Presiunea e un privilegiu. Simona Halep câștigă clar prima înfruntare ca lideră a clasamentului WTA

Camelia Butuligă | 23 octombrie 2017

Din reacțiile ei de după Beijing, reieșea că noua poziție va acționa mai degrabă ca un factor motivant decât ca o povară și eram curioasă dacă jocul și atitudinea de pe teren îi vor susține vorbele din interviuri. S-a dovedit că da, Simonei îi place să fie numărul 1.
Simona Halep vs Caroline Garcia 6-4, 6-2.

Acest prim meci de la Singapore era important nu numai datorită faptului că este un meci la WTA Finals, dar mai ales pentru că era primul meci al Simonei Halep în postura de numărul 1 mondial. Din reacțiile ei de după Beijing, reieșea că noua poziție va acționa mai degrabă ca un factor motivant decât ca o povară și eram curioasă dacă jocul și atitudinea de pe teren îi vor susține vorbele din interviuri.

S-a dovedit că da, Simonei îi place să fie numărul 1. La interviul de pe teren a recunoscut că această primă victorie reduce din presiune, ceea ce indică spre faptul că a simțit presiune. Însă până acum cred că e destul de clar pentru toată lumea că sportul profesionist vine la pachet cu presiunea tot timpul; mai important este cum faci față și cum răspunzi acelei presiuni inclusă în descrierea postului. Meciul de azi a fost o demonstrație în acest sens: când s-a strâns șurubul, una dintre jucătoare s-a ridicat la înălțime iar cealaltă s-a crispat și și-a pierdut capul. Care e care ne spune scorul final.

Caroline Garcia, una din cele mai în formă jucătoare ale momentului, venind la Singapore pe valul a 11 victorii consecutive, dintre care ultima chiar contra adversarei ei de azi, a început în forță meciul, obligând-o pe Simona încă din primul game pe serviciu să apere mingi de break. Setul unu a fost o îmbrânceală în care Garcia a agresat cu reverul în cros (o adevărată problemă, la cât de jos rămâne mingea după ce sare) dar și cu serviciul și forehandul. Simona a făcut prima breakul, dar n-a reușit să se țină de el. Ambele jucătoare au făcut apel la OCC, iar Cahill a făcut câteva observații tactice care au ajutat-o pe Simona.

În primul rând i-a confirmat că nivelul e bun, inclusiv serviciul și i-a recomandat să nu mai încerce să schimbe direcția reverelor joase ale Garciei din cros în lung de linie, pentru că nu este suficient timp. ”Stai jos pe picioare și rămâi în cros cu ea. Schimbă direcția pe lung de linie doar când mingea vine un pic mai sus.” Cahill a continuat spunându-i să joace din instinct, cu alte cuvinte să aprecieze singură cum e mai bine să lovească, în funcție de cum decurge schimbul. ”Joacă din instinct” este, alături de ”nu-i da nimic gratis”, sfatul cel mai bun pentru ea și cel mai periculos pentru adversară pe care i-l poți da Simonei Halep într-un meci.

Simona a făcut exact așa, începând să o miște pe Garcia stânga-dreapta, împiedicând-o să se așeze la minge și aruncând din când în când mingi înalte pe rever, blocând-o în spatele liniei. Schimburile au fost furioase, cu un subtext de ”poftim!” urmat de ”mersi, la fel!”. Combinații interesante de crosuri, lunguri de linie, contre pieduri, care au uzat-o pe Garcia până la urmă și au arătat că Halep are un vocabular tenisistic mai variat.

Însă ce a făcut diferența până la urmă este cum au jucat cele două sub presiunea scorului. Servind la 4-4, Garcia și-a pierdut serviciul cu o dublă, sub presiunea unui breakpoint pe care-l apărase deja. Servind pentru set la 5-4 și 30 egal, Simona face un contre pied victorios, apoi la ambele egalități care urmează scoate niste servicii curajoase nereturnabile, iar la a treia minge de set, un alt contre pied de rever în lung de linie. Pumnul strâns al Simonei și răcnetul victorios au știut că după 50 de minute încrâncenate, bătălia mentală fusese în mare parte câștigată.

În setul doi, Simona a cules roadele faptului că, la fel ca în setul 1, nu a dat niciun pas înapoi când scorul era nefavorabil. După un hold la zero și un break pentru 2-1, ea a avut două gameuri consecutive întoarse de la 40-0. Dacă nici asta nu frânge spiritul oricărei adversare… și mai mult decât faptul că le-a întors, contează cum le-a întors. Servind la 2-1 și 0-40, Simona face această serie de patru puncte consecutive: serviciu agresiv; redirecționarea unui backhand în lung de linie pentru winner; un cros extrem de închis pe forehand, deschizând terenul pentru un winner în partea opusă; as la T; serviciu 1 foarte agresiv urmat de winner pe returul slab.

După aceea, o egalează pe Garcia pe serviciul acesteia tot de la 40-0. Jocul Carolinei se dezintegrează, începând cu serviciul, apoi franțuzoaica începe să vină haotic la fileu, unde este pasată. Simona face break, apoi își ia serviciul la zero pentru 5-1. Câteva minute mai târziu, după câteva greșeli împrăștiate generos de Garcia și un challenge nereușit, Simona bifează prima victorie ca numărul 1.

Două lucruri mi-au atras atenția la interviul de pe teren. ”M-a învins la Beijing, dar am jucat și la Toronto, am avut meciul acela în minte”, a spus zâmbind Simona pe sub mustață, apoi a repetat ideea la conferința din română, adăugând că „toată lumea a vorbit că m-a bătut la Beijing, dar mai jucasem cu ea și știam că pot să câștig”. Si h2h-urile astea, uneori nu sunt ce par a fi. Apoi: ”Am jucat bine, dar data viitoare vreau să joc și mai bine.” Și ideea asta a consolidat-o la conferința în română. E bine să fii premiant și să-ți placă.

Următoarea adversară (miercuri, 14:30, ora României) va fi foarte diferită: Caroline Wozniacki, jucătoarea cu cele mai multe victorii la Top 10 anul acesta (11-4). Wozniacki a trecut la pas de o Svitolina mediocră azi, în nici o oră. Primele zile au oferit astfel patru meciuri unidimensionale, în care cele trei debutante la WTA Finals (Garcia, Svitolina, Ostapenko) n-au câștigat niciun set.

Foto: Jimmie48Photography

***

Săptămâna asta pleacă spre voi!

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi