Petra Kvitova frânează momentul Elenei Rybakina, câștigă în premieră titlul de la Miami

Treizecizero | 1 aprilie 2023

Rybakina, care căuta să reușească o rară dublă Indian Wells – Miami, pierde prima oară după 13 victorii consecutive.

Petra Kvitova este noua campioană de la Miami, după victoria din finala de duminică, 7-6 (14), 6-2 cu Elena Rybakina – cel mai important titlu reușit de cehoaică în ultimii cinci ani.

Kvitova câștigă astfel un turneu WTA 1000 pentru a noua oară în carieră; ea o egalează astfel pe Simona Halep pe locul al treilea în topul celor mai multe astfel de titluri, cele două fiind depășite doar de Serena Williams (13) și Victoria Azarenka (10). 

Este, de asemenea, al 30-lea ei titlu al carierei (obținute din 41 de finale), 20 dintre aceste titluri venind pe hard. În acest secol, sunt doar cinci jucătoare cu mai multe trofee decât Petra: Serena Williams (68), Justine Henin (42), Venus Williams, Kim Clijsters (câte 40) și Maria Sharapova (36).

Rybakina, care pierde pentru a doua oară în acest sezon o finală de turneu important, după AO, încerca să devină a cincea jucătoare din istorie care reușește dubla Indian Wells – Miami. Câștigătoarea de anul trecut de la Wimbledon era într-o serie de 13 victorii consecutive. E abia al cincilea ei eșec în 2023, dar al doilea suferit în fața Kvitovei, care câștigase, de asemenea în două seturi, și întâlnirea lor de la Adelaide.

La 33 de ani, este încă o revenire în prim plan pentru Petra, care-i cea mai în vârstă campioană de la Miami după Serena Williams (2015). E cel mai important trofeu reușit de Kvitova în ultimii cinci ani, după Madrid 2018. Ea va reveni astfel în Top 10 în clasamentul WTA de săptămâna viitoare, ierarhie în care Rybakina va fi pe 7. E pentru prima dată din septembrie 2021 când Kvitova reapare în primele zece din lume. În Race, Petra urcă până pe 5, iar Rybakina e pe locul al 2-lea.

A fost o altă finală foarte bună oferită de circuitul feminin în acest an, în particular primul set, când, de altfel, s-a și jucat deznodământul ei. Într-un duel dintre două jucătoare care servesc nemaipomenit și-și câștigă pâinea căutând să lovească puternic și să închidă repede punctele, Petra a servit pentru set la 5-4. Dar Rybakina a făcut imediat rebreak la prima ei oportunitate din set, iar cele două aveau să ajungă într-un tiebreak dramatic, câștigat în cele din urmă după nu mai puțin de treizeci de puncte jucate, care a durat 22 de minute, cu Kvitova salvând cinci mingi de set înainte de a reuși să tranșeze setul la cea de-a cincea șansă a ei. Kvitova a adunat 17 lovituri direct câștigătoare și 11 erori în acest set extraordinar de strâns, în vreme ce Rybakina l-a încheiat cu 16 winners și 18 unforced.

Explicabil, Rybakina a resimțit șocul pierderii unui astfel de tiebreak – primul pe care l-a pierdut anul acesta, după șapte câștigate la rând. Elena n-a mai putut să se redreseze sau să găsească în ea resurse să o mai ia de la capăt, iar setul doi a curs lin în favoarea Kvitovei, care a triumfat într-o oră și 42 de minute.

Petra, care a reușit sferturi de finală la Indian Wells, câștigă turneul după victorii cu Noskova, Vekic, Gracheva, Alexandrova, Sorana Cîrstea și Rybakina – un traseu dominat de jucătoare de forță, pe parcursul căruia Kvitova s-a simțit ca peștele în apă. E o schimbare spectaculoasă de dinamică pentru o jucătoare care nu a reușit decât foarte rar să-și aducă jocul ei cel mai bun la cele două turnee din Dubla Soarelui, la care mai degrabă a subperformat, fără vreo calificare mai sus de sferturi până în această săptămână.

https://twitter.com/WTA/status/1642267874063683584?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1642273805522595840?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi