Pentru trio-ul Nadal – Djokovic – Thiem, e despre cum să ajungă în bătăliile din semifinale cu cât mai puțin efort. Și cine profită pe tabloul feminin?

Adrian Țoca | 6 octombrie 2020

Sferturile de finală de la Roland Garros oscilează între necunoscut și previzibil.

Roland Garros este oferit de

Reduceri în Shop-ul 30-0, ordonate ca la tenis: 15-30-40-Avantaj! Valabile până la sfârșitul Roland Garros. Folosește voucher-ul dorit din lista de mai jos.

Reducere de 15 la sută la reviste și publicații. Folosește codul de Voucher: KIWI
Reducere de 30 la sută la Pachetul-Surpriză. Folosește codul de Voucher: PIERSICI
Reducere de 40 la sută la tricouri. Folosește codul de Voucher: ANANAS
Super Reducere de 50 la sută la șosetele colorate. Folosește codul de Voucher: GUTUI

Este turneul Svitolinei de pierdut. Nu, Iga Swiatek e acum favorita la titlu. Nu, Petra Kvitova va face o nefăcută și va câștiga un nou Slam exact acolo unde nu ar fi crezut nimeni. Sau nu, poate o jucătoare venită din calificări va produce o surpriză de proporții. Adevărul e că nimeni nu știe ce va urma pe tabloul feminin, iar asta e foarte bine. Aproape toată lumea știe, însă, ce va urma pe tabloul masculin. În mod normal, Rafael Nadal, Dominic Thiem și Novak Djokovic, însoțiți de învingătorul dintre grozavul sfert Tsitsipas – Rublev, ar trebui să ajungă în niște semifinale glorioase.

Iga Swiatek vs (Q) Martina Trevisan

Ce sfert de finală! E încă prea devreme, iar aburii înfrângerii Simonei Halep încă persistă, dar putem aprecia chiar și așa traseul reușit de Swiatek, dar mai ales potențialul ei de îmbunătățire, elementul care o face cu adevărat interesantă pentru viitor. După ce a învins-o pe Simona într-un meci aproape perfect pentru ea, dar și emoțional, va fi interesant de văzut dacă va reuși să aducă aceeași intensitate într-un meci în care datele problemei se schimbă. Va fi mare favorită cu Trevisan – în fapt, pentru mulți, Swiatek a devenit favorită la titlu acum – dar e o situație diferită, pe care Iga n-a mai experimentat-o până acum. Și, oricât de mult talent ai avea, trecerea în doar câteva săptămâni de la statutul de jucătoare interesantă din Top 50 la favorită la un Slam e destul de dramatic. Dincolo de asta, Trevisan este realmente într-un basm, un basm care nu pare a se termina cu una, cu două – și nu e bine niciodată să subestimezi pe cineva care se află într-un astfel de tur inspirațional, pentru că e clar că trăiește un moment de inspirație deosebită. Outsideră în toate meciurile de pe tabloul principal, italianca n-ar fi putut fi deranjată mai puțin de asta: după ce le-a eliminat pe Giorgi, Gauff și Sakkari, a făcut același lucru cu Kiki Bertens. O semifinală după ce a venit din calificări? Iată o poveste care ar fi formidabil de văzut.

(3) Elina Svitolina vs [Q] Nadia Podoroska

În aceeași situație cu Trevisan este și Nadia Podoroska, a doua jucătoare din calificări care se pregătește să joace sfert de finală la Roland Garros. La 23 de ani, argentinianca cu origini în țara oponentei sale de azi urcase în Top 150 încă de acum trei ani, dar s-a accidentat, iar ascensiunea ei s-a văzut întârziată. La începutul anului, se găsea pe locul 258 și a jucat doar ITF-uri. Post-restart, ea a găsit succesul pe zgură, reușind o semifinală la Praga, pe acel tablou de 128 de jucătoare disputat în paralel cu US Open, iar aici, după ce a ieșit din calificări, le-a învins pe Greet Minnen, Yulia Putintseva, Anna Karolina Schmiedlova și Barbora Krejcikova.

E un traseu foarte bun, iar Podoroska merită tot creditul pentru cum l-a gestionat până acum. Dar n-a întâlnit până acum o jucătoare de calibrul și de experiența la nivel înalt a Svitolinei, iar Elina pare a fi într-o misiune de data asta. Scriam în preview-ul optimilor că meciul cu Garcia ne va arăta ce fel de turneu vrea să facă Svitolina aici, iar maniera impresionantă în care a rezolvat un matchup altminteri complicat pentru ea ne dă câteva indicii.

[30] Ons Jabeur / Danielle Collins – (4) Sofia Kenin

Acest sfert de finală va fi cu un dezavantaj pentru una dintre oponente, pentru că meciul dintre Ons Jabeur și Danielle Collins a fost reprogramat pentru marți, ceea ce îi dă Sofiei Kenin un avantaj de o zi. Vom vedea cât va conta, dar de notat că Jabeur sau Collins vor trebui să joace trei zile la rând dacă e să ajungă în finală.

Cât despre Kenin, ea merită apreciată pentru cum a întors meciul cu Fiona Ferro, după un prim set în care îi părea imposibil să mai facă acest lucru. Credeam sincer că Ferro va fi finalista de pe jumătatea de jos – tenisul ei este absolut admirabil pe zgură, iar dacă ar fi trecut de Kenin, putea foarte bine să meargă până la capăt. Probabil va avea o altă șansă în anii următori la o finală la Paris. Dar Sofia a găsit o viteză superioară din setul al doilea și pur și simplu a fugit cu victoria, în cea mai bună evoluție a ei de la finala cu Muguruza de la Australian Open.

[7] Petra Kvitova – Laura Siegmund 

Pentru Petra e o prezență emoțională în sferturi la Roland Garros, turneul la care și-a făcut revenirea în tenis acum trei ani, după groaznicul incident căruia i-a fost victimă în propria casă. Petra a gestionat impecabil traseul ei până acum, evitând pași greșiți în meciurile cu Dodin, Paolini, Fernandez și Zhang, în care nu a cedat set. Are toate șansele să-și impună tenisul ei de forță și în fața Laurei Siegemund, o jucătoare clasică de zgură, premiată pentru toate eforturile ei de-a lungul carierei cu acest sfert de finală la Roland Garros.

Turneul masculin

(1) Novak Djokovic vs. (17) Pablo Carreno Busta

Novak Djokovic se revede cu Carreno Busta pentru al doilea Grand Slam consecutiv, în ceea ce cu siguranță va fi un pic ciudat pentru sârb și nu numai, pentru că invariabil își va reaminti de incidentul de la US Open, din meciul cu jucătorul spaniol, care i-a adus descalificarea. E un prilej bun pentru Djokovic să facă uitat acel episod printr-o evoluție bună, și cu siguranță va fi motivat suplimentar să facă asta.

În optimi, Djokovic a trecut de Karen Khachanov fără mari probleme, deși chiar și așa rusul a reprezentat cea mai puternică opoziție primită de Novak până acum în turneu. Poate cele mai mari emoții în acest meci au venit când – apropo de incidentul de la New York – o minge lovită de Nole într-un raliu l-a lovit pe unul dintre arbitrii de linie, un incident care i-a dat un deja vu neplăcut.

Dar, dincolo de asta, Novak este, firește, mare favorit și pentru acest meci, în încercarea de a ajunge în semifinale. Poate că merită menționat că la NY, înainte de incident, Carreno Busta reușise să echilibreze setul și să îi dea ceva dureri de cap lui Djokovic, iar în trecut l-a mai împins în decisiv pe zgură, la Monte Carlo. Totuși, pare o misiune teribilă pentru spaniol să-l bată în trei din cinci pe Djokovic, în condiții normale. Remarcabilă consistența lui Pablo, totuși, aflat la al doilea Slam consecutiv în care ajunge (cel puțin) în ultimii opt.

(5) Stefanos Tsitsipas vs. (13) Andrey Rublev

Cei doi rivali din copilărie au avut un traseu aproximativ similar în acest turneu. În duminica în care începea Roland Garros, cei doi au disputat finala la Hamburg, una de un nivel excelent, câștigată de Rublev în trei seturi. Marți, la Paris, amândoi au trăit periculos în primul tur, tranziția între cele două turnee, plus doi adversari tari pentru turul inaugural fiind la un pas să îi scoată din competiție. Dar după ce au revenit de la 0-2 la seturi cu Querrey (Rublev, care a întors și un 2-5 în setul trei), respectiv Munar (Tsitsipas), cei doi au fost aproape ireproșabili în continuarea turneului.

Dacă Tsitsipas n-a mai pierdut set, Rublev a avut de muncit serios în optimi cu Fucsovic, trebuind să revină în multiple ocazii în seturi și în meci. A reușit să câștige în patru seturi și în patru ore, dar se putea ajunge cu ușurință la decisiv, ungurul având trei mingi de set în cel de-al patrulea.

În singurul sfert de tablou care nu-i include pe cei trei mari favoriți, semifinalistul se va decide între practic următorii cei mai buni doi jucători de pe tablou. E un matchup foarte bun, pe care probabil îl vom urmări cu plăcere în următorii ani, începutul unei rivalități care merită privită cu atenție.

(3) Dominic Thiem vs. (12) Diego Schwartzman

Dominic Thiem a făcut o declarație interesantă după thriller-ul său din optimi cu Hugo Gaston, care poate fi interpretată posibil drept alarmantă pentru șansele sale în continuarea turneului. Extenuat după efortul la care l-a obligat Gaston ca să evite o eliminare sonoră, Domi a spus că meciul cu Schwartzman depinde mult de felul în care se va recupera: „Dacă mă voi recupera bine, va fi un meci frumos. Dacă nu, probabil că el va fi mare favorit”.

Thiem probabil că regretă mult că nu a putut să închidă în trei seturi meciul cu explozivul tânăr jucător francez. După ce l-a învins pe Wawrinka în cinci, Gaston a venit cu același tenis, care s-a dovedit foarte eficient și cu Thiem – în fapt, jocul lui Domi e destul de asemănător cu cel al lui Stan. Amândoi au avut mari dificultăți în a-și folosi puterea ca să lovească prin defensiva lui Hugo. Iar tehnica desăvârșită a acestuia, abilitatea grozavă de a plasa mingea exact în acel loc de pe teren unde adversarului îi e cel mai greu să ajungă, loviturile imprevizibile, curajul de a-și asuma riscuri și, peste toate, scurtele impecabile – toate astea formează un cocktail care s-a dovedit de coșmar și pentru Thiem. Finalmente, el și-a ținut nervii suficient cât să se strecoare cu o victorie grea în cinci seturi, dar să vedem dacă nu cumva și-a rătăcit acolo o parte din speranțele sale la titlu.

În contrast, Schwartzman a avut un turneu foarte bun și liniștit până acum, așa că ajunge foarte fit la ora meciului cu bunul său prieten, în speranța că va câștiga o șansă la o reeditare a meciului de la Roma cu Rafael Nadal. Thiem are 6-2 în h2h, dar acesta va fi primul lor meci de Slam.

(2) Rafael Nadal vs. Jannik Sinner

După un traseu în care n-a fost testat și și-a câștigat toate seturile la scoruri drastice, cedând doar 23 de game-uri până acum, Rafael Nadal ar trebui să aibă ceva mai mult de furcă cu super talentatul italian Jannik Sinner. Acesta l-a eliminat în optimi pe finalistul US Open – e drept, ajutat și de o răceală a lui Zverev – și se află în primul său sfert de finală la un Slam, primul din probabil foarte multe în următorul deceniu. Un sfert în care a ajuns pierzând doar un set, și cu un tenis foarte Dacă își va gestiona bine emoțiile, Sinner are argumente în tenisul său să țină meciul o idee strâns, cel puțin până la un moment dat, dar cel mai probabil e încă prea devreme să așteptăm de la el mai mult de atât într-un meci cu Nadal pe Philippe-Chatrier.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi