Patricia Țig se oprește în semifinale la Hua Hin, după un meci care i-a fugit din față

Radu Marina | 15 februarie 2020

După parcursul din Thailanda, Patricia Țig va urca pe locul 84 în lume, la doar un loc de cea mai bună clasare a carierei.

Patricia Țig a fost învinsă în semifinalele turneului de la Hua Hin, 7-5, 6-4, de Magda Linette, favorita 5 a competiției, văzându-și oprit parcursul foarte bun în Thailanda, unde a câștigat șapte din ultimele nouă meciuri. Deși nu a reușit să ajungă în finală, Patricia pleacă de la acest turneu cu multe lucruri pozitive. A reușit două victorii contra unor jucătoare foarte solide (Yafan Wang și Saisai Zheng – ultima fiind și cea mai importantă victorie, în termeni de clasament, de la București încoace). Și-a asigurat întoarcerea în primele 100 de jucătoare ale lumii de săptămâna viitoare, ceea ce îi va permite să participe la majoritatea turneelor importante. Și a primit o confirmare că e pe drumul cel bun. 

În semifinala cu Magda Linette, o jucătoare clasată pe locul 41 mondial și care a jucat foarte bine în ultimele 4-5 luni, Patricia a fost la câțiva pași de câștigarea primului set; dacă ar mai fi reușit să câștige două puncte, probabil dinamica meciului ar fi fost cu totul alta. Nu a făcut-o, iar meciul a mers într-o direcție diametral opusă, în condițiile în care și efortul masiv depus în ultimele două săptămâni și-a făcut simțite efectele.

Pati a fost în avantaj după ce a revenit de la 1-3 la 5-3; a condus cu 5-4, 30-0 și a avut oportunitatea de a închide primul set. Totuși, a urmat un interval în care Linette a fost impecabilă: a reușit cinci winnere consecutive, a preluat conducerea cu 6-5 și a obligat-o pe Patricia să servească pentru a rămâne în set, după câteva minute în care a găsit lovituri direct câștigătoare cu forehandul din absolut orice poziție. Am putea vorbi despre o oarecare pasivitate pe care Pati a arătat-o, însă prea multe Patricia nu-și poate reproșa. Tot ce Linette a atins de la acel moment și până la finalul setului s-a transformat în winner.

 

“Lovește mingea puternic. Nu îi oferi puncte gratuit. E setul tău ăsta”, i-a spus antrenorul polonezei la OCC. Câteva minute mai târziu, după patru game-uri consecutive, setul era, într-adevăr, al ei. 

Acea recuperare a polonezei, șansele ratate de Patricia atât de aproape de câștigarea setului doi, au dus-o pe Pati într-o stare de confuzie amestecată cu frustrare și, probabil, cu oboseală sau lipsă de prospețime, stare din care nu a mai putut ieși până la finalul meciului. A încercat să fie hiper agresivă, a reușit câteva winnere senzaționale, dar acea agresivitate haotică și tendința de a scăpa cu orice preț de minge, lovind tare și foarte tare, nu putea fi sustenabilă, chiar dacă a scos-o temporar din ritm pe Linette. 

“Încasează și mergi mai departe. Acceptă că îți face cinci, șase, șapte winnere. E doar un meci. Nu mai lovi atât de puternic. Nu merge așa. Ești încă în meci, uită-te la scor”, i-a transmis Răzvan Sabău Patriciei, la 2-3 în setul doi. Doar că Patricia era deja mult prea nervoasă pentru a-și mai putea recupera coordonatele și a reveni în meci, lucru care avea să se confirme în game-urile următoare, pe care le-a cedat repede, încercând să facă diferența dintr-o singură lovitură, adesea la limită. Un plan care nu avea cum să funcționeze în condițiile în care Linette, o jucătoare atât de experimentată la acest nivel, blochează multe lovituri și știe cum să gestioneze forța venită din partea cealaltă a fileului. 

E adevărat, Pati a reușit să revină de la 2-5 la 4-5, având șansa de a egala pe propriul serviciu. Dar tot această tactică riscantă, avea să o și elimine, încheind meciul cu două erori neforțate la 4-5, când a servit pentru a duce setul în prelungiri. 

Patricia pierde astfel un meci cu o desfășurare fragmentată, dar, evident, părțile bune ale acestei săptămâni sunt mult mai numeroase. Înapoi în top 100 la nici un an după revenirea în tenis și o semifinală WTA la primul turneu de acest gen pe care-l joacă în 2020. Semne bune pentru noul sezon.

Finale pentru Irina Begu și Jaqueline Cristian în turnee ITF

Irina Begu și Jaqueline Cristian au mers cap la cap în această săptămână și au reușit să-și completeze seriile cu calificări în finale.

La Cairo, într-un ITF de 100k cu un tablou puternic, Irina Begu a învins-o pe Aliona Bolsova, 6-2, 3-6, 6-1. Irina adună puncte prețioase în această săptămână, ceea ce își dorea, la început de an, când ne-a spus, la Melbourne, că va căuta să adune cât mai multe meciuri la nivel mai mic, pentru a-și reface clasamentul. Cu calificarea în finala unde o va întâlni pe Lesia Tsurenko (1-3 în H2H), Irina saltă până în zona locului 106. Un titlu ar readuce-o pe Irina în Top 100.

La Trnava, Jaqueline Cristian a continuat momentul bun post-Fed Cup, calificându-se în finala turneului ITF de 25k din localitatea slovacă, după o victorie care s-a lăsat ceva mai greu obținută. A fost 6-3, 5-7, 6-4 pentru Jaqueline, cu rusoaica Victoria Kan, într-un meci în care românca a condus cu break în setul doi și a avut două break-uri avans în decisiv. Tot o rusoaică o așteaptă pe Jaq în finală: Sofya Lansere. E a 14-a finală de ITF a carierei pentru Jaq (9-4), și prima în 2020.

Finală și pentru Ilona Ghioroaie (21 de ani) într-un ITF mai mic, de 15k, în Tunisia, la Monastir. Ilona (482 WTA) va întâlni pentru titlu tot o rusoaică, Maria Timofeeva.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi