Patru teme de urmărit în februarie, luna subapreciată din calendarul de tenis. Iată ce ne așteaptă bun

Radu Marina | 4 februarie 2019

Fed Cup, dubla Doha – Dubai în circuitul feminin, Federer revine la Dubai, Nadal e la Acapulco: februarie promite să ne surprindă

Sezonul de tenis începe furibund, direct cu un Slam, apoi, brusc, pune frână în februarie, înainte de a reveni la un nivel înalt în martie, cu două super competiții la Indian Wells și Miami.

Faptul că februarie este singura lună din întreg calendarul competițional care (încă) nu are un turneu Premier Mandatory, Masters sau Grand Slam e motivul pentru care nu puțini consideră această perioadă drept una mai puțin atractivă când vine vorba de tenis pe mize mari, sau de interesul jucătorilor importanți; ei fie se odihnesc după o lună plină de tenis, cu un Slam care tocmai s-a încheiat, fie se pregătesc intens pentru dubla Indian Wells – Miami.

Asta nu înseamnă că această perioadă nu este înțesată cu evenimente. Ba dimpotrivă, are un farmec aparte: în aproape patru săptămâni avem 16 turnee (12 ATP, 4 WTA) care se dispută pe zgură, hard outdoor și hard indoor, cu jucători diverși. De la tenismeni din eșalonul doi, care pot folosi această perioadă pentru a se afirma și a crește în clasament, la jucători din noua generație precum Tsitsipas, Shapovalov, Coric sau Munar și până la mari campioni ca Roger Federer, Rafael Nadal, Juan Martin Del Potro, Simona Halep, Naomi Osaka sau Caroline Wozniacki.

Cu o escală la Fed Cup, vom trece prin Cordoba și Sofia, New York și Rotterdam, Doha și Dubai, Marseille și Delray Beach, Acapulco și Rio.

Ce ne oferă această lună:

Fed Cup, Grupa Mondială

După doi ani de pauză, România va juca, din nou, în Grupa Mondială a Fed Cup. Și o va face contra campioanei en-titre, Cehia, adică exact echipa care o elimina în 2016 la debutul ei în Grupa Mondială.

Ce diferă acum față de precedenta întâlnire este că România va juca în deplasare, la Ostrava, iar Cehia nu se mai poate baza pe trei jucătoare cu multă experiență în această competiție, după ce Petra Kvitova a anunțat că nu joacă această manșă, Lucie Safarova și-a anunțat retragerea din tenis, iar Barbora Strycova s-a retras din echipa de Fed Cup. Pe când România merge în Cehia cu cele mai bune jucătoare ale sale. În weekendul 09-10 februarie, echipa României, cu Simona Halep (3), Mihaela Buzărnescu (28 simplu, 27 dublu), Irina Begu (71 simplu, 35 dublu), Ana Bogdan (99 simplu) și Monica Niculescu (100 simplu, 51 dublu) va încerca să obțină prima victoria în fața Cehiei, care se bazează pe Karolina Pliskova (5), Katerina Siniakova (38 simplu, 1 dublu), Marketa Vondrousova (73) și Barbora Krejcikova (2 WTA dublu).

Chiar și fără cei trei piloni de bază (Kvitova – Safarova – Strycova ), Cehia rămâne aceeași echipă compactă și foarte valoroasă pe toate planurile. Fiecare jucătoare își cunoaște foarte bine locul în echipă, au puține puncte slabe. Cel mai important, din 2011, Cehia a pierdut doar două meciuri (2013 cu Italia, 2017 cu SUA).

Pe lângă întâlnirea România – Cehia, celelalte meciuri din Grupa Mondială sunt Franța vs. Belgia (învingătoarea va juca cu România sau Cehia); Germania vs. Belarus; Australia vs. SUA.

Pentru prima dată după mult timp, Franța le va avea în aceeași echipă pe Caroline Garcia, Kristina Mladenovic, Alize Cornet și Pauline Parmantier. În timp ce Germania va trebui să se descurce fără Angelique Kerber în fața unei echipe puternice a Belarusului formată din Sabalenka, Azarenka, Sasnovich și Lapko.

În Grupa Mondială II, meciurile (care se vor dispută tot între 09 – 10 februarie) sunt: Italia vs. Elveția; Slovacia vs. Letonia; Spania vs. Japonia; Canada vs. Olanda.

Dubla Doha – Dubai

După ce turneele de la St.Petersburg și Hua Hin ne-au făcut o introducere excelentă (Bertens și Yastremska au câștigat două finale strânse), tenisul la vârf din WTA se va reîntoarce la Doha și Dubai, cele mai importante turnee dintre Australian Open și Indian Wells. Cele două își rotesc, de la un an la altul, statutul: anul acesta, Doha va fi de categoria Premier, iar, Dubai Premier 5. La turneul de la Doha, care se va desfășura între 11 – 18 februarie, vor lua startul, dintre favorite, Naomi Osaka, Simona Halep, Angelique Kerber, Karolina Pliskova, Kiki Bertens, Anastasija Sevastova, Julia Goerges și Ash Barty. Mihaela Buzărnescu va fi și ea prezentă pe tabloul principal, iar Sorana Cîrstea va evolua în calificări.

La Dubai, în schimb, primul turneu Premier 5 al anului, vom avea la start nouă jucătoare din top 10. Lipsește Sloane Stephens (5). Alături de ea, Serena Williams (11) și Maria Sharapova (30) sunt singurele dintre cele mai bune 30 de jucătoare ale lumii care nu vor evolua la acest turneu. Dintre românce, vor fi prezente pe tabloul principal de la Dubai Simona Halep, câștigătoare în 2015 aici, și Mihaela Buzărnescu. Restul româncelor, Irina Begu, Ana Bogdan și Sorana Cîrstea, sunt înscrise la Budapesta, turneu de categoria International, care se desfășoară în aceeași perioadă cu turneul de la Dubai, 18 – 24 februarie.

Tot în februarie are loc și turneul de la Acapulco (25 februarie – 2 martie), unde Sloane Stephens va fi favorita principală, urmată de Mihaela Buzărnescu, Su-Wei Hsieh, Donna Vekic, Danielle Collins și Sofia Kenin.

Seria turneelor masculine: de la zgură la hard indoor/outdoor și invers

Cum spuneam și mai sus, în decurs de aproape patru săptămâni, vom avea 12 turnee masculine. Până să ajungem la Dubai, cu Federer în pole-position, și Acapulco, cu Rafael Nadal la start, trecem prin:

Cordoba (ATP 250): 4 – 10 februarie, prima ediție, zgură, cu Fabio Fognini, Diego Schwartzman, Pablo Carreno Busta, Marco Cecchinato;

Montpellier (ATP 250): 4-10 februarie, hard indoor, cu Lucas Pouille, campionul en-titre, David Goffin, Denis Shapovalov, Jeremy Chardy, Gilles Simon;

Sofia (ATP 250): 4-10 februarie, hard indoor, cu Karen Khachanov, Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev, Stan Wawrinka, Fernando Verdasco. De asemenea, Marius Copil, care va încerca să-și apere finala de anul trecut; Marius are însă un debut de foc cu Stan Wawrinka.

Rotterdam (ATP 500): 11 – 17 februarie, hard indoor, cu Alexander Zverev, Marin Cilic, Kei Nishikori, Nick Kyrgios, Stefanos Tsitsipas, Stan Wawrinka, Marius Copil (în calificări);

New York Open (ATP 250): 11 – 17 februarie, hard indoor, cu Kevin Anderson, John Ishner, Alex De Minaur, John Millman;

Argentina Open (ATP 250): 11 – 17 februarie, zgură, cu Dominic Thiem, campionul de anul trecut, Fabio Fognini, Diego Schwartzman, Marco Cecchinato, Pablo Carreno Busta;

Rio Open (ATP 500): 18 – 24 februarie, zgură, Dominic Thiem, Diego Schwartzman, campion în 2018, Pablo Carreno Busta.

Marseille (ATP 250): 18 – 24 februarie, hard indoor, cu Karen Khachanov, Borna Coric, David Goffin, Stefanos Tsitsipas, Denis Shapovalov;

Delray Beach (ATP 250): 18 – 24 februarie, hard outdoor, cu Juan Martin Del Potro, care revine în circuit după aproape cinci luni de pauză, Kevin Anderson, Frances Tiafoe, Milos Raonic, Nick Kyrgios.

Roger Federer la Dubai, Rafael Nadal la Acapulco

După ce anul trecut a sărit peste Dubai, iar în 2017 s-a văzut învins în turul doi de Evgeny Donskoy în trei seturi, Roger Federer se întoarce anul acesta la turneul pe care l-a câștigat de șapte ori în carieră până acum. Alături de Halle (9), Basel (9) și Wimbledon (8), Dubai este unul dintre turneele preferate de Federer. Alături de elvețian, vor mai lua startul, dintre favoriți, Marin Cilic, Kei Nishikori, Karen Khachanov, Stefanos Tsitsipas, Borna Coric, Milos Raonic, Daniil Medvedev și Roberto Bautista Agut, campionul de anul trecut.

În paralel cu acestă competiție (25 februarie – 3 martie), se va desfășura turneul de la Acapulco, tot din categoria ATP 500, unde favoritul principal va fi Rafael Nadal, câștigător în 2005 și 2013, pe când turneul mexican se juca pe zgură. Finalist și pe hard, în 2017, Rafa Nadal îi va avea alături la Acapulco, printre alții, pe Alexander Zverev, Kevin Anderson, John Isner, Grigor Dimitrov, Stan Wawrinka și Marius Copil.

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Apoi, multitudinea de personalități puternice este, de asemenea, o caracteristică specială a tenisului românesc. Avem caractere puternice, care promovează valori importante, sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi