Patrick Mouratoglou: ”Va fi crucial cum va gestiona Simona presiunea statutului de principală favorită”

Camelia Butuligă | 27 mai 2017

Antrenorul Serenei Williams a prefațat, într-un interviu acordat 30-0, șansele Simonei Halep la Roland Garros, tabloul masculin și perspectiva revenirii Serenei în tenis.

Roland Garros este oferit de

Îl cunoașteți pe Patrick Mouratoglou în calitatea sa de antrenor, pentru colaborarea sa îndelungată și fructuoasă cu Serena Williams și mai recent, ca analist al postului Eurosport, unde face emisiunea The Coach. Este, de altfel și numele cărții publicate recent de editura Publica, carte în care francezul vorbește cu onestitate despre parcursul său de viață (deseori dificil, mai ales în anii formativi ai copilăriei și adolescenței) și cum aceste obstacole i-au format filozofia de viață și antrenorat. De fapt, Mouratoglou, ca și Nick Bollettieri (alt antrenor revoluționar), este un autodidact al acestei meserii: nu a avut ocazia să-și facă o carieră ca jucător profesionist, nu a făcut școli de antrenorat, dar paradoxal, tocmai faptul că nu a avut idei preconcepute despre tenis și a activat în domenii diferite îl face să gândească în termeni diferiți față de majoritatea antrenorilor clasici. Filozofia de antrenor a lui Patrick Mouratoglou este o combinație interesantă de structură și flexibilitate, de planificare și instinct, de control și adaptabilitate.

Înainte de Roland Garros, francezul de origine greacă a fost suficient de amabil să vorbească cu 30-0 despre cartea sa, despre colaborarea (trecută și viitoare) cu Serena Williams, despre Simona Halep și șansele ei la Roland Garros, primul turneu de Grand Slam unde majoritatea specialiștilor o consideră favorită pe româncă. Iată mai jos partea din discuție referitoare la French Open și șansele celor mai importanți jucători, pe partea feminină și masculină.

Spuneți în carte că ați adunat de-al lungul anilor caiete întregi cu notițe despre jocul tuturor tenismenilor din circuit. Sunt foarte curioasă ce cuprind notițele despre Simona Halep.

Aha, mă așteptam la această întrebare! (râde)

În mod inevitabil, noi, românii, suntem deseori subiectivi în privința ei, așa că ar fi interesant de aflat ce are de spus un observator obiectiv, mai ales cineva cu un ochi foarte bun pentru detalii.

Simona are un antrenor foarte bun în persoana lui Darren Cahill, și sunt sigur că ei doi știu ce au de făcut mai bine decât oricine altcineva. La ora asta, joacă foarte bine și în mod categoric are potențial pentru a câștiga un Grand Slam. Să sperăm că se va întâmpla în curând. Mai ales în această perioadă, când Serena lipsește, dacă va câștiga un Slam mă voi bucura pentru ea, pentru că apoi, când Serena va reveni, nu voi mai fi așa de bucuros dacă Simona va câștiga (râde).

Va reveni Serena după ce va deveni mamă?

Ea așa plănuiește. Bineînțeles, nu putem ști cum se va simți când va avea copilul în brațe, dar acum este însărcinată în cinci luni și tocmai mi-a dat un sms în care îmi spunea că se duce să joace puțin tenis pentru că nu vrea să-și piardă îndemânarea în această perioadă. Cred că dacă este motivată și va considera că va putea să mai câștige Slamuri, se va reîntoarce.

Și dumneavoastră, veți fi motivat s-o antrenați în continuare?

Sigur. Ea m-a rugat să nu iau pe altcineva pe termen lung în locul ei cât timp lipsește și s-o aștept, și eu am fost de acord.

Revenind la Roland Garros, părerea generală este că anul acesta turneul este foarte deschis, mai ales pe partea fetelor.

Da, este adevărat, dar pe de altă parte trebuie să spunem că Simona Halep, este, dintre toate pretendentele, favorita. Deși ea încearcă să ne spună că nu-i adevărat, pentru că presiunea e mare. O înțeleg, e un turneu deschis, dar ea este favorita. Este adevărat că nu este favorită atât de categoric cum este Nadal la băieți, dar este favorită mai multe motive: joacă bine pe zgură, are o perioadă bună acum și a mai făcut o finală aici.

Pentru toți jucătorii care au o șansă să câștige, este crucial cum vor face față presiunii. Cred că mai ales pentru Simona va fi dificil. Este dificil pentru toată lumea, bineînțeles. Dar pentru ea mai cu seamă, pentru că se gândește: ”Pot să câștig primul meu Slam, am șanse mari, toată lumea tenisului se așteaptă ca eu să câștig pentru că sunt bună pe zgură, joc bine acum, am mai făcut finală aici etc”, și din acest motiv simte multă presiune, care este dificil de gestionat. Felul cum va face față va avea un impact decisiv asupra rezultatului final.

Și problemele cu glezna.

Da. Aici însă nu pot să-mi dau cu părerea…

Pe partea băieților, Rafa e favoritul clar, Thiem a avut un sezon de zgură foarte bun, nivelul lui Novak este încă incert. Cum vedeți turneul masculin?

Exact așa. (râde) Rafa este super favoritul, poate mai mult ca niciodată, in primul rând pentru felul cum a jucat tot sezonul de zgură. Si apoi, pentru că cei doi jucători care puteau să-i pună probleme, Andy și Novak, sunt departe de cel mai bun nivel al lor de câteva luni bune. Vom vedea dacă Agassi va avea un efect-minune asupra lui Novak.

Ce credeți despre această colaborare?

Cred că arată bine pe hârtie, pentru că Andre știe mult tenis si stilul lui de joc poate fi interesant pentru Novak. Ar fi o idee bună, cred eu, ca Novak să împrumute elemente din jocul lui Andre. Apoi, Agassi a avut și el multe suișuri și coborâșuri în viață și în carieră și îl poate ajuta pe Novak în această privință. Marea întrebare este cât se va implica Andre în acest proiect și cât de mult efort și timp va putea investi. Cred că unul din motivele pentru care colaborarea lui Novak cu Boris a funcționat atât de bine este că Boris s-a implicat și a petrecut mult timp cu Novak. Vom vedea.

Dintre jucătorii care acum se ridică, la cine ar trebui să fim atenți? Am văzut că l-ați felicitat pe Twitter pe Stefanos Tsitsipas pentru calificarea pe tabloul principal.

Da, pe el ar trebui să-l urmăriți pe viitor pentru că este foarte, foarte bun. Apoi, Zverev și Thiem, sunt încă outsideri, dar îi urmărim, mai ales pe Thiem, care este un jucător foarte bun pe zgură. Zverev este bun pe toate suprafețele, dar cred că va mai avea nevoie de un an-doi pentru a câștiga un Slam.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi