Paris Masters: Cum se zice “Allez!” în poloneză?

Camelia Butuligă | 3 noiembrie 2012

Paris Masters: Cum se zice “Allez!” în poloneză?

Bonjour! J’aime Paris! Da, ordinea e bună, dar e bun şi haosul din când în când. Şi cine se pricepe mai bine la haos decât francezii – în afară bineînţeles, de români, dar noi din păcate n-avem încă un Masters, ca să demonstrăm lumii cum (nu) se face!

Parisul este un exemplu interesant de ce se întâmplă când cele 4 pisici nu-s acasă. Nişte şoricei, mai mici sau mai mari, mai noi sau mai vechi, înclinaţi către tot felul de excentricităţi (de exemplu să joace servici-vole!), iau caşcavalul în rachetele proprii şi încep să-l taie mărunt între ei cu drop volee şi servicii bombă.

În ciuda panicii iniţiale a lui Guy Forget, care şi-a văzut turneul decimat de vedetele cele mai luminoase încă dinainte de start, şi care probabil s-a gândit serios să se arunce în Sena după ce Djokovic şi Murray au pierdut din primul, respectiv al doilea meci jucat, Parisul se întoarce pe câlcâi şi ne arată că şi sub top 10 se joacă tenis. Şi ce tenis!

Terenurile de anul acesta nu mai sunt la fel de rapide ca-n 2010, când Llodra făcea prima lui semifinală de Masters, dar sunt suficient de rapide pentru ca Llodra să facă anul acesta a doua lui semifinală de Masters. Într-o atmosferă de petrecere între prieteni, Llodra a trecut cu aplomb (cum altfel, doar e francez) de divizia de blindate Isner-Del Potro-Querrey şi se va vedea în semifinala de azi cu David Ferrer, singurul supravieţuitor al top 10 în Bătălia de la Paris.

Va fi o încercare diferită pentru Llodra faţă de meciurile de până acum. Va fi un contrast izbitor de stiluri, fără îndoială, pentru că ambii vor juca ce ştiu ei mai bine: motoraşul David va alerga şi-şi va încerca passingurile marcă spaniolă contra iureşului revoluţionar al lui Mika spre fileu. Ferrer a avut un turneu solid până acum, scoţându-i în ultimele două meciuri pe Wawrinka şi pe Tsonga cu un stil de joc foarte eficient care poate fi numit: „Întinde terenul pe lăţime până când adversarii se trezesc în tribune”. David face posibil acest stil cu două arme: faptul că poate să lovească în cros foarte închis şi cu dreapta şi cu reverul şi faptul că poate să alerge stânga dreapta până la loc comanda pentru a face sus-numitele crosuri.

Va fi deci o luptă între serviciul lui Llodra, care a fost absolut superb până acum (abia Querrey a reuşit să aibă mingi de break, dar neconcretizate), şi returul lui David. Dincolo de aceste prime două lovituri, va fi apoi o luptă între voleele lui Llodra, care cer nişte reflexe de „mangustă pe amfetamine” (Robbie Koenig, comentator TV) şi passingurile încovoiate ale „terrierului” Ferrer (Pete Bodo, tennis.com). Da, se pare că mai nou trebuie să ai diplomă în zoologie pentru a comenta tenis (sunt un pic îngrijorată, trebuie să cumpăr oare un atlas ceva?)

A doua semifinală este şi mai neverosimilă decât prima- mais oui! Îl avem pe de o parte pe polonezul de 2.02 m şi 21 de ani Jerzy Janowicz, care la începutul anului juca turnee Futures, iar acum este în pericol de a fi cap de serie la Australian Open, dac-o ţine tot aşa. Până acum i-a concediat pe Kohlschreiber, Cilic, Murray şi Tipsarevic, fără a mai pune la socoteală cele două meciuri de calificări. Oboseala nu pare să joace niciun rol până acum în cazul lui New Jerzy (heh), a cărui armă secretă în materie de dietă este McChicken!

Jerzy va avea ocazia să-şi exerseze din nou atât serviciul bombă şi dreapta torpilă cât şi drop-shoturile surpriză contra unui jucător care-şi câştigă pâinea demontând servicii şi drepte bombă şi alergând tot terenul după drop-shoturi surpriză: Gilles Simon. Dintre toţi semifinaliştii, el a avut probabil cel mai uşor parcurs: a beneficiat de retragerea lui Nishikori şi l-a scos meciul trecut pe un Berdych absolut neinspirat. Avea şi nevoie de un parcurs mai uşor: din câte am înţeles, nici el nu era 100% fizic din cauza unei accidentări.

Aşadar, la 15.30 ora noastră începem cu Simon „Chicken Legs” versus Jerzy „The McChicken Ace Machine” (ha, pot să fac şi eu referinţe zoologice!), urmat de Mika „The Manic Mongoose” versus  Ferrer „The Terrible Terrier”. De vizionat cu un pahar de vin roşu (brânză cu mucegai, opţional). Allez! Vamos! şi…(trebuie să aflu cum se zice „Haide!” în poloneză)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi