Preview: Băieții joacă la Montpellier, Zagreb și Vina del Mar, fetele iau pauză pentru Fed Cup

tenis | 30 ianuarie 2012

Preview: Băieții joacă la Montpellier, Zagreb și Vina del Mar, fetele iau pauză pentru Fed Cup

După spectacolul magistral oferit de Openul Australian, încheiat ieri cu disputa senzațională dintre Djokovic și Nadal, circuitele ATP și WTA reintră, încet, încet în normal. Rezultatele de la Melbourne își pun însă amprenta asupra clasementelor mondiale, în special la feminin, acolo unde au avut loc puternice răsturnări de situație.

Începând de azi, bielorusa Victoria Azarenka  este noua regină. Ea o detronează astfel pe daneza Caroline Wozniacki, care,  în urma eșecului din sferturile de finală, a căzut până pe locul 4, fiind depășită atât de Petra Kvitova, cât și de Maria Sharapova. Și franțuzoaica Marion Bartoli traversează o perioadă foarte bună, urcând până pe poziția a șaptea, cea mai bună a carierei sale.

În tabăra masculină, trioul Djokovic – Nadal – Federer își confirmă încă o dată dominația, cei trei petrecând o nouă săptămână în frunte. Cea mai semnificativă mișcare vine din partea argentinianului Juan Martin del Potro, care reușește să reintre în top 10, grație sfertului de finală jucat în Australia.

Așa cum se întâmplă de regulă după un turneu de Grand Slam, competițiile din săptămânile imediat următoare sunt relativ sărace, numele mari optând pentru o scurtă pauză în care să-și reîncarce bateriile. Cu toate acestea, Open-ul de la Montpellier, turneu care se joacă pe indoor hard, beneficiază de un tablou puternic, cehul Berdych și francezii Monfils, Simon și Gasquet figurând printre protagoniști. Gael Monfils va încerca să-și apere titlul câștigat în 2010, turneul nefigurând în calendarul sezonului precedent. Ţinând cont de cât de bine evoluează reprezentanții Hexagonului în fața propriilor suporteri, nu ar fi surprinzător ca acesta, sau un alt conațional, să se impună și în acest an.

Inconstantul Gael Monfils va încerca să-şi treacă în cont un nou titlu

Seria turneelor în sală continuă la Zagreb, acolo unde croații Ivan Dodig, Ivan Ljubicic și Ivo Karlovic speră să aducă încă o dată încântare spectatorilor, izbutind nouă victorie. Dodig, favorit patru în această ediție, pornește din postura campionului en-titre, pe când Ljubicic, favoritul numărul unu, campion aici în 2006 și finalist în 2007 și 2008, reprezintă principala speranță a gazdelor. Vor încerca să strice socoteala croaților americanul Alex Bogomolov Jr, cap de serie numărul 2, foștii câștigători Marcos Baghdatis și Sergiy Stakhovski, precum și tânărul olandez Robin Haase. Haase a traversat o perioadă foarte bună în vara anului trecut și, dacă va reuși să revină la acel nivel, se anunță un candidat puternic la titlu.

În paralel cu seria europeană indoor, începând de azi va debuta și sezonul sud-american pe zgură, prima oprire fiind la Vina del Mar, în Chile. În ciuda absenței câștigătorului en-titre, spaniolul Tommy Robredo, tabloul se bucură de participarea unor jucători redutabili pe zgură, precum argentinienii Juan Ignacio Chela și Juan Monaco, brazilianul Thomaz Belucci sau finalistul din 2011, columbianul Santiago Giraldo. Având în vedere rezultatele anterioare, precum și numărul covârșitor de pretendenți, este de așteptat ca și în acest an să avem un sud-american drept învingător, aceștia cucerind zece din ultimele douăsprezece trofee. Fără îndoială, punctul de atracție al turneului îl reprezintă revenirea cvadruplului campion Fernando Gonzalez, fost număr 5 mondial în urmă cu câțiva ani.

Circuitul feminin ia pauză în această săptămână, weekend-ul fiind alocat disputelor din Cupa Federației. În cele patru meciuri din sferturi, Spania va înfrunta Rusia, Belgia va juca cu Serbia, Italia cu Ucraina, iar puternica echipă a Germaniei va da piept cu Cehia condusă de Petra Kvitova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi