Pregătirea fizică şi problemele medicale specifice jucătoarelor de tenis

Camelia Butuligă | 3 aprilie 2013

Pregătirea fizică şi problemele medicale specifice jucătoarelor de tenis

 

Încheiem seria dedicată tenisului feminin cu un articol despre accidentările la care fetele sunt predispuse din cauza conformaţiei lor specifice. Ştim din studiile de specialitate că există diferenţe între tipurile de accidentări specifice fetelor şi băieţilor. De exemplu, fetele tind să sufere mai mult din cauza tendinitei la încheietura mâinii, a fisurilor de tibie şi a anemiei decât băieţii. Ce pot face antrenorii şi doctorii pentru a preveni aceste probleme? Ce fel de exerciţii fizice le sunt necesare fetelor? Sunt aspecte anume de care trebuie ţinut cont în dietă? Acest articol îşi propune să arunce lumină asupra acestor probleme şi să ofere sfaturi practice de prevenire a lor.

 

Cum joacă fetele şi de ce: factorii fizici

După ani de practicare a tenisului, fiecare jucătoare îşi dezvoltă un anumit stil de joc. Unele preferă servici-vole, altele un joc defensiv, bazat pe deplasare şi mingi cu top spin, altele au un joc complet, în care alternează apărarea cu atacul. Această alegere este determinată în parte de fizic, în parte de personalitate şi în parte de bagajul tehnico-tactic.

Este adevărat că serviciul domină mai mult tenisul masculin decât cel feminin, ceea ce rezultă într-un număr mai mare de bărbaţi care joacă servici-vole decât fete, şi în mai multe break-uri în tenisul feminin. Unul dintre motive este că bărbaţii sunt în medie cu 10-12 centimetri mai înalţi şi de două ori mai puternici în jumătatea superioară a corpului. Datorită unghiului mai favorabil şi a puterii superioare, bărbaţii pot servi mai tare şi mai precis decât femeile.

Valoarea medie a oxigenului consumat de bărbaţi (exprimat în ml de oxigen pe kg pe minut) este cu 10-25% mai ridicată decât la femei. Una din cauze este conţinutul mai ridicat de ţesut gras al corpului fetelor. Dacă eliminăm acest factor şi luăm în considerare doar cantitatea de masă musculară când măsurăm greutatea corporală, diferenţa în consumul de oxigen este de aproximativ 10%. Sunt câteva explicaţii pentru diferenţa în ceea ce priveşte capacitatea de a transporta şi utiliza oxigenul. Femeile au un nivel redus al hemoglobinei faţă de bărbaţi, ceea le reduce capacitatea de a transporta oxigenul cu aproximativ 10%. Chiar dacă pulsul cardiac maxim este similar la bărbaţi şi femei, volumul inimii este mai mare cu 10-20% la bărbaţi (raportat la greutatea corporală), la fel şi capacitatea pulmonară (raportată şi ea tot la greutatea corporală).

În medie, greutatea corporală a femeilor este cu 10 kg mai mică decât a bărbaţilor. Devreme ce femeile au un procent mai mare de ţesut gras (20-25% versus 10-15% bărbaţii), se va vedea o diferenţă şi în cantitatea de ţesut muscular (aprox 23 kg la femei versus 35 kg la bărbaţi). Diferenţa notabilă este în jumătatea superioară a corpului, unde fetele au doar 54% din forţa bărbaţilor. În jumătatea inferioară a corpului, procentul este de 68%. Dacă eliminăm greutatea totală ca factor şi raportăm forţa numai la kg de ţesut muscular, diferenţa dintre femei şi bărbaţi în forţa totală generată este de aproximativ 20%. Aceasta se datorează în principiu efectului anabolic al testosteronului asupra musculaturii masculine.

Deşi mare parte din viteza şi accelerarea loviturilor în tenis se datorează coordonării bune, mai multă forţă, pe lângă coordonare, duce la lovituri mai puternice. În plus, un corp puternic este mai puţin vulnerabil la accidentări. De aceea, includerea antrenamentelor cu greutăţi este şi mai importantă la fete decât la băieţi, cu accent special pe partea superioară a corpului. Devreme ce fetele se maturizează fizic cu 2-3 ani mai devreme ca băieţii, pot începe antrenamentele cu greutăţi chiar mai devreme decât ei.  

 

Probleme medicale specifice fetelor

În general, la toţi jucătorii de tenis accidentările centrale (spate, gât, zona pelviană) se întâmplă la fel de des ca accidentările la extremităţile jumătăţii superioare a corpului (umăr, cot, încheietură). În general, accidentările la picior (coapsă, genunchi, gambă, gleznă, laba piciorului) sunt de două ori mai numeroase decât cele menţionate mai sus. Majoritatea accidentărilor în tenis sunt cauzate de uzură mai degrabă decât de traume.

Suferă fetele de aceleaşi tipuri de probleme fizice ca băieţii? Între 1996 şi 1998 au fost studiate accidentările suferite de fetele şi băieţii între 14-16 ani, participanţi la concursurile naţionale USTA.

Numărul de accidentări a fost relativ asemănător pentru fete şi băieţi, dar fetele au avut un număr disproporţionat de mare de accidentări ale jumătăţii inferioare a corpului faţă de băieţi: gleznă şi laba piciorului, gambă, ca şi încheietura mâinii. Băieţii au avut mai multe accidentări în zona centrală şi superioară a corpului şi apoi la gleznă. Vom discuta mai jos câteva dintre cele mai des întâlnite accidentări la fete.

 

Sindromul patelo-femural

O problemă des întâlnită la jucătoare este durerea de genunchi, în jurul rotulei. Aceasta afectează unul din şase practicanţi ai tenisului, dar mai ales fetele. Cauza este pelvisul mai lat al fetelor, ceea ce determină o poziţie în X a oaselor picioarelor şi un unghi Q mai mare (unghiul Q este unghiul quadricepsului, sau unghiul dintre linia muşchiului rectus femoris şi linia tendonului patelar). Cu cât acest unghi este mai mare, cu atât rotula este forţată în exterior lateral când piciorul este extins. Se manifestă prin durere în articulaţia genunchiului în timpul jocului, mai ales în timpul voleelor joase, serviciului şi mişcărilor intense laterale, sprinturilor şi opririlor bruşte. Problemele sunt accentuate în timpul mersului, sau când se urcă şi coboară scări. Sunt necesare exerciţii de stretching pentru muşchii superiori ai picioarelor, pantofi stabili cu suport median bun, exerciţii de întărire a muşchiului quadriceps şi folosirea de bandă kinesio pentru genunchi.

 

Sindromul tibiei mediene

Acesta este datorat presiunii aplicate muşchilor şi tendoanelor care sunt ataşate tibiei. Nu se cunoaşte exact de ce apare mai des la fete, deşi poziţia în X a oaselor picioarelor poate fi un factor. Poate apărea în perioade de antrenament intensiv, cu mult alergat şi sărit. Jucătoarele care joacă mult pe hard sunt mai vulnerabile. Simptomele includ o sensibilitate dureroasă a jumătăţii inferioare a tibiei. Se pot simţi protuberanţe la pipăit sau umflături. Durerea cedează după repaos şi este declanşată când glezna şi laba piciorului sunt întinse. Tratamentul constă în odihnă şi fizioterapie. Pantofii ar trebui aleşi foarte atent: să absoarbă şocurile, să ofere un control bun al mişcării călcâiului şi să furnizeze confort.

 

Accidentări la încheietura mâinii

Acestea sunt de obicei cauzate de tendinita care rezultă din impactul mingii cu racheta. Toate tendoanele mâinii şi încheieturii pot fi afectate, dar cel mai vulnerabil este tendonul de pe partea osului ulnar. Se presupune că numărul mai mare al accidentărilor la încheietură pentru fete (mai ales la pubertate) este cauzat de lipsa forţei în palmă şi a faptului că încheieturile lor sunt mai flexibile.

 

Fracturi de stres (partea inferioară a piciorului)

O accidentare din cauza uzurii este fractura de stres, care se întâmplă pe tibie (cele două treimi superioare), fibula sau metatarsiene (al doilea sau al treilea). Femeile care au nivelul estrogenului scăzut au probleme deoarece acest lucru afectează negativ densitatea oaselor. Simptomele pot rămâne ascunse sau pot exploda brusc, fără vreo cauză aparentă. Durerea este însoţită de umflarea zonei afectate. Pentru că este o fractură minusculă, doar 40-50% din radiografii o arată. Câteodată nu este evidentă decât când începe să se vindece, pentru că se poate observa o uşoară protuberanţă. Tratamentul consistă în odihnă timp de 4-8 săptămâni. Teste de densitate a oaselor ar trebui să fie făcute tuturor atleţilor şi purtarea de suporţi ortopedici ar putea fi necesară pentru a corecta mecanica defectuoasă a labei piciorului.

 

Anemia

Fierul joacă un rol important în funcţionarea celulelor roşii şi transportul oxigenului. Este indicat ca tinerele atlete să fie testate pentru nivelul fierului dacă performanţele lor se deteriorează fără motiv evident. În jur de 30% din jucătoare suferă de deficienţe de fier. Fetele pierd în jur de 1,5 mg de fier pe zi, de două ori mai mult decât băieţii şi deseori nu-şi asigură necesarul zilnic de 18 mg de fier în dietă.

 

În loc de concluzie

Deoarece fetele joacă mai puţin sporturi cu mingea decât băieţii în copilărie, unele dintre ele nu pot „citi” mingea la fel de bine la băieţii. Le sunt  recomandate exerciţii de mişcare şi spin, cu cât mai multă varietate.

De asemena, sunt recomandate exerciţii de alergare şi coordonare, chiar şi în competiţii, de două ori pe săptămână. Acestea trebuie incluse gradat şi intensitatea lor gestionată astfel încât să nu devină excesivă. Am văzut că multe accidentări sunt cauzate de uzură şi antrenament prea ambiţios. După o pauză îndelungată, în loc de exerciţii de alergare sunt recomandate: bicicletă, canotaj sau patinaj.

Multe fete au lovituri unde încheietura mâinii este folosită excesiv. Aceasta se datorează staturii lor mici sau faptului că vor să adauge forţă loviturilor. Ori trebuie dezvăţate, ori trebuie incluse exerciţii de fortificare a încheieturii. De asemena, atenţie suplimentară trebuie acordată muşchilor umărului şi părţii superioare a corpului în general.

Necesităţile nutriţionale ale fetelor sunt diferite datorită problemelor cu fierul şi calciul. O sursă bună de fier sunt legumele cu frunze verzi, fructele şi nucile/seminţele, carnea de pui, peşte şi ficatul. Vitamina C ajută la asimilarea fierului (sucul de portocale este recomandat). Alimentele care împiedică asimilarea fierului sunt cafeaua, ceaiul negru şi laptele. Pentru a îmbunătăţi densitatea oaselor, adolescenţii sunt sfătuiţi să ia 1000 mg de calciu zilnic. Femeile care au un deficit de estrogen sunt sfătuite să ia 1200-1500 mg zilnic.

 

(articol tradus şi adaptat din revista Coaching and Sport Science Review a ITF)

 

Celelalte articole din serie:

Tenisul feminin: Trecut, prezent şi viitor

 

Ce ne spun studiile despre psihologia tenisului feminin

 

Tenis feminin: Diferenţe în antrenamentul fetelor şi băieţilor

 


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi