Polonia – România 2-0 | Irina Begu nu găsește soluțiile cu Magda Linette, Mihaela Buzărnescu, fără șanse cu Iga Swiatek

Ramona Toderaș | 15 aprilie 2022

După prima zi, Polonia conduce România cu 2-0 în meciul de baraj de la Radom, contând pentru calificările în Grupa Mondială a Fed Cup. Întâlnirea continuă sâmbătă, de la ora 12:00, cu duelul dintre Iga Swiatek și Irina Begu.

[Corespondență din Radom]

Ziua a început cu duelul dintre Irina Begu, numărul 1 al echipei României și numărul 2 al echipei poloneze, meci care i-a revenit Magdei Linette. A fost 6-1, 4-6, 6-2 în două ore de joc pentru Linette, într-un meci în care ambele jucătoare au evoluat în serii, dar în care Magda a pornit excelent, dominând autoritar primul set, și a gestionat mult mai bine decisivul, aducând astfel primul punct pentru Polonia în confruntarea de la Radom.

N-a fost ziua cea mai bună a Irinei, care a avut însă, chiar și așa, oportunitățile ei. După ce a întors direcția în care pornise meciul și a câștigat setul al doilea, Irina a avut un start încurajator și în decisiv, dar a scăpat printre degete un game pe propriul serviciu la 1-1, în care a avut minge de game, ratată cu o scurtă din preajma fileului. De acolo, Linette s-a desprins rapid, reușind să profite de momentul de cădere al româncei, care nu s-a mai putut baza mult nici pe serviciu.

În meciul al doilea, Iga Swiatek, la prima ei apariție oficială pe teren ca numărul 1 WTA, a învins-o într-un meci fără poveste pe Mihaela Buzărnescu, 6-1, 6-0. A fost a 18-a victorie consecutivă a Igăi, în vreme ce pentru Buzărnescu a fost al patrulea meci al sezonului.

Irina Begu: „Eu sunt mândră de ce am reușit să fac în toți acești ani. Asta a fost situația astăzi”

Despre meci: „Cu siguranță mi-aș fi dorit să câștig acest meci. În primul set mi-a luat un pic de timp să intru în ritm și să mă obișnuiesc cu hardul, cu serviciul și cu jocul în general. Apoi în setul al doilea m-am resetat și am încercat să joc mai agresiv și mă bucur că am reușit să servesc mai bine începând cu setul al doilea. Per total, eu sunt mândră de mine și știu că am făcut tot ce am putut astăzi în condițiile date.”

Diferența față de întâlnirea precedentă cu Magda: „Am jucat în urmă cu jumătate de an, nu a fost o diferență foarte mare, ne cunoaștem bine, am și făcut antrenament împreună. Meciul acesta a fost un pic mai diferit din punct de vedere emoțional, iar în primul setul cred că ea a jucat mult mai bine ca mine.”

Dacă ar fi vrut sau putut să facă ceva mai bine în setul trei: „După fiecare meci pierdut îți reproșezi anumite lucruri și te uiți în spate și îți spui ‘ok, în momentul acela aș fi putut să fac ceva mai mult, de ce nu am reușit să servesc un pic mai bine’. Asta se întâmplă și în cazul de astăzi, am avut minge de 2-1, am făcut o greșeală destul de mare la avantaj, și de acolo mi-am pierdut serviciul. Ea a prins un pic de încredere, iar eu am fost un pic dezamăgită și s-a rupt un pic jocul în acel moment. Dacă câștigam game-ul acela, mă gândesc că lucrurile ar fi stat un pic diferit.

Despre ultimul game și momentul de respiro luat: „Nu, nu m-am resimțit fizic, a fost un moment în care mi-au trecut anumite gânduri prin cap. Eu sunt mândră de ce am reușit să fac în toți acești ani, am venit și am fost un om de echipă, am încercat să dau tot ce am avut mai bun pentru meciurile de Fed Cup. Asta a fost situația astăzi și cam atât.”

Cum a fost să joace cu o sală plină de fani la BJK Cup: „Am avut multe ocazii, sunt foarte mulțumită și mândră că am reușit să trăiesc niște momente extraordinare. N-o să uit niciodată meciurile de la Fed Cup, cele de la Cluj, de la Rouen, din Cehia, sunt amintiri care vor rămâne și care vor face parte din cariera mea. Acesta a fost un meci un pic diferit pentru că nu au fost atât de mulți români cum eram obișnuită, dar au fost niște ani extraordinari.”

Despre meciul cu Iga: „Am jucat o singură dată împotriva ei, dar acum este cu totul altă poveste, acum ea e numărul 1 mondial, a câștigat trei turnee la rând. Joacă bine, mă voi concentra mâine, voi încerca să mă odihnesc și vom lucra la tactica pentru mâine.”

Mihaela: „Sper că lumea să nu fie dezamăgită de rezultatul meu”

Swiatek și Buzărnescu erau în situații cum nu se putea mai diferite înainte de acest meci, iar asta s-a reflectat întru totul pe teren. Iga se află în cea mai strălucitoare etapă a carierei, domină circuitul, e de neînvins de 18 meciuri și tocmai a urcat pe locul 1. Mihaela se află într-o perioadă gri, revenită după accidentare, ieșită din formă și cu doar patru meciuri jucate în tot sezonul. 

Toate aceste elemente combinate – încrederea polonzei, libertatea cu care joacă, exuberanța cu care atacă, maniera în care plutește pe teren combinate cu lipsa de încredere, formă și meciuri a Mihaelei –, au dus la un meci scurt, fără istoric, în care Iga și-a impus jocul cu aceeași lejeritate cu care o face de 18 meciuri încoace. 

Partida s-a încheiat în sub o oră de joc, cu Mihaela fără idei și soluții, reușind lovituri câștigătoare izolate și dând senzația că ii e greu să reziste ritmului alert pe care adversara îl impune. În partea cealaltă, Iga și-a făcut partea ei de treabă: a fost de neatins la serviciu, și-a sufocat adversara cu lovituri rapide și a fost fără fisuri de la primul game până la ultimul. 

Horia: „Un rezultat destul de greu”

Horia Tecău: „E un rezultat destul de greu la sfârșitul zilei, meciul Irinei fost unul foarte important în strategia echipei noastre, dar sunt mândru de cum a luptat până la capăt și a făcut tot ce a putut pe teren. Jucătoarea poloneză a produs un joc mai bun în momentele importante pe final și a obținut victoria. Sunt mândru de evoluția Irinei, de faptul că a venit, a făcut un efort să fie aici, să se pregătească într-un timp atât de scurt pentru acest meci. Am avut o șansă bună după ce am luat al doilea set, la 1-1 a fost un game în care a condus și putea să îl ia, cine știe cum ar fi decurs lucrurile. Așa a pierdut break-ul și lucrurile s-au dus în favoarea jucătoarei poloneze.”

Horia, despre meciul Mihaelei: „Vreau să o felicit pentru joc, pentru atitudine, că a luptat până la final și a produs un joc bun. Mi se pare că scorul nu justifică evoluția ei, chiar dacă a întâlnit o jucătoare care este la un nivel fantastic și joacă fără greșeală în acest moment. Mi-a plăcut cum a evoluat Mihaela și mi-ar fi plăcut ca scorul să fie mai strâns ca să avem un sentiment mai bun, dar jocul a fost acolo, cu siguranță.”

Horia, despre tactica pentru a doua zi: „Urmează să discutăm cu echipa, să vedem cum se simt fetele după ziua asta. Să vedem cum se simte Irina, ea ar trebui să înceapă prima mâine și după meciul de azi, ultimele săptămâni, efortul pe care l-a depus pentru a se pregăti într-un timp atât de scurt contează foarte mult părerea ei. Vreau ca toată lumea să fie pregătită și să iau cea mai bună decizie pentru ziua de mâine.”

Horia, despre cum a simțit rolul de căpitan de pe bancă: „M-am simțit bine, m-am simțit confortabil comunicând cu ele și continuând ce am lucrat în această săptămână. M-am înțeles foarte bine cu ele, am avut comunicare, mi-a plăcut că au ascultat, au întrebat, am analizat, și am schimbat strategii. În calitate de căpitan este ceea ce îți dorești să vezi, lucruri pe care le putem controla noi, atitudinea, efortul, comunicarea. Și asta am simțit de pe bancă azi. Chiar dacă ziua se termină 0-2, ca primă experiență sunt încântat.

Mihaela, despre desfășurarea meciului: „Mi s-a părut că nivelul meu de joc a fost destul de bun, mi-a părut rău că scorul nu reflectă asta, simțeam ca puteau fi altfel game-urile la final de meci. Ca nivel de joc, am fost peste nivelul la care am fost în ultima perioadă de la revenirea în urma accidentării care m-a ținut aproape 6 luni în afara circuitului și este foarte greu să poți să fii din prima la un nivel optim. Sper că lumea să nu fie dezamăgită de rezultatul meu și sper că jocul meu le-a dat încredere să ne susțină în continuare.”

Mihaela, dacă simte că ar fi putut schimba ceva: „Indiferent de turneul jucat dau maximul pe care li pot, am încercat din răsputeri să îmi duc nivelul cât mai sus. Dar am jucat împotriva numărului unu mondial care are atâtea meciuri câștigate în ultima perioadă, vine cu o încredere incredibilă și sincer am simțit că se putea face mai mult la game-uri, Iga a jucat foarte bine, a greșit extrem de puține mingi, a fost mereu cu un pas înainte. Poate dacă aș fi avut câteva a meciuri înainte, ar fi fost diferit rezultatul. Iau partea pozitivă din această zi, este o creștere a nivelului meu și sper să mă ajute în următoarele meciuri. Nu-mi doresc decât să iau ceea ce este mai bun.”

Mihaela, dacă a simțit că meciul nu a depins deloc de ea: „Am simțit că nivelul ei a fost unul foarte bun, eu am fost peste nivelul la care am fost în ultima vreme pentru că este foarte greu să revii după o accidentare și să joci împotriva numărului unu mondial. Am fost mulțumită de evoluție, scorul reflectă altceva. Țin să o felicit pentru tot ce a realizat și îi doresc succes în continuare. Cred că am fost în control atât cât mi-a permis nivelul actual.”

„Încă îmi amintesc de Irina. Când Aga, soția mea, juca, au avut multe meciuri împreună!”

Dawid Celt, căpitanul nejucător al Poloniei: „Știam că primul meci va fi cel mai important. O cunosc foarte bine pe Irina, am jucat anul trecut împotriva ei când lucram cu Magda. Au niveluri destul de asemănătoare, așa că știam că va fi un meci greu, dar și că acest meci va fi cel mai important. Planul a fost să începem bine și sunt foarte fericit, dar nu e gata încă. Îmi amintesc foarte bine de Irina, când soția mea, Aga, juca, au avut multe meciuri împreună. Dacă îmi amintesc bine, Aga a jucat ultimul meci din carieră împotriva lui Begu la Seul, și a pierdut acel meci, sper ca mâine Iga să-și ia revanșa (râde)”.

Iga, despre cât de important a fost să obțină victoria împotriva Mihaelei: „Meciul ăsta mi-a oferit o perspectivă pentru cât de mult am muncit de la ultima dată de când am jucat în Polonia, în urmă cu doi ani. Să joc acasă a fost întotdeauna greu pentru mine și am simțit sprijinul publicului, dar și presiunea. Cred că acum pot să mă descurc mai bine și mi-a dat foarte multă încredere. Pentru mine nu contează dacă am o serie de meciuri câștigate sau cum am jucat înainte. BJK Cup are reguli diferite, trebuie să te obișnuiești cu multe lucruri și să te adaptezi bine. Sunt fericită că m-am descurcat bine astăzi.”

Mâine vor avea loc meciurile dintre Irina Begu și Iga Swiatek (ora 12:00), urmat de Mihaela Buzărnescu – Magda Linette și meciul de dublu Prisăcariu/Mitu  – Frech/Rosolska (ultimele două meciuri pot avea loc în caz de victorie a Irinei).

Câștigătoarea acestui duel de baraj va merge la turneul final al BJK Cup din 8-13 noiembrie 2022. Învinsa va disputa un baraj în 11-12 noiembrie.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi