Preview: La ce să ne așteptăm de la Svetlana Kuznetsova în meciul cu Simona Halep

Camelia Butuligă | 4 iunie 2014

Scorul întâlnirilor directe cu Simona este 2-2, cu ultima câştigată de Svetlana la Stuttgart pe zgură.

Roland Garros este oferit de

N-o să mă ascund după deget: Kuznetsova mi se pare periculoasă. Are experienţă, este foarte bună pe zgură (rezultate notabile la Roland Garros, culminând cu titlul de campioană în 2009), şi a câştigat în turul 3 un meci nebunesc şi epuizant cu Kvitova care e posibil s-o fi descătuşat. După Kvitova, a expediat-o sec pe Safarova. Scorul întâlnirilor directe cu Simona este 2-2, cu ultima câştigată de Svetlana la Stuttgart pe zgură.

Am văzut meciul acela şi, deşi îmi aduc aminte că Simona nu era într-un context favorabil (venise direct de la București, unde jucase două meciuri într-o zi în Fed Cup, era indoor, chestie care Simonei nu prea-i place, şi, în plus, mai avusese acele probleme fizice la București), Kuznetsova a jucat tenisul care o face una din cele mai talentate şi redutabile jucătoare din WTA: un amestec de forţă, varietate şi precizie.

De obicei, e greu să le ai pe toate trei în circuitul feminin. Numeri pe degete jucătoarele care pot lovi mingea şi face punct de pe linia de fund şi care au şi varietatea necesară pentru a pleca de pe baseline. Kuznetsova joacă constant dublu, deci are toate armele în arsenal. Pe deasupra este puternică fizic, şi jocul ei este perfect pentru zgură: poate apăra şi poate lovi forehandul cu spin, ceea ce o face greu de depăşit şi în apărare. Marea sa vulnerabilitate, care a împiedicat-o să aibă mai mult de două titluri de GS câştigate, este inconstanţa mentală şi variaţiile mari de formă de pe o zi pe alta. Svetlana seamănă cu Na Li: nu ştii niciodata ce variantă a sa va apărea pe teren . Vei vedea un tenis uluitor în sensul bun sau în sensul rău?

Deocamdată, declaraţiile Svetei sunt cumpătate, dar optimiste. A spus că se simte bine din punct de vedere fizic, că nu se consideră favorită (ceea ce e adevărat din perspectiva clasamentului, dar nu neapărat şi din a jocului) şi că se aşteaptă ca fiecare meci să fie greu. Despre Simona este avertizată (nu cred că mai este vreo jucătoare care să nu ia în serios un meci cu ea, spre deosebire de unii jurnalişti) şi este foarte conştientă despre cât de bine joacă şi ce an a avut. A spus că în acest meci nu se consideră favorită şi o cred: nu vrea să-şi asume o presiune inutilă. În acest meci, Kuznetsova va fi fericită să fie „the underdog”. Şi acesta este încă un lucru (pe lângă jocul ei) care o face periculoasă.

Plouă acum în Paris şi probabil vremea va rămâne închisă şi umedă chiar dacă ploaia se va opri, deci vom avea condiţii de joc mai lente. Dacă ambele îşi vor aduce pe teren tenisul cel mai bun, mă aştept la un meci fizic, de anduranţă, posibil de trei seturi. Oricine va câştiga, mă îndoiesc că va câştiga uşor. Probabil vom avea schimburi lungi şi intense, pentru că amândouă sunt excelente din spatele terenului. Kuznetsova este probabil mai competentă la fileu decât Simona şi este de văzut în ce măsură va alege să folosească acest lucru. Din spate, o poate împinge pe Simona cu forţa loviturilor, dar întrebarea este, are destulă constanţă ca să reuşească în mod repetat asta? La capitolul rezistenţă în schimburi o văd pe Simona în avantaj. Din spatele terenului, lupta se va da între forţa Kuznetsovei şi agilitatea şi constanţa Simonei. Restul bătăliei se va da la serviciu şi la retur. Cine reuşeşte să servească mai bine va avea un avantaj major, pentru că mă aştept ca ambele să joace agresiv la retur. Serviciul doi probabil va fi atacat fără milă.

În concluzie, cred că dacă amândouă sunt în formă fizică bună, meciul va fi probabil cel mai greu test pentru Simona de până acum. Foarte multe vor depinde de forma Kuznetsovei, care poate să aibă fluctuaţii, dar care, atunci când e sus, e capabilă să producă cel mai bun tenis din WTA. Dar, pe de altă parte, toate meciurile de tenis sunt sinusoide, iar la navigatul suişurilor şi coborâşurilor unui meci, Simona este deja una dintre cele mai bune din circuitul feminin.

Unul dintre cronicarii străinii spunea că „meciul este în racheta Kuznetsovei” dar că o vede câştigătoare pe Halep. În ultimul an, Simona şi-a făcut un obicei din a câştiga meciuri care „sunt în racheta” adversarei şi sper ca azi istoria să se repete.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi