Preview Australian Open, masculin – Nole, din nou?

Adrian Țoca | 15 ianuarie 2012

Preview Australian Open, masculin – Nole, din nou?

Este doar una din întrebările care gravitează în jurul turneului care începe la Melbourne în această noapte şi ale căror răspunsuri promit să lămurească un pic lucrurile în tabloul atât de complicat de la vârful clasamentului mondial. Sau, dimpotrivă, să le încurce şi mai rău.

Avem, aşadar, un “Big Four” la vârf despre care aproape tot restul plutonului spune că joacă în altă ligă. Ultimul care a spus-o a fost Andy Roddick: “Cred că diferenţa de calitate dintre ei şi noi, ceilalţi, s-a adâncit”. 

E, aşadar, logic ca toate discuţiile să se învârtă în jurul celor patru granzi şi a felului în care aceştia îşi dispută supremaţia. Şi, pentru prima oară, cel care dictează ritmul la început de an este Novak Djokovic. El este campionul, el este favoritul, dar tot el este şi vânatul. Cel pe care, în premieră, vor fi toţi ochii. Cel care va trebui să ne lămurească dacă absolut excepţionalul 2011 a fost o întâmplare, o izbucnire din prea multă sete de trofee şi dacă acea sete nu cumva s-a stins. Sau, dimpotrivă, poate că a fost doar începutul şi avem de-a face cu o nouă dominaţie de tip Federer înainte ca însuşi Federer să fi ieşit din scenă.

Sârbul are ocazia de a-şi linişti definitiv şi ultimii contestatari cu un nou succes la Melbourne Park, acolo unde a triumfat în alte două ocazii. Contextul e diferit acum, cum spuneam mai sus Nole e vânatul, pe capul lui s-a pus recompensa cea mare, iar pe urmele lui sunt ceilalţi trei, fiecare cu motivaţia şi povestea lui. 

Nadal e, poate, cel mai vulnerabil, cel cu cele mai multe întrebări personale de răspuns. A depăşit şocul psihologic de a fi pierdut aproape totul în faţa sârbului? E suficient de concentrat? I-a revenit pasiunea pentru tenis? Dar, mai ales, cum îi e umărul? 

Dacă e să ne luăm după ultimele lui declaraţii, Nadal arată ca un om care încă nu s-a decis pe ce drum să apuce. E fie un pic nervos, vezi ultimele declaraţii uşor înţepate la adresa lui Federer, despre care a spus că nu se implică alături de ceilalţi jucători în îmbunătăţirea condiţiilor oferite acestora, preferând să “fie un gentleman”, fie foarte combativ, ca atunci când spune că declaraţiile lui privind pierderea motivaţiei au fost greşit interpretate.

Federer are şi el propriile semne de întrebare. Mai rar în cazul elveţianului, acestea sunt mai degrabă de natură fizică. Accidentarea la spate şi retragerea intempestivă de la Doha au mai scăzut entuziasmul în rândul fanilor The Swiss Maestro, însă Roger i-a asigurat pe toţi, zilele acestea, că se simte din nou 100 la 100 din punct de vedere fizic. Ceea ce ne readuce în contextul seriei lui de victorii, momentan oprită la cifra 20, dintre care 17 victorii la finele lui 2011. Fără un Grand Slam din 2010, atunci obţinut tot la Melbourne, elveţianul are în faţă un an mare, în care poate reveni iar pe primul loc sau poate ieşi definitiv din calcule pentru marile trofee.

În fine, Murray. Acest “în fine” poate fi o capcană. S-a spus, deseori, despre Murray că, dacă va fi să câştige un Grand Slam, cea mai bună şansă o are în Australia. E un turneu laa care a mai făcut de două ori finala, iar britanicul pare foarte pregătit înainte de debutul la Melbourne. Alianţa cu Lendl ar putea fi cartea cea mare care i-a lipsit lui Andy până acum. La urma urmelor, Murray e la fel de predispus unei “explozii” ca şi Djokovic în 2011. Dacă va fi să câştige aici, triumful lui n-ar trebui să mire pe nimeni.

Între toate aceste întrebări, o privire mai atentă pe tablou nu strică.

Sfertul 1:

Pentru început, de notat că tragerea la sorţi a variat pattern-ul cu care ne-am învăţat în 2011. Nu mai avem celebrele cupluri Djokovic-Federer şi Murray-Nadal, care s-au repetat la toate cele 4 turnee de anul trecut. 

Nole începe cu Paulo Lorenzi, în primul tur, iar singurul obstacol din primele trei tururi e cehul Stepanek, cât de obstacol ar putea fi acesta. Lucrurile interesante încep cu turul 4, unde în faţa lui Djokovic s-ar putea prezenta fie masivul Raonic, fie veteranul Roddick. 

Cealaltă parte a sfertului îi cuprinde pe doi jucători în formă şi capabili să facă probleme oricui, ambii cu prestaţii bune în  Australia, în trecut: Janko Tipsarevic şi, mai ales, David Ferrer.

Pronostic de semifinalist: Djokovic 

Sfertul 2:

Andy Murray va trebui, probabil, să se întrebuinţeze mai mult decât o va face Djokovic, cel puţin în primele meciuri. Obstacolul din turul 1 este Ryan Harrison, un tânăr american cu potenţial, care ar putea profita de ocazia unui meci mare, cu tribune pline şi cu atmosfera de rigoare, context care maximizează, de regulă, potenţialul outsiderilor. Până în turul 4, când începe greul pentru britanic, prin preajmă mai sunt jucători ca Llodra, Malisse sau Gulbis. Apoi, poate Monfils sau Troicki, jucători cu care Murray a mai avut probleme în trecut. 

Însă marele obstacol va fi, probabil, în sferturi, unde pe Murray ar trebui să-l aştepte Jo-Wilfried Tsonga, discutabil poate cel mai periculos oponent al Big Four. În ziua sa cea mai bună, Tsonga poate bate pe oricine, iar în Australia a făcut deja o finală, în 2008, an în care l-a eliminat în primul tur chiar pe … Murray.

Pronostic de semifinalist: Murray

Sfertul 3:

Primele trei tururi ar trebui să fie unele de rutină pentru Federer, poate cu ceva emoţii în turul 3, unde l-ar putea aştepta Melzer sau Karlovic. Alţi adversari importanţi, din turul 4 în sus? Poate Del Potro, cel care l-a învins la US Open în acea finală de poveste, poate Mardy Fish, poate chiar surprinzătorul Dolgopolov. Un Federer la nivelul Turneului Campionilor ar trebui să fie suficient pentru accesul în semifinale.

Sfertul acesta de tablou cuprinde şi cel mai interesant meci al turului 1, Bernard Tomic – Fernando Verdasco.

Pronostic de semifinalist: Federer

Sfertul 4:

Ca toţi ceilalţi mari favoriţi, Rafa ar trebui să aibă suficient timp să-şi regleze tirul în primele 3 tururi, unde cele mai grele nume sunt Tommy Haas sau Ivan Ljublicic. Mai apoi, în turul 4, sunt perspective de un incomod John Isner sau un experimentat David Nalbandian. În fine, din partea opusă a sfertului, cea mai mare ameninţare vine de la Thomas Berdych.

Pronostic de semifinalist: Nadal

Pronosticuri pentru semifinale: Djokovic îl învinge pe Murray, Federer pe Nadal. 

Pronostic pentru finală: Federer

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi