Preview Australian Open, tabloul feminin: multe incertitudini printre favorite, cine va profita?

Camelia Butuligă | 15 ianuarie 2016

Interesant tabloul fetelor, nu? De obicei abordez previewurile obligatorii cu o cantitate limitată de entuziasm (mă uit la un main draw cam cum mă uitam în liceu la integrale la algebră, cu întrebarea ”la ce bun?” în minte), dar înaintea acestui tablou feminin de la Australian Open, ciudat, dar mă simt energizată. Pentru că este un mister total. Cred că previzibilitatea din ATP m-a făcut să apreciez și mai mult suspansul tenisului feminin, unde orice se poate întâmpla oricui.

Deci să purcedem cu analiza. Primul sfert îmi pare și cel mai încărcat de karma: pe extreme le avem pe Serena și Maria. Am zis destul deja, nu? Sharapova va avea ocazia să-și întâlnească coșmarul de serviciu în sferturi acum, ofertă specială doar la Melbourne! DACĂ ajunge acolo, vorba unui clasic australian. Dacă amândouă ajung acolo. Cele mai mari bombardiere nu au jucat deloc până acum, amândouă afectate de accidentări: Serena la genunchi și Maria la antebrațul care i-a făcut probleme și anul trecut. Sunt atentă mereu la accidentări, dar ciulesc cu precădere urechile când aud de accidentări recurente, pentru că acestea sunt semnale de urgență într-un sport ca tenisul, unde te îngroapă uzura mai degrabă decât incidentele izolate. Bineînțeles, pot să mă înșel și Serena și Maria să măture tot în cale. Să vedem cine va încerca să le oprească.

Pe partea Serenei, numele cele mai titrate sunt Schmiedlova, Errani și Caroline Wozniacki. Caro poate să o hărțuiască pe Serena, a mai făcut-o, dar doar dacă Serena e obosită sau suferindă și-i dă voie să o hărțuiască. Ca de obicei, meciurile sunt în racheta lui Williams: cu ea, este o chestiune de formă, fitness și dorință. Sharapova, pe de altă parte, parcă are mai multe obstacole pentru a ajunge în sferturi. Pavlyuchenkova, Kuznetsova, Bencic, toate ar putea s-o pună la încercare. Dar să o învingă? Maria a mai ieșit devreme de la destule Slamuri, iar Sveta și Bencic au jucat și au câștigat deja meciuri anul acesta (deși Belinda s-a retras de la Sydney, dar e posibil să fie mai ales pentru a se menaja în vederea AO). Oricine se va califica în semifinală, cel mai interesant mi se pare că acest sfert va elimina deja una dintre pretendentele la titlu. Bun.
 
Al doilea sfert este mai lejer și o avem pe Monica Niculescu aici. Străjuit de două jucătoare foarte diferite, Radwanska și Kvitova, este presărat cu jucătoare calificate (8 la număr). În calea Petrei stau capii de serie Mladenovic, Petkovic și Suarez Navarro, dar și promițătoarea Gavrilova. Monica joacă mai întâi cu Teliana Perreira (s-au văzut o singură dată până acum, în primul tur al Bucharest Open 2015 și Monica a câștigat cu 6-2 6-3) și apoi probabil cu Petkovic. Andrea o să fie o nucă mai tare cu loviturile ei puternice, dar nu este de nebătut.

Spre Radwanska le întâlnim pe Bouchard (posibil tur 2), care e în finală la Hobart și pare să-și fi revenit oarecum după sfârșitul oribil de an, Stosur, Stephens și Vinci. Stephens a câștigat și ea un turneu la acest început de an și ar putea să emită niște pretenții. Are 0-4 cu Radwanska, dar mai știi? 2016 poate fi anul în care Sloane se pune pe treabă serios. Sam Stosur nu face în mod normal cine știe ce ispravă acasă din motive de presiune, iar Roberta…nu știu dacă upsetul merge de două ori la apă. O văd pe Aga strecurându-se în stilu-i caracteristic din acest sfert și mâncându-i sufletul în semifinală vecinei de deasupra.
 
Trecem la jumătatea de jos. În sfertul trei, conversația devine mai serioasă. Avem deja două pretendente la titlu, Azarenka și Muguruza, care din păcate pentru ele și din fericire pentru noi se vor întâlni în optimi. Între ele mai sunt capii de serie Garcia și Svitolina, dar aș fi surprinsă să le strice socotelile celor două amazoane. De fapt, abia aștept acest meci și mi-ar părea rău să nu se întâmple. Cine va ieși vie din încăierare o va lua în primire probabil pe una din următoarele favorite: Bacsinszky, Jankovic, Irina Begu sau Kerber. Aici lucrurile sunt destul de echilibrate. Irina deschide cu suedeza Larsson, o jucătoare de ritm și se poate vedea apoi cu învingătoarea dintre americancele Brengle și Vanderweghe. Tot în zonă este și Alex Dulgheru, care începe cu australianca Storm Sanders. Dacă trece de aceasta furtună (he), o va primi cadou pe Kerber, cu condiția ca aceasta să nu fie ambuscată de japoneza Doi. Personal, aș vrea să văd un sfert Timea-Garbine, cele mai savuroase jucătoare din 2015.
 
Ultimul sfert, cel al Simonei; să respirăm adânc. Prima veste bună: Mirjana Lucic-Baroni este în sfertul de deasupra, ne bazăm pe Garbine să-și facă datoria. Mladenovic e pe undeva în partea de sus a tabloului. OK, Makarova este în acest sfert, dar în partea opusă Simonei, unde șefă de tură a fost desemnată Venus Williams. Interesant, Venus are un prim meci destul de spinos cu Johanna Konta, una din revelațiile anului trecut. Pe lângă Venus, capi mai sunt Lisicki, Makarova și Pliskova. Toate jucătoare bombardier, but what else is new? Andreea Mitu este și ea în zonă, deschide cu Goerges (meci exploziv) și dacă trece, o va reîntâlni pe vechea ei prietenă, Pliskova. Oops. Poate se repetă povestea de la Roland Garros?
 
La Simona în cartier găsim capii Tsurenko, Ivanovic și Keys. Simona deschide cu o jucătoare venită din calificări, apoi fie cu Jovanovski, fie cu Cornet. Ok, te ferește până te nimerește; nu poți să eviți toate jucătoarele cu care ai h2h negativ. Să ne uităm așadar la acest eventual meci ca la o oportunitate de a regla niște conturi. Mai ales că în turul patru cred că Alize va părea ca un aperitiv ușurel față de Keys sau Ivanovic. Cu toate astea, nu mi se pare că sfertul Simonei este imposibil. L-aș defini mai degrabă ca minat, dar minat de jucătoare care nu sunt de nebătut. Cornet, Ivanovic, Keys, Makarova, Lisicki, Pliskova, Venus sunt toate jucătoare care au slăbiciunile lor, iar pe unele Simona le-a bătut deja. Pentru ea, provocarea acestui Australian Open este să reziste corpul și să-și conserve energia pe termen lung. Este principalul aspect care mă îngrijorează la eventualul meci contra lui Cornet: să nu fie târâtă într-o bătălie de uzură, care să-i diminueze resursele pentru tururile următoare. Pentru un Slam e nevoie de șapte meciuri câștigate, fiecare mai greu decât anteriorul. Iar odată ieșită din acest sfert, pe Simona o vor aștepta probabil jucătoare ca Muguruza, Radwanska, Williams sau Sharapova. Nimeni n-a zis că o să fie ușor, oameni buni. Cu Ahile înainte!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi