Preview | Finala de la Doha: Simona Halep – Angelique Kerber în întrebări și răspunsuri

Camelia Butuligă | 16 februarie 2014

Finala se joacă de la ora 17:00, ora României. Este a 10-a finală a carierei atât pentru Simona (6 titluri),cât și pentru Kerber (3 titluri). În cazul unui succes, Simona Halep urcă pe locul 9 în clasament.

Match-up-ul Halep – Kerber: puncte slabe /puncte tari

Despre jocul Simonei am vorbit în detaliu în avancronicile noastre de până acum, aşa că mă voi concentra asupra jocului nemţoaicei, mai ales că este o adversară oarecum nouă penstru Simona (s-au mai întâlnit odată într-un challenger din 2009, când Simona câştigat în trei seturi).

Angelique Kerber este o jucătoare counterpuncher clasică: nu are nişte lovituri extrem de puternice, dar aleargă foarte mult şi poate să lovească foarte bine din poziţii incomode (când este aplecată, întinsă în lateral sau când mingea vine jos). Aş spune că punctul ei forte este capacitatea de a redirecţiona radical mingea din alergare, putând să facă punct din poziţii foarte defensive, mai ales prin passing shoturi.

Altă caracteristică importantă este faptul că este stângace: Simona va trebui să-şi adapteze jocul în consecinţă. Serviciul ei nu este chiar o armă, dar datorită faptului că este stângace, poate fi greu de returnat din cauza plasamentului. Dintre lovituri, Kerber este mult mai periculoasă pe rever decât pe dreapta. Reverul ei este extrem de variat şi face frecvent mai multe puncte cu el decât cu forehandul: îl poate lovi în foarte multe unghiuri, inclusiv în lung de linie din alergare (lovitură greu de executat), sau în cros extrem de închis (foarte eficient pentru a-şi scoate adversarele din teren şi a elibera spaţiul pentru un eventual winner).

Ultimul punct demn de menţionat despre Kerber este mentalul ei: are o reputaţie de jucătoare de încredere, prinzând aripi când joacă bine, şi invers, căzând psihic în momentele cu scor tensionat sau când este condusă.

Ce ar trebui să facă Simona ca să câștige?

Simona trebuie în primul rând să fie pregătită să alerge. Şi Kerber, ca şi Radwanska, va folosi toate unghiurile terenului şi va încerca să-i testeze Simonei plămânii şi picioarele. Este esenţial ca Simona să se mişte bine şi glezna să reziste şi în finală la fel cum a rezistat în semifinală. Planul contra lui Kerber va fi oarecum similar ca cel contra Radwanskăi. Nici pe Kerber nu poţi s-o pulverizezi doar prin forţa pură a loviturilor, pentru se pricepe de minune să absoarbă viteza şi să redirecţioneze. Simona va trebui să joace iar o combinaţie de forţă şi construcţie, să aibă răbdare şi să lucreze punctul, presând încontinuu până cand va aplica lovitura fatală.

De asemenea, trebuie ţinut minte că serviciul lui Kerber nu este printre punctele ei forte, iar Simona a demonstrat cu Agnieszka aseară că poate să pedepsească cu nonşalanţă nu numai serviciul doi, dar şi serviciul unu. Va trebui să profite de retur cât de mult posibil, dar la rândul ei să servească destul de bine pentru ca Angelique să nu poată să-i atace serviciul.

Simona va trebui de asemena să speculeze eventualele fluctuaţii de încredere ale lui Kerber, care are o reputaţie de a cădea psihic sub presiune.

Cu ce o poate răni jocul lui Kerber pe Simona?

Datorită faptului că nemţoaica e stângace, Simona va trebui să fie atentă când Kerber va servi din careul din stânga (ad court), pentru că va putea să facă nişte servicii out wide, care îi vor veni Simonei pe rever şi vor fi foarte greu de returnat. Şi chiar dacă le va returna, va fi scoasă mult din teren şi Kerber va putea să facă uşor punct cu următoarea lovitură. Va fi deci esenţial ca Simona să-i citească bine serviciul lui Kerber pentru a contracara aceste „faze fixe” la serviciu.

Apoi, Simona trebuie să se ţină departe de fileu, pentru că în zona aceea ea nu se simte încă în largul ei, iar Kerber adoră passing shot-urile. Ori, dacă se apropie de fileu, să se asigure că lovitura pe care vine în faţă este imparabilă.

Altă capcană ar putea fi ca Simona să-şi piardă răbdarea cu jocul „zid” al lui Angelique, deşi, dacă a descifrat-o pe Radwanska, cred că este pregătită şi pentru Kerber.

Pentru cine e mai important meciul?

Probabil pentru Kerber, devreme ce are mai multă vechime în top 10, dar mult mai puține trofee (trei, față de cele șase ale Simonei). Deşi a intrat abia recent în top 10, Simona este încă într-o poziţie privilegiată, aceea de „vânător”: restul fetelor de la vârf au mai multă vechime şi sunt automat în postura de „vânat”, cu mai multă presiune de a-şi apăra punctele şi poziţia. Angelique va simți, probabil, și alt gen de presiune: sentimentul că e o finală pe care „trebuie” să o câștige, dat fiind că nu întâlnește o jucătoare inabordabilă pentru ea. Simona, în schimb, are amintiri proaspete din meciuri cu trofeul pe masă, și, după cum spunea și în conferința de presă de după semifinala cu Aga, are niște repere zdravene în această privință.

Cine va câștiga?

Kerber nu a pierdut niciun set până acum la Doha, dar nu a avut nişte adversare atât de notabile pe parcursul spre finală. În deplinătatea forţelor, ambele au o deplasare excelentă, serviciu care poate fi speculat, dar Kerber nu are un joc atât de omogen şi polivalent ca al Simonei din spatele terenului. Dacă Simona va servi bine şi va juca acel tenis „smart aggressive” cum a jucat contra Radwanskăi, ar trebui să câştige.

Highlights semifinale

Citește și

Simona Halep: „Mi-am regăsit jocul și încrederea. Nu vreau să mă gândesc la clasament!”

Simona Halep câștigă autoritar cu Agnieszka Radwanska

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi