Nadal și-a reluat antrenamentele după 15 zile de pauză, și se arată circumspect. “Am nevoie să petrec mult timp pe teren. Am nevoie de meciuri”, a spus Rafa.

Despre restul plutonului? Federer nu vine, luându-și o pauză prelungită. Asta l-a săltat pe Murray în postura de cap de serie 3, iar britanicul a nimerit în jumătatea lui Djokovici, tot acolo regăsindu-se și posibil cel mai bun și constant jucător de zgură spaniol pe care nu-l cheamă Rafa, este vorba de David Ferrer. Cap de serie 4 este Tsonga. Conform tradiției Treizecizero.ro la turneele importante, hai să vedem cele două jumătăți de tablou, cu precizarea că puteți analiza întregul tablou aici

Jumătatea lui Djokovic

Rezident la Monte Carlo, Novak n-a câștigat niciodată aici, ca mai toți jucătorii care au avut ghinionul să joace în era lui Rafa. Dar momentul acestui turneu îl prinde pe sârb pregătit, odihnit și încrezător. Djokovic a câștigat ultimul Masters, cel de la Miami  și are și avantajul că n-are puncte de apărat aici, un caz singular pentru el în lunga vară care ne așteaptă. Tragerea lui este însă dificilă, mai ales pentru un prim turneu pe zgură. Ca să câștige turneul, teoretic ar trebui să treacă prin tronsonul Ferrer-Murray (sau Berdych)-Nadal, ceea ce s-ar putea să nu fie deloc ușor. Puține lucruri s-au dovedit însă grele pentru sârb în ultimul an. El va încerca, în mod cert, să-i mai cucerească un teritoriu lui Nadal, după ce a făcut acest lucru la Roma și la Madrid, situație în care probabil că va deveni, atât teoretic, cât și practic, favoritul nr.1 pentru Paris.

De urmărit potențialul meci din sferturi cu David Ferrer. Ferru este finalist aici, jocul lui pe zgură este întotdeauna redutabil, iar abnegația, determinarea cu care luptă în fiecare punct îl face un adversar incomod, chiar și în condițiile în care diferența dintre el și Novak este evidentă și recunoscută chiar și de către David.

Cine mai e pe această jumătate de tablou? Andy Murray, de exemplu, care are și el de demonstrat lucruri pe zgură. Tuns foarte scurt recent, britanicul a început în forță, demolându-l în primul meci pe Viktor Troicki. Cel mai probabil, el va avea primul adversar de temut în persoana lui Tomas Berdych, cehul atât de incomod pentru oricine în ultima vreme, indiferent de suprafață.

Jumătatea lui Nadal

În condiții normale, toată analiza ar trebui să se rezume la două cuvinte: bate Rafa. Nu-s însă tocmai cele mai plăcute circumstanțe pentru Nadal, tot mai încrâncenat și mai lovit de ghinioane în ultima perioadă, așa că vestea unei trageri la sorți confortabile nu poate decât să ajute. La urma urmelor, nu poți să spui pe fiecare zi, Nadal numindu-te, că ai parte de o jumătate de tablou din care lipsesc, din varii motive, și Federer, și Djokovic, și Murray, și Ferrer. În atare condiții, din ce a rămas, cel mai periculos adversar s-ar putea numi Nicolas Almagro, cel care are un bilanț impresionant pe zgură în acest an, 14-2. Cei doi s-ar putea întâlni în sferturile de finală.

În sfertul trei al tabloului e de găsit și Tsonga, al cărui meci cu Verdasco e de văzut. Însă, în pofida tuturor circumstanțelor complicate pentru Rafa, în mod normal, nu există decât un singur finalist de pe această jumătate de tablou: chiar el.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi