Preview, Miami, masculin: Care e miza locului 2?

Adrian Țoca | 23 martie 2012

Preview, Miami, masculin: Care e miza locului 2?

Rezultatul de la Indian Wells, acolo unde Federer a câştigat al treilea titlu la rând în acest sezon, aruncă într-o cu totul altă lumină turneul de la Miami, al doilea Masters al sezonului. Perspectivele fiecăruia dintre primii patru s-au schimbat puţin, nu mult, nu dramatic, dar suficient cât să adaugă o motivaţie suplimentară pentru turneul de la Key Biscayne. 

Şi asta pentru că triumful lui Federer deschide pentru prima oară poarta unei schimbări în top 3, după multe săptămâni în care primele trei poziţii au fost încremenite. Cum Federer s-a apropiat la 825 de puncte de Nadal, matematic e posibilă o rocadă între locul 2 şi locul 3, dar numai în varianta în care Federer câştigă turneul, iar Rafa nu ajunge în finală.

Are vreo importanţă asta pe termen mediu? La prima vedere, nu. La urma urmelor, miza tuturor celor din top 4 este locul 1, nu locul 2. Dar există o consecinţă directă. Dacă Rafa ajunge pe locul 3 înaintea sezonului pe zgură, asta deschide posibilitatea ca el şi Nole să ajungă în aceeaşi jumătate de tablou la tragerile la sorţi, ceea ce ar implica mai multe întâlniri în semifinale, în loc de întâlniri în finale, aşa cum s-a întâmplat în ultimul an. Automat, cei doi, care au foarte multe puncte de apărat, ar risca să se anuleze unul pe celălalt, variantă din care Federer, care a avut dificultăţi în a-i bate pe amândoi, unul după altul, într-un Slam, ar avea de câştigat. Un Rafa cap de serie 3 la Roland Garros, spre exemplu, şi cu o potenţială semifinală epuizantă cu Djokovic – asta nu e un scenariu care să le convină fanilor celor doi.

O nouă miză în eternul război Federer – Nadal. De data asta, cei doi sunt în luptă directă pentru locul 2

Nu numai pentru a evita căderea pe 3, dar e de aşteptat ca Nadal, încă fără trofeu exact de la Roland Garros 2011 încoace, să joace cu o motivaţie aparte turneul de la Miami, un Masters pe care nu l-a câştigat niciodată. E valabil şi pentru Djokovic, pentru care orice rezultat în afară de ridicarea trofeului ar însemna o nouă ciuntire a imaginii de indestructibil pe care o poartă încă de anul trecut.

Dar hai să vedem cum arată cele două jumătăţi de tablou. Tragerea completă o găsiţi aici:

Jumătatea lui Djokovic

Fără să fi făcut deloc un turneu slab la Indian Wells, fără să fi jucat slab în semifinala cu Isner, Novak a prins una dintre acele zile în care poţi să pierzi chiar dacă ai jucat bine. Sârbul va încerca să-şi ia revanşa la Miami, unde are, din nou, ca în atâtea alte cazuri anul acesta, un titlu de apărat. Nole va începe cu bunul său prieten, Marcos Baghdatis, apoi parcursul se anunţă unul facil: Victor Troicki, Feliciano Lopez sau Richard Gasquet sunt numele cele mai grele din preajma lui, pentru primele tururi. Dificultăţile ar putea veni însă în sferturi, acolo unde, cel mai probabil, va da piept fie cu Juan Martin Del Potro, fie cu David Ferrer. Oricare ar fi adversarul, cu siguranţă e unul care îi poate măcar da dureri de cap.

După două eliminări succesive în semifinale, Novak va căuta un nou trofeu la Miami

Sfertul lui Federer? Accesibil, dar nu fără semne de întrebare. Trebuie să te întrebi cât va continua seria elveţianului,  dacă nu cumva, fără ca nimic să anunţe asta, va prinde o zi proastă, sau pur şi simplu va obosi. Primul meci va fi cu Ryan Harrison, apoi, în mod normal, Andy Roddick, în turul 3, o reeditare a unei rivalităţi clasice, cel mai recent episod al ei având loc în demonstrativul de la MSG. În fine, în turul 4 ar urma Gael Monfils, în vreme ce, în sferturi, adversarul s-ar alege dintre Almagro, Verdasco, Kevin Anderson sau Mardy Fish.

Jumătatea lui Nadal

Andy Murray îl va avea din nou alături pe Ivan Lendl, şi nu putea fi mai nimerită revenirea antrenorului, într-un moment în care Andy pare iar rătăcit în propriile-i războaie. Eliminat în primul joc la Indian Wells, Murray are acum neşansa unui traseu foarte dificil, care îl va solicita la maxim. Partea lui de tablou e cu dus şi întors. Poate să-l afunde şi mai rău, în cazul unei noi eliminări premature, sau îi poate reda încrederea pe care o avea după un start de sezon excelent. 

Cel mai probabil, Murray va da peste Milos Raonic în turul 3, canadianul care poate să pună probleme oricui, aşa cum am văzut şi săptămâna trecută, în meciul cu Federer. Dacă trece de canadian, Andy va juca, în turul 4, cel mai probabil cu Gilles Simon sau Jurgen Melzer, pentru ca, în sferturi, adversarul să se aleagă dintre Tomas Berdych, Janko Tipsarevic, David Nalbandian sau Alexandr Dolgopolov. 

Cât despre Rafa, potenţialul adversar al lui Murray în semifinale, spaniolul are, ca şi la Indian Wells, o parte de tablou decentă în primele tururi, singurul adversar cu nume în primele patru tururi fiind Kei Nishikori. Dificultăţile apar abia în sferturi, unde probabil că Rafa va juca fie cu Tsonga, fie cu Isner, ambii punându-i probleme în trecut.

De urmărit:

1. Rafa n-a câştigat niciodată la Miami. Nadal are trei finale aici, dar niciun titlu. Ca şi la Indian Wells, el va juca şi dublu. De data asta, cu Granollers.

2. Seria lui Federer. Cu multă încredere, o formă bună, cu motivaţia dată de potenţiala urcare pe locul 2 şi cu perspectiva unei minivacanţe la orizont, el urmând să revină în circuit abia la Mastersul de la Madrid, Federer poate face iarăşi un turneu bun.

3. Cum rezistă Murray. Ca să câştige trofeul, Murray ar trebui să-i bată, într-o săptămână, pe Raonic, Berdych, Nadal şi Federer/Djokovic. Pare cam greu şi cam mult. Dar, în acelaşi timp, scoţianul are şi mare nevoie de un rezultat notabil, aşa că nu trebuie scos din calcule.

4. Ce urmează pentru Isner? După finala de la Indian Wells, Isner se pregăteşte să devină cel mai bine clasat american. De văzut dacă proaspătul intrat în top 10 va continua seria rezultatelor foarte bune şi la Miami. 

5. David Nalbandian. Dacă e ceva ce nu i se poate lua lui Nalbandian, este performanţa unicat în tenis de a-i fi învins pe Djokovic, Nadal şi Federer într-un singur turneu. Se întâmpla la Madrid 2007. Între timp, după toate suişurile şi coborâşurile, Nalby a apărut, de nicăieri, la Indian Wells, şi a făcut un turneu excelent, fiind la două puncte să-l bată pe Rafa. Ar fi frumos dacă el va confirma acel traseu şi la Miami.

6. Tecău, la dublu. De la finala pierdută dramatic la Rotterdam, Horia şi Robert au intrat într-o uşoară coborâre, dar nimic ce nu poate fi redresat. La Miami, cei doi sunt pe aceeaşi jumătate de tablou cu fraţii Bryan, în faţa cărora au pierdut, la fel de dramatic, în semifinalele Australian Open. Horia spunea, recent, că abia aşteaptă să-i revadă, pe teren, pe fraţii Bryan. Să sperăm că îşi va lua revanşa la Miami. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi